Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Πού το πάνε Καραμανλής και Σαμαράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Κραδασμούς έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. η κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη.

Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε το μήνυμα ότι “δεν σχολιάζει δηλώσεις και ομιλίες πρώην πρωθυπουργών”, είναι όμως σαφές ότι και στο κυβερνών κόμμα, όλα πλέον έχουν αλλάξει.

Η παρέμβαση των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά και η αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται αμέσως μετά την πτώση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, αλλά και την έντονη κριτική “γαλάζιων” βουλευτών στην Κ.Ο.

Ο “Χτύπος”, είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα, για τη σκληρή γραμμή των δύο πρώην πρωθυπουργών, επισημαίνοντας ότι θεωρούν πώς ο κ. Μητσοτάκης έχει “απομακρυνθεί από τις αρχές της Ν.Δ”.

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις τους στο Πολεμικό Μουσείο, υποχρέωσαν το Μαξίμου να επιστρατεύσει όλα τα αποθέματα της ψυχραιμίας που διαθέτει προκειμένου να μην οξυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ναι μεν κινήθηκαν σε διαφορετικούς τόνους, καθώς ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ πιο καυστικός, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως έδιναν την εντύπωση ότι τα πυρά τους ήταν συντονισμένα.

Η κριτική τους ήταν στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή της αμφισβήτησης ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κινούνται εντός του παραδοσιακού ιδεολογικού πλαισίου που έχει χαράξει ο ιδρυτής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Και μετά τι;

Στο ερώτημα πού το πάνε οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση, αλλά από τις ομιλίες τους, προκύπτουν τα εξής δύο πολύ σημαντικά στοιχεία:

Α. Προσπαθούν να εμφανιστούν ως θεματοφύλακες των αρχών και των αξιών της παράταξης και να εκφράσουν το όλο της Ν.Δ.

Β. Δεν θα παραμείνουν απαθείς, με τον Αντώνη Σαμαρά μάλιστα, να κλείνει την ομιλία του δηλώνοντας “παρών” στις εξελίξεις.

Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι εάν η πρωτοφανούς έντασης κριτικής ιδίως από τον κ. Σαμαρά – από τα εθνικά θέματα έως το μοντέλο της διακυβέρνησης-, σηματοδοτεί ευθεία αμφισβήτηση του νυν πρωθυπουργού.

Η απάντηση στο “που το πάνε”, οι κ.κ. Σαμαράς και Καραμανλής, θα πρέπει να αναζητηθεί, στις εξελίξεις που δρομολογούνται στη Ν.Δ. μετά την υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. κατά 13 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Συνειδητή επιλογή

Η εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ “γαλάζιων” βουλευτών, είναι πώς η αντίδραση τους στην πολιτική Μητσοτάκη δεν είναι στιγμιαία, αλλά αποτελεί μία συνειδητή επιλογή που είναι πολύ πιθανό να έχει και συνέχεια.

Το εάν θα φτάσουν έως την ανοικτή αμφισβήτηση της ηγεμονίας του κ. Μητσοτάκη, είναι νωρίς να το πει κανείς από τώρα, καθώς θα φανεί από τη δυναμική της Ν.Δ. τους προσεχείς μήνες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τυχόν καθοδική πορεία, ίσως έχει ως αποτέλεσμα- ιδίως από τον κ. Σαμαρά -, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί να μιλάνε περισσότερο, ενώ σε περίπτωση ανάκαμψης, το πλέον πιθανό είναι πως θα ρίξουν τους τόνους.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και για τη Ν.Δ., η οποία όμως ως κυβερνών κόμμα, δεν αντιμετωπίζει, προβλήματα όπως αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η Ν.Δ. διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και θεωρείται η μόνη αξιόπιστη δύναμη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Άπαντες επίσης αναγνωρίζουν ότι η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο μετριοπαθές κόμμα, το οποίο βασίζεται στις αρχές και τις αξίες του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Πέραν του αναμενόμενου

Οι πληροφορίες λένε ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν προετοιμασμένο για την κριτική που θα ασκούσαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καραμανλής, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνουν αποστάσεις.

Ωστόσο, η κριτική τους, ήταν πέραν του αναμενόμενου κι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο, κυβερνητικά στελέχη που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, όπως ο Παύλος Μαρινάκης, απέφυγαν τις δηλώσεις, όταν έφυγαν από το Πολεμικό Μουσείο.

Η Προεδρία

Στο ερώτημα εάν η σκληρή κριτική που άσκησαν έχει σχέση με την Προεδρία της Δημοκρατίας, τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Σαμαράς, διαψεύδουν σε όλους τους τόνους, διαμηνύοντας ότι αυτές είναι πάγιες θέσεις τους.

Το γεγονός όμως ότι πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν πρόσωπο από το χώρο της Κεντροδεξιάς για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, δεν αποκλείεται είναι πιθανό να δρομολογήσει εξελίξεις.

Η παλιά βεντέτα

Η ομιλία του κ. Σαμαρά πάντως έφερε εκ νέου στο προσκήνιο μια παλιά βεντέτα, αυτή με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε χάσει τη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. στις εσωκομματικές εκλογές του 2009.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε με δριμύτητα στον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε την προσωπική του πικρία, ότι “δεν με παίζουνε”. Περίπου αυτό ήταν το μήνυμα που κατάλαβα εγώ”.

Η κ. Μπακογιάννη πάντως φρόντισε να τηρήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο αρκέστηκε να πει ότι έκανε μια ανάλυση για την Ευρώπη και τα εθνικά θέματα, “πράγματα για τα οποία συμφωνούμε όλοι”, όπως είπε.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση από πλευράς της πρώην υπουργού, ίσως και να επιβεβαιώνει -παρά το γεγονός ότι οι απόψεις τους δεν ταυτίζονται- στο πώς το Μαξίμου, αντιμετωπίζει πλέον τους κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή.

Για τον πρώτο οι γέφυρες μετά και την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείου, δείχνουν να έχουν κοπεί, ενώ για τον δεύτερο υπάρχουν ακόμη δίαυλοι επικοινωνίας και δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αποσυμπίεσης της έντασης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ