Κεντρικό Θέμα
Παγκόσμιο… blackout: Γιατί “έπεσαν” Facebook, Instagram και WhatsApp
Παγκόσμιο blackout επικράτησε για περίπου 7 ώρες με τις εφαρμογές του Facebook (Facebook/ Messenger, Instagram και WhatsApp) να έχουν “πέσει” και οι χρήστες να μην έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε αυτές.
Μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα επανήλθαν σταδιακά όλες οι λειτουργίες στις τρεις πλατφόρμες, ωστόσο οι σχεδόν 7 ώρες αναμονής για δισεκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, μετά το πρωτοφανές «κρασάρισμα» του Facebook, προκάλεσε αναστάτωση στους χρήστες, έριξε τη μετοχή του facebook και έδωσε αφορμή για απίστευτο… τρολλάρισμα!
«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές των ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.
«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.
Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.
Δείτε επίσης: Pandora Papers: Στο “φως” τα μυστικά των πλούσιων και ισχυρών του πλανήτη – Offshore και φοροδιαφυγή
Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».
Η λειτουργία των ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.
Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.
Έπεσε κατά 4,9 % η μετοχή του Facebook
Ο αντίκτυπος της μαζικής αποσύνδεσης, πάνω από 3,5 δισεκατομμυρίων χρηστών από τα social media είναι φαινόμενο ασύλληπτου μεγέθους. Και καθώς το Facebook λειτουργεί παράλληλα σαν κόμβος για άλλες ψηφιακές εφαρμογές, το crash προκάλεσε χάος σε πολλές περιπτώσεις. Εκτός από την επικοινωνία καθαυτήν, πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από το Facebook για άλλες ζωτικές πτυχές της καθημερινότητάς τους, όπως πχ το να αγοράζουν και να πωλούν εμπορεύματα, να ελέγχουν εξ αποστάσεως τις οικιακές συσκευές τους κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες όπως η Ινδία, το Facebook είναι ταυτόσημο με το διαδίκτυο. Ακόμη και η διανομή έτοιμου φαγητού γίνεται μέσω των social media, καθώς πολλές επιχειρήσεις του κλάδου βασίζονται αποκλειστικά στο Facebook για να διαφημίζονται, ενώ δέχονται παραγγελίες μέσω WhatsApp και Messenger. Και, προφανώς, ο αποκλεισμός τους από αυτές τις πλατφόρμες, έστω και για 5-6 ώρες, συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά.
Για τον ίδιο τον όμιλο Facebook, η προσωρινή διακοπή λειτουργίας έχει βαρύ κόστος. Εκτιμάται ότι η πτώση της μετοχής κατά 4,9% στο κλείσιμο της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Wall Street αντιστοιχεί σε 20 εκατ. δολάρια, περιορίζοντας την αξία της εταιρείας στα 967 δισ. δολάρια.