Connect with us

Κεντρικό Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ υπό… διάλυση: Ακραία σενάρια φέρνουν πιο κοντά το τέλος εποχής

Published

on

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση.

Το χάσμα που άνοιξε με τις εσωκομματικές εκλογές δείχνει αγεφύρωτο και η παλαιά φρουρά όχι μόνον δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά κάνει και ότι μπορεί για να την αποδυναμώσει.

Τα πυρά του Νίκου Φίλη και του Πάνου Σκουρλέτη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κορυφή του παγόβουνου και όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει η ημέρα για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε δύο κόμματα σε “συσκευασία ενός” και σημειώνουν  ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που είναι αδύνατον να βρεθεί συγκολλητικός ιστός.

Στην παρούσα φάση το πλέον πιθανό σενάριο, θέλει τα στελέχη που προέρχονται από το αριστερό μπλοκ να δίνουν τη μάχη των συσχετισμών στο συνέδριο, προκειμένου να έχουν την πλειοψηφία στο κόμμα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η στρατιωτική θητεία που θα πρέπει να κάνει μέσα στον Νοέμβριο ο κ. Κασσελάκης απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μεταθέτει για πολύ αργότερα το συνέδριο.

Κάποιοι δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή του ακόμη και το καλοκαίρι προκειμένου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να ελέγξει τις ισορροπίες και να προωθήσει τους δικούς του ανθρώπους στον κομματικό μηχανισμό.

Εάν το συγκεκριμένο σενάριο έχει βάση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει επίσπευση των εξελίξεων, καθώς στελέχη που διαφωνούν με τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα με κεντροαριστερές θέσεις να επισπεύσουν τις εξελίξεις.

Ήδη στο παρασκήνιο γίνεται λόγος ακόμη και για ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, που θα εκφραστούν κάτω από μια νέα συντεταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα που θα έχει αριστερό πρόσημο.

 

Δύο είναι τα ακραία σενάρια που συζητούνται μεταξύ των στελεχών:

Το πρώτο θέλει τουλάχιστον 10 βουλευτές να αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργούν μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα έχει όλα τα δικαιώματα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής.

Το δεύτερο και πιο προωθημένο, θέλει 16 βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει επί της ουσίας τα δικαιώματα που έχει στη Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσοι γνωρίζουν πάντως τις λεπτές ισορροπίες στην Κ.Ο. λένε με νόημα ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ο αριθμός των βουλευτών που θα εγκαταλείψει το κόμμα, δεν θα ξεπερνάει τα δάκτυλα του ενός χεριού.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΘεανώ ΦωτίουΓιώργος ΨυχογιόςΜερόπη Τζούφη και Πέτη Πέρκα, κάτι που σημαίνει ότι η Κ.Ο. θα πέσει στους 42 βουλευτές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Το γυαλί ράγισε

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συζήτηση και μόνο τόσο ακραίων σεναρίων, δείχνει ότι το γυαλί έχει ραγίσει και το διάστημα που ακολουθεί θα κρίνει πολλά για την ενότητα ενός κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019.

Το γεγονός ότι ο Πέτρος Παππάς – ο πρώτος βουλευτής ο οποίος στήριξε δημοσίως την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία-, είπε ότι ουδείς είναι υποχρεωμένος να μείνει με το ζόρι στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι η ρήξη είναι προ των πυλών.

 

Κοινός βηματισμός

Η εσωκομματική αντιπολίτευση αναζητά πλέον κοινό βηματισμό, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι μεταξύ των τάσεων που δεν θέλουν τον κ. Κασσελάκη στην ηγεσία, δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, συνεχίζουν να είναι σε απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση, αλλά δεν συντονίζουν τον βηματισμό τους με κομματικά στελέχη όπως ο Σκουρλέτης και ο Φίλης.

Τηρούν θα έλεγε κανείς μια στάση αναμονής, αλλά αποφεύγουν το “αντάρτικο” για να μη δώσουν την αίσθηση της υπονόμευσης του νέου αρχηγού, καθώς γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Στο παρασκήνιο πάντως έχουν ενταθεί οι ζυμώσεις και οι διεργασίες, προκειμένου η εσωκομματική αντιπολίτευση να μπορέσει να εκφραστεί συντεταγμένα και να βάλει φρένο στην επέλαση Κασσελάκη.

Η Αννέτα Καββαδία για παράδειγμα υπογράμμισε την ανάγκη κοινού βηματισμού και με έμμεσο πλην σαφή τρόπο προανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος.

Όπως σημειώνει:

– “με γνώμονα το κρίσιμο διακύβευμα, με ανοιχτά μυαλά, και κοινή βάση την αγωνία για το μέλλον της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και το μέλλον της χώρας”,

-“οφείλουμε να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των στιγμών, και να κάνουμε το απαραίτητο βήμα συνάντησης”,

-“γιατί, ως γνωστόν, όπως η φύση έτσι και η πολιτική, απεχθάνονται το κενό”.

 

Διαγραφές ή κάτι άλλο;

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι θα κάνει ο κ. Κασσελάκης, εάν δηλαδή θα προχωρήσει άμεσα σε διαγραφές ή εάν θα αφήσει χωρίς απάντηση τον “πόλεμο” σε βάρος του.

Κάποιοι λένε ότι θα τους αφήσει να εκτίθενται, καθώς δεν αναγνωρίζουν τη νέα ηγεσία που προέκυψε από εκλογές και άλλοι ότι δεν θα αργήσει να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης κάνοντας διαγραφές.

Σε αυτό πάντως που όλοι συμφωνούν είναι ότι δεν αποκλείεται μια επανάληψη του 2015, όταν η ομάδα Λαφαζάνη αποχώρησε μόνη της από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε καρατομήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ