Connect with us

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Όλα τα βλέμματα στη ΔΕΘ – Αλλάζει το κλίμα το “πακέτο” Μητσοτάκη

Published

on

*Λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα
*Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις & παροχές
*Η μεγάλη ανατροπή στο επίδομα ανεργίας
*Φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Στη Θεσσαλονίκη χτυπά απόψε η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας, με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό αποτύπωμα χωρίς όμως να παραγνωρίζονται τα σφικτά δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι συσκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν συνεχείς στο Μαξίμου, για να γίνουν σαφείς οι προτεραιότητες που αφορούν στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Παρά το βαρύ κλίμα, λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διάθεση για υπερβολές ως προς το “πακέτο” που θα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταστήσει σαφές ότι και ο ίδιος και η κυβέρνηση του διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων και ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με σκληρή δουλειά.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι “το μήνυμα ελήφθη” και ότι η Ν.Δ. παραμένει παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, πυλώνας σταθερότητας για τη χώρα και τους πολίτες.

“Γαλάζια” στελέχη μάλιστα εξηγούν ότι παρά τη σημαντική πτώση της ΝΔ, ο κόσμος δεν στράφηκε ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι “οι πολίτες περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση”.

Στην ώρα τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι παρά την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υποκύψει σε σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι οι “εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους”, δηλαδή το 2027, όταν δηλαδή θα λήξει η θητεία η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του, έχουν μπροστά τους τρία χρόνια προκειμένου να αλλάξουν το κλίμα και να ανακτήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Όλα με μέτρο

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι οι εξαγγελίες θα είναι “με μέτρο”, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσουν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα.

Ουδείς ασφαλώς αποκλείει το ενδεχόμενο θετικών εκπλήξεων την τελευταία στιγμή, είναι όμως προφανές ότι ο πρωθυπουργός “δεν επιθυμεί μια ΔΕΘ παροχών”, που θα δείχνει ότι η κυβέρνησή βρίσκεται σε πανικό.

Ο πρωθυπουργός θέλει μια ΔΕΘ που θα περιλαμβάνει δομικά και στοχευμένα μέτρα, με συγκεκριμένη κατεύθυνση και η οποία θα επιβεβαιώνει τη βούλησή του για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα αφορά στο αύριο της χώρας.

Στεγαστικό ζήτημα

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει ότι μετά την ακρίβεια το στεγαστικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η μέση οικογένεια και πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο “Σπίτι μου”, στην ενίσχυση του προγράμματος “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”, ενώ θα δρομολογήσει και το πρόγραμμα της “Κοινωνικής Αντιπαροχής”.

Οι παρεμβάσεις για το στεγαστικό αφορούν σε:

-περισσότερους δικαιούχους στο “Σπίτι μου 2”,
-αυξημένη επιδότηση έως 60% στο “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω”,
-κίνητρα στους ιδιοκτήτες για την “Κοινωνική αντιπαροχή”,
-φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι με τα προγράμματα αυτά θα αρχίσει σταδιακά να επιλύεται ένα ακανθώδες θέμα, που αποτυπώνεται στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίσει πλέον η ελληνική κοινωνία.

Ενίσχυση εισοδήματος

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και θα επισημαίνει ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι πρωτοβουλίες για πτώση των τιμών.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά και σε παροχές, για τη βελτίωση του συνολικού κλίματος στην οικονομία, που θα δίνουν προοπτική ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.

Μεταξύ αυτών είναι:

  •  η μείωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών,
  • η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
  • η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο,
  • η αύξηση των συντάξεων κατά 2,5 έως 3%,
  • το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, όπως και πέρυσι
  • οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίδομα ανεργίας

Σχεδόν δεδομένη θεωρείται η ανακοίνωση των αυξήσεων στις συντάξεις και στα επιδόματα παιδιού, αλλά και η εξειδίκευση των αλλαγών στο επίδομα ανεργίας με πιλοτική εφαρμογή από το Φθινόπωρο για τους νέους δικαιούχους.

Ειδικά για το επίδομα εργασίας, ένα μέρος του θα βασίζεται και στη χρήση της προπληρωμένης κάρτας, κάτι που σημαίνει ένα σταθερό τμήμα και ένα μεταβλητό που θα διαμορφώνεται με βάση το χρόνο εργασίας και τις αποδοχές του δικαιούχου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ήρθε η ώρα να κλείσουν τα “παράθυρα” σύμφωνα με τα οποία κάποιος εργαζόταν για λίγους μήνες και μετά έπαιρνε επίδομα ανεργίας, ενώ δούλευε παράλληλα με “μαύρα” και αφορολόγητα χρήματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ