Εκδηλώσεις
Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Οι ακρότητες Ερντογάν πυροδοτούν σενάρια για «θερμό καλοκαίρι
Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η Αθήνα, καθώς το μπαράζ προκλήσεων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας έχουν φέρει στο ναδίρ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι ακολουθεί ένα εξαιρετικά «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου χαρακτηρίζοντας ως «τουρκικά λάθη» την παραχώρηση νησιών, γεγονός που καθιστά σαφές ότι είναι ικανός να φτάσει στα άκρα τη σύγκρουση με την Ελλάδα.
Οι απειλές του «σουλτάνου» ενισχύονται από Τούρκους αναλυτές, οι οποίοι με όχημα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γείτονος, ζητούν να γίνει στην Ψέριμο ότι έγινε στα Ίμια το 1996. Όπως γίνεται αντιληπτό, η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρό της τα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα το Πεντάγωνο να ενισχύει συνεχώς τις περιπολίες των Ενόπλων Δυνάμεων στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Η Αθήνα πάντως, δεν δείχνει διάθεση να.. παίξει μπάλα σε ένα γήπεδο που ευνοεί τον κ. Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Κρίσιμοι σταθμοί
Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου συνιστά ψυχραιμία και δηλώνει αποφασισμένο να αναδείξει με κάθε ευκαιρία την τουρκική προκλητικότητα, που έχει ως στόχο να κατευνάσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τα οικονομία αδιέξοδα. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για δύο ημερομηνίες σταθμούς που χαρακτηρίζονται κομβικής σημασίας, καθώς θα δείξουν μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει τις προκλήσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο πρώτος κρίσιμος σταθμός είναι στις 23 και 24 του μήνα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τακτική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει την Τουρκία στο «γήπεδο» της διπλωματίας.
Η Αθήνα θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στόχος είναι να υπάρξει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου, ώστε η Άγκυρα και ο κ. Ερντογάν προσωπικά να βρεθούν σε απομόνωση. Το δεύτερο κρίσιμο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για τον «σουλτάνο»
Στη Σύνοδο θα φανεί το πως θα πορευτεί η Τουρκία, έναντι της Φιλανδίας και της Σουηδίας, καθώς διαφωνεί με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και κάνει «παζάρια» για να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Τυχόν «όχι» στη διεύρυνση της συμμαχίας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα όξυνση των σχέσεων Άγκυρας –Ουάσιγκτον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία σ’ αυτή τη εξαιρετικά δύσκολη γι’ αυτήν συγκυρία.
Παράγοντας αποσταθεροποίησης
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν θα μπορούσε να υπάρξει υπό προϋποθέσεις μια συνάντηση Ερντογάν –Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει μετά και τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης», γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιδιώκει την διεθνοποίηση της έντονης τουρκικής επιθετικότητας, τονίζοντας πως η γειτονική χώρα με την στάση της, μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Έως πού θα φτάσει
Το ζητούμενο πλέον είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ταγίπ Εντογάν που με «όπλο» τον αναθεωρητισμό, έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία και να καθορίσει εκ νέου τα σύνορα.
Σαφής απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των Ευρωπαίων και Ναοτϊκών συμμάχων, αλλά δίνουν και παίρνουν τα ακραία σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Ένα από αυτά, αναφέρει ότι η Τουρκία ενδέχεται να μεταφέρει μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα μικρασιατικά παράλια, σε κάποια ελληνική βραχονησίδα και τους οποίους θα επιχειρήσει να σώσει η τουρκική ακτοφυλακή.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το συγκεκριμένο σενάριο θα πυροδοτούσε ένταση με την Αθήνα και θα έδινε αφορμή στην Άγκυρα να δημιουργήσει νέες γκρίζες ζώνες στην περιοχή και να συνεχίσει να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Σε κλοιό ο Ερντογάν
Στο ερώτημα γιατί ο κ. Ερντογάν εντείνει την προκλητικότητα του, η απάντηση έχει σχέση με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίσει η Τουρκία, που μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών.
Η λίρα καταρρέει, η δημοτικότητα του μειώνεται αισθητά, η αντιπολίτευση τού ασκεί έντονη κριτική και ο «σουλτάνος» γνωρίζει, ότι εάν χάσει τις εκλογές το πολιτικό του μέλλον του θα είναι δυσοίωνο. Όσο ο κλοιός θα σφίγγει γύρω του, τόσο ο κ. Ερντογάν θα ανεβάσει τους τόνους κατά της Ελλάδας και θα συντηρεί τις απειλές για «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο και τα ευφυολογήματα περί «γαλάζιας» πατρίδας.