Κεντρικό Θέμα
Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η οδήγηση αυτοκινήτου άλλου ιδιοκτήτη
Η απάντηση είναι πως ναι, μπορείς να οδηγήσεις το αυτοκίνητο κάποιου άλλο με το δίπλωμά σου και τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα, ωστόσο υπάρχουν όμως παράγοντες, όπως η ηλικία και η εμπειρία, που αλλάζουν τα δεδομένα.
Αν πάλι χρησιμοποιείς τακτικά κάποιο άλλο αυτοκίνητο τότε για να είσαι καλυμμένος νομικά, είναι καλύτερο να φαίνεσαι ως δεύτερος οδηγός στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Πάμε να δούμε κάποιες βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις, ώστε να μάθεις τι ισχύει για την ασφάλεια αυτοκινήτου και τον δεύτερο οδηγό.
Πότε επιτρέπεται η οδήγηση αυτοκινήτου άλλου ιδιοκτήτη;
Όποτε το χρειαστείς! Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου, δηλαδή η κάλυψη της Αστικής Ευθύνης, ισχύει είτε οδηγεί ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, είτε κάποιος άλλος.
Άρα μπορείς να πάρεις το αυτοκίνητο του ξάδερφου, της θείας, του φίλου σου κ.λπ. εάν είναι ανάγκη ή και τακτικά. Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις που θα δούμε παρακάτω.
Τι θα χρειαστείς ως δεύτερος οδηγός;
- Έχε μαζί το δίπλωμά σου.
- Έλεγξε πως τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ασφάλεια αυτοκινήτου, άδεια κυκλοφορίας κ.λπ. είναι μέσα στο αυτοκίνητο.
- Τήρησε τις προϋποθέσεις της ασφάλειας του ιδιοκτήτη.
Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις…
Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις για τις οποίες είναι αναγκαίο να δηλώσεις το δεύτερο οδηγό στο συμβόλαιο της ασφάλειας αυτοκινήτου. Για αυτές τις περιπτώσεις καλείσαι να πληρώσεις επασφάλιστρο, δηλαδή ένα έξτρα ποσό.
- Δεύτερος οδηγός κάτω των 23 ετών: Εάν ο δεύτερος οδηγός είναι μικρότερος από 23 ετών, τότε θα πρέπει να τον δηλώσεις στην ασφάλεια ως άλλο οδηγό, ανεξάρτητα από τα χρόνια της εμπειρίας του. Μάλιστα, η ακριβής ηλικία μπορεί να είναι διαφορετική από ασφαλιστική σε ασφαλιστική. Το όχημά σου μπορεί να θεωρηθεί ανασφάλιστο, αν ο δεύτερος οδηγός είναι νεαρός και εμπλακεί σε ατύχημα χωρίς να έχει δηλωθεί στο συμβόλαιο.
- Δεύτερος οδηγός με δίπλωμα που δεν έχει συμπληρώσει 12 μήνες: Εάν ο δεύτερος οδηγός πήρε πρόσφατα το δίπλωμά του, δηλαδή δεν είχε συμπληρώσει 12 μήνες, θεωρείται πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος, λόγω έλλειψης εμπειρίας. Στην περίπτωση αυτή, δεν παίζει ρόλο η ηλικία του οδηγού, αλλά η διάρκεια του διπλώματος. Ομοίως, εάν ένας οδηγός που μόλις πήρε δίπλωμα οδήγησης δεν έχει εγγραφεί ως δεύτερος οδηγός και υποστεί ατύχημα, δεν τον καλύπτει η ασφάλεια.
- Άλλος οδηγός στην ασφάλεια αυτοκινήτου: Μια άλλη κατάσταση, όπου ένας οδηγός πληρώνει επασφάλιστρο είναι όταν είναι άνω των 65-70 ετών. Η ακριβής ηλικία μπορεί και πάλι να διαφέρει ανάλογα με την ασφαλιστική.
Τι συμπληρώνεις στην ασφάλεια αυτοκινήτου για τον δεύτερο οδηγό;
Εφόσον υπάρχει δεύτερος οδηγός που χρησιμοποιεί τακτικά το όχημα, τότε πρέπει να δηλωθεί. Όταν κλείσεις ασφάλεια αυτοκινήτου, στα στοιχεία του ιδιοκτήτη θα δεις ένα σημείο όπου γράφει «Συνιδιοκτήτης ή άλλος οδηγός» όπου επιλέγεις «Ναι».
- Σου εμφανίζονται δύο επιπλέον πεδία, στα οποία συμπληρώνεις:
- Την ημερομηνία γέννησης του δεύτερου οδηγού
- Τα έτη διπλώματος του δεύτερου οδηγού
Τι αλλάζει στην ασφάλεια εάν εσύ και ο δεύτερος οδηγός είστε νέοι οδηγοί;
Στις περιπτώσεις που:
- Η ασφάλεια αυτοκινήτου αφορά έναν νέο οδηγό με ηλικία κάτω των 23 ετών, τότε έχει ήδη πληρώσει το επασφάλιστρο νέου οδηγού. Οπότε, δεύτερος οδηγός ηλικίας κάτω των 23 ετών, μπορεί να οδηγήσει το όχημα χωρίς να είναι απαραίτητο το όνομά του να υπάρχει στο συμβόλαιο.
- Το δίπλωμα του οδηγού που έχει κλείσει ασφάλεια δεν έχει ξεπεράσει το δωδεκάμηνο, τότε έχει ήδη πληρώσει το επασφάλιστρο πρωτόπειρου οδηγού, επομένως κάθε πρωτόπειρος οδηγός μπορεί να οδηγήσει το όχημα.
- Για τον κάθε έκτακτο ή πρόσθετο τακτικό οδηγό που ανήκει στην ίδια κατηγορία με αυτή που έχει δηλωθεί στο συμβόλαιο, η βασική κάλυψη και οι επιπλέον καλύψεις, όπως η Οδική Βοήθεια, ισχύουν το ίδιο και δεν έχεις καμία άλλη υποχρέωση.
Πώς καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου τον άλλο οδηγό;
Η βασική ασφάλιση σε καλύπτει για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων στις περιπτώσεις:
- θανάτου
- σωματικής βλάβης
- ζημιών σε πράγματα «τρίτων»
Περιλαμβάνει και τη χρηματική ικανοποίηση για: ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη
Τι σημαίνει τρίτο πρόσωπο όταν οδηγείς αυτοκίνητο άλλου ιδιοκτήτη;
«Τρίτα» πρόσωπα θεωρούνται και οι επιβαίνοντες στο όχημα που προκάλεσε το ατύχημα. Όχι όμως ο ίδιος ο ασφαλισμένος σαν συνεπιβάτης του οχήματός του, ούτε και ο οδηγός αυτού.
Και στη θέση του συνοδηγού να βρίσκεσαι, ως ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχεις ευθύνη για τη ζημιά που θα προκαλέσει οποιοσδήποτε οδηγός με το αυτοκίνητό σου.
Παράδειγμα: Κάποιος φίλος σου οδηγεί το αυτοκίνητό σου και παθαίνει τροχαίο ατύχημα με υπαιτιότητα του ίδιου. Εσύ σαν συνεπιβάτης δεν θα αποζημιωθείς για τυχόν σωματικές βλάβες που θα υποστείς από το ατύχημα αυτό, διότι δεν θεωρείσαι «τρίτος».
Άρα επιτρέπεται η οδήγηση αυτοκινήτου άλλου ιδιοκτήτη, αρκεί να τηρείς τις προϋποθέσεις της ασφάλειάς του, να έχεις δίπλωμα και τα απαραίτητα έγγραφα. Αν είσαι τακτικός πρόσθετος οδηγός, τότε είναι προτιμότερο να μπεις ως δεύτερος οδηγός μέσα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Θέλεις ασφάλεια σε όσο καλύτερη τιμή γίνεται; Έλα στο insurancemarket. Εδώ συγκρίνεις δωρεάν την ασφαλιστική αγορά σε 1’ και βρίσκεις την καλύτερη προσφορά, τόσο για ασφάλεια αυτοκινήτου, όσο και για ασφάλεια μηχανής!
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025