Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Περιφέρειας Αττικής: 10 παρεμβάσεις της για τη θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επόμενη μέρα, τα βασικά βήματα και η άμεση υλοποίηση παρεμβάσεων που θα προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος του  Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων» Δρ. Ευθύμης Λέκκας,  ο Διευθυντής Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής Γ. Ασπρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η υλοποίηση δέκα παρεμβάσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην θωράκιση των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επίσης, προγραμματίζεται η χαρτογράφηση και η διασυνδεσιμότητα  ρεμάτων προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μεταξύ τους αλληλεπίδρασης σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Οι σχετικές δράσεις και παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν με την συνεργασία του  Δρ. Ευθύμη Λέκκα.

Όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη: «Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, με σχέδιο και ιεράρχηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές. Στόχος μας είναι με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς χρονοτριβές να επιτευχθεί η θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών καθώς το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και επικίνδυνο για την εκδήλωση πλημμυρών. Για το λόγο αυτό καταρτίζουμε  ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί. Το σχέδιο σε συνεργασία και με τον καθηγητή κ. Λέκκα θα μπορεί να υλοποιηθεί με γρηγορες διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες ήδη έχουν ενεργήσει για την άμεση υλοποίηση παρεμβάσεων σε σημεία αρμοδιότητάς μας, όπως είναι για παράδειγμα τα ρέματα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να μη βρεθεί κανένας απροετοίμαστος και αβοήθητος, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι θα συμβάλει με την επιστημονική του ομάδα προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την Περιβαλλοντική Παρακολούθηση, Αποκατάσταση και Προστασία των Πυρόπληκτων Περιοχών της Αττικής. «Υπεύθυνα με επιστημονικό τρόπο θα συμβάλλουμε προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα θωρακίζει την ασφάλεια των πολιτών και θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους  και τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Το σχέδιο Θωράκισης και οι 10 παρεμβάσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις.  Οι 10 παρεμβάσεις που προτείνονται είναι:

  1. Ταχεία αποτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο δομημένο περιβάλλον, στις υποδομές, στα δίκτυα (life lines) και στις εγκαταστάσεις. Ιεράρχης επεμβάσεων για άμεση αποκατάσταση.

 

  1. Άμεση περιβαλλοντική χαρτογράφηση των περιοχών που επλήγησαν. Χαρτογράφηση με σύγχρονες τεχνολογίες (δορυφορικά συστήματα, drones) και επίγηες αποτυπώσεις, ιδιαίτερα των τμημάτων με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία.

 

  1. Ταχεία αποτίμηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερά στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, στο έδαφος και στο υπέδαφος με έμφαση στις μεταβολές στο μικροκλίμα, την μόλυνση του αέρα, την ρύπανση του εδάφους και του υπεδάφους και την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

 

  1. Προτάσεις καινοτόμων αντιδιαβρωτικών έργων με επείγοντα χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη την φύση των γεωλογικών σχηματισμών, την φύση του εδάφους, την κλίση του εδάφους, το κλίμα, την φυτοκάλυψη και χρήσεις γης, την έκθεση των πρανών σε διάφορους παράγοντες, την ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων, την φύση του υδρογραφικού δικτύου και άλλα.

 

  1. Διερεύνηση του πλημμυρικού κινδύνου και ιδιαίτερα του συνολικού κινδύνου που προκύπτει π την μεταφορά εδαφικών υλικών την διάβρωση του εδάφους, της μεταφοράς υπολειμμάτων καύσης, των ογκωδών αντικειμένων κ.τ.λ. Εκτίμηση της εμφάνισης πλημμυρικού κινδύνου σε ειδικές περιοχές.

Προτάσεις άμεσων επεμβάσεων και κατασκευής καινοτόμων έργων συμβατών με το περιβάλλον για την ανάσχεση πλημμυρικών φαινομένων.

 

  1. Έρευνα μείωσης κατολισθητικού κινδύνου με βάση την μορφολογία, την κλίση των πρανών, την γεωλογική δομή, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την υφιστάμενη σεισμικότητα.

Συνθετική αξιολόγηση του υφιστάμενου κατολισθητικού κινδύνου ανά περιοχή και θέση στις οποίες θα προταθούν καινοτόμα έργα αντιμετώπισης.

 

  1. Εκτεταμένη παρακολούθηση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων για μία τουλάχιστον διετία, ώστε να διαπιστωθούν προβλήματα και να προταθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας.

 

  1. Επαναδιαμόρφωση σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης πληθυσμού (κυρίως σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς και πλημμύρας) ανά επιμέρους περιοχή, με την συνεργασία Δήμων – Περιφέρειας.

 

  1. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για θέματα ατομικής προστασίας, προστασίας περιουσίας και προστασίας του περιβάλλοντος κατά την περίοδο αποκατάστασης.

 

  1. Εκπαίδευση, ενημέρωση  και κατάλληλη κατάρτιση των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες θα αναλάβουν κομβικό ρόλο στο στάδιο της αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ