Ειδήσεις
Σε πιλοτική λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα «e-Διέλευσις»
Ο αναλυτικός τρόπος λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Τηλεπικοινωνίων «e-Διέλευσις» παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνίων & Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με το «e-Διέλευσις» δημιουργείται μια σταθερή και λειτουργική πύλη εισόδου των αιτημάτων για ανάπτυξη δικτύων, μειώνεται η γραφειοκρατία, εκσυγχρονίζονται και απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη περισσότερων εφαρμογών. Η ψηφιακή εφαρμογή ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παρόχων, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο περιβάλλον συν-εργασίας με μετρήσιμα οφέλη.
Πιο συγκεκριμένα, με τη λειτουργία του «e-Διέλευσις» θα υποβάλλονται από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου οι αιτήσεις έγκρισης ή/και χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την έγκριση και χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών.
Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η καθημερινή εμπειρία στο πεδίο, μειώνεται δραστικά η ταλαιπωρία των πολιτών από ακανόνιστες εργασίες στον δημόσιο χώρο, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η δυνατότητα της κεντρικής παρακολούθησης από όλους τους συναρμόδιους φορείς των εργασιών που αφορούν στις τηλεπικοινωνιακές διελεύσεις. Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
“Εμβληματικό έργο για τη διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων”
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της ημερίδας ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία του έργου, το οποίο χαρακτήρισε εμβληματικό για τη διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων. Αναφερόμενος στα οφέλη του «e-Διέλευσις» υπογράμμισε ότι ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και των Παρόχων, ενώ συγχρόνως βάζει τάξη σε έργα πολλαπλών ασφαλτοστρώσεων που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες. Δεν παρέλειψε τέλος να επισημάνει ότι πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που θα συμβάλλει στο να αποσυνδεθεί η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων από τη γραφειοκρατία.
Στην ανάγκη να αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς το έργο αυτό κατά την πρώτη αυτή φάση λειτουργίας του αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι ένα έργο που χρόνιζε εδώ και μία δεκαετία, αλλά σήμερα το ολοκληρώσαμε και είναι έτοιμο προς χρήση.
Τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλει το ΤΕΕ σε μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών ανέδειξε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Επεσήμανε πως το «e-Διέλευσις», μια ηλεκτρονική διαφανής διαδικασία με την οποία κερδίζουμε και χρόνο, είναι καρπός της προσπάθειας του ΤΕΕ.
“Πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, επεσήμανε ότι ένα τέτοιο πληροφοριακό σύστημα ήταν πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι τα πλεονεκτήματά του είναι η απλοποίηση μέσω της ψηφιοποίησης, η μείωση καθυστερήσεων, κόστους, αλλά και η ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στην εκτέλεση των έργων.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, εστίασε στα οφέλη του «e-Διέλευσις» επισημαίνοντας τη δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου μητρώου υποδομών, τη μείωση χρόνου και κόστους, την αύξηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Συμπληρωματικά ανέφερε ότι μέχρι το 2027 η χώρα θα βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ό,τι αφορά στη διείσδυση των οπτικών ινών – κάτι που αφορά και στην κινητή τηλεφωνία.
Ειδικότερα, ο Εκπρόσωπος της ΓΓΤΤ, Αθανάσιος Γούλος, στην ομιλία του για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έγκρισης και χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης, υπογράμμισε ότι το πληροφοριακό σύστημα υλοποιεί την κείμενη νομοθεσία και γίνεται μια κεντρική πύλη διαχείρισης αιτημάτων και δικαιωμάτων διέλευσης.
“Το Υπουργείο θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πού γίνονται έργα”
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΤΕΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, περιγράφοντας τις δυνατότητες του «e-Διέλευσις» επεσήμανε ότι επιτυγχάνεται ο συντονισμός των εταιρειών και των δήμων για παρεμβάσεις στους δρόμους, αλλά ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζει το Υπουργείο σε πραγματικό χρόνο πού γίνονται έργα. Συμπλήρωσε πως είναι το πρώτο σύστημα που μία αίτηση κατευθύνεται σε πολλούς αποδέκτες, σε όλους τους φορείς.
Η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΤΕΕ, Κλαίρη Δήμα, παρουσίασε το πληροφοριακό σύστημα «e-Διέλευσις» εστιάζοντας στις λειτουργικότητες που αυτό προσφέρει στη διαχείριση των αιτήσεων και στη δυνατότητα για άμεση εποπτικότητα των αιτημάτων υποβολής και της πορείας τους.