Ελλάδα
Φθηνές λύσεις για ζεστά σπίτια: Μυστικά που μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος – Συμβουλές για θερμαντικά σώματα κινητά, υπολογιστές
Αντιμέτωποι με έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα βρίσκονται Ευρωπαίοι και Έλληνες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης τιμών στο ρεύμα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Έως πρόσφατα, το φθηνό φυσικό αέριο κάλυπτε το 70% των αναγκών θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά πλέον τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά.
Στον ευρωπαϊκό Βορρά, όλο και περισσότεροι είναι οι πολιτικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ στον Νότο, το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν ο καλός καιρός αντικατασταθεί από την κακοκαιρία.
Το μέτρο που εφαρμόζουν οι περισσότερες κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική είναι η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά είναι σαφές ότι δεν αρκεί για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Οι τιμές άλλωστε βρίσκονται ήδη στα ύψη, η αγορά φυσικού αερίου για θέρμανση κρίνεται ασύμφορη και άπαντες πλέον αναζητούν έξυπνες λύσεις, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τον υψηλό πληθωρισμό σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα που κινείται σε διψήφια ποσοστά και έχει φτάσει στο 12,1%.
Ο καλπασμός του πληθωρισμού οδηγεί σε συρρίκνωση εισοδήματος στα λαϊκά και μεσαία εισοδήματα, που υποχρεωτικά καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε βασικά αγαθά και τη θέρμανση για τη διαβίωση τους.
Το πλαφόν
Όπως γίνεται αντιληπτό, μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό τοπίο που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η Ευρώπη, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που έχει να ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το βέβαιο είναι ότι επιστρέφουμε σε καταστάσεις που δεν θα υπάρχει θέρμανση για όλο το σπίτι και ίσως να μην είναι τόσο μακρινές οι εποχές που οι οικογένειες χρησιμοποιούσαν τη θέρμανση από το φούρνο πριν πάνε για ύπνο.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στην παρούσα φάση σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Ζεστά σπίτια
Μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που πλήττει και την Ελλάδα και την Ευρώπη, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας, χωρίς να χρειαστεί να βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μαγικές συνταγές ασφαλώς και δεν υπάρχουν και η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει πολύ ακριβότερα τη θέρμανση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο φόβος για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ενεργειακής ακρίβειας και βαρυχειμωνιάς έχει θέσει τους πάντες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, που αναζητούν τρόπους για να προλάβουν τα χειρότερα.
Απομόνωση χώρων
Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχουν κάποιες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα να μην χρειαστεί να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μια πρώτη λύση προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η απομόνωση των χώρων που δεν χρησιμοποιούνται, με στόχο να μην υπάρχει άκοπη κατανάλωση που ανεβάζει στα ύψη τους λογαριασμούς.
Το πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνουμε εάν αποδεχτούμε αυτή τη λύση είναι να κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες.
Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας τον ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουμε λιγότερη κατανάλωση.
Θερμαντικά σώματα
Μια από τις λύσεις που προκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στις οδηγίες που έδωσε αφορά στα θερμαντικά σώματα που έχουμε στο σπίτι μας και τα οποία πρέπει να είναι ελεύθερα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι σκεπασμένα με καλύμματα, ή να βρίσκονται μπροστά από έπιπλα, καθώς μια τέτοια κίνηση εμποδίζεται την απόδοσή τους.
Στεγανοποίηση
Μια από τις έξυπνες λύσεις για να έχουμε ζεστό σπίτι που δεν κοστίζουν μάλιστα και τόσο ακριβά είναι να στεγανοποιήσουμε πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να αποφύγουμε την άσκοπη κατανάλωση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες, με στόχο τα σπίτια μας να γίνουν πιο ζεστά.
Μελέτες μάλιστα δείχνουν πως όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%.
Επίσης, καλό είναι να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε για να μη χάνεται πολύτιμή ενέργεια.
Ψυγεία – καταψύκτες – ψύξη
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε έχει σχέση με το ψυγείο που έχουμε στο σπίτι, καθώς αδιαφορούμε για το εάν είναι καλά κλεισμένο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).
Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου.
Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου), με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, ενώ του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Σημαντική παράμετρος είναι και η τοποθέτηση, ψυγείου, καταψύκτη αλλά και στεγνωτηρίου ρούχων μακριά από εστίες θέρμανσης.
Aircondition
Οι εποχές που αφήναμε ανοικτό το aircondition για να ζεσταθεί το σπίτι μας, ενώ εμείς απουσιάζαμε, αποτελούν πλέον μια πανάκριβη επιλογή.
Εάν ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη λύση, θα πρέπει να το ρυθμίζουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, θα πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και δύο βαθμούς.
Πλυντήριο – τζάκια – φούρνοι
Σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά και απαιτείται προσοχή ακόμη και στο πως πλένουμε τα ρούχα μας.
Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λιγότερη κατανάλωση και να μην ανεβαίνει ο λογαριασμός.
Καλό είναι επίσης να κλείνουμε τις συσκευές όταν είναι σε κατάσταση αναμονής ενώ όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.
Όσον αφορά τον φούρνο, που ανεβάζει στα ύψη τον λογαριασμό ρεύματος, καλό είναι να τον κλείνουμε 10 έως και 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα.
Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι η θερμότητα που υπάρχει είναι αρκετή για να ετοιμάσει το φαγητό και δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει άψητο.
Όσον αφορά στα μαγειρικά σκεύη, αυτά θα πρέπει να εφαρμόζουν πολύ καλά στα «μάτια» της κουζίνας, ενώ άλλη μια φθηνή και έξυπνη λύση είναι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
Κινητά – τηλεοράσεις – υπολογιστές
Η πλέον σημαντική συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να χαμηλώνουμε όσο αυτό είναι δυνατόν τη φωτεινότητα στις συσκευές με οθόνη όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι τηλεοράσεις.
Συστήνουν μάλιστα για τηλεοράσεις, ηλεκτρονικές συσκευές (επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές) και τα κινητά τηλέφωνα να αφαιρούνται από την πρίζα, όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Θερμοστάτης – θερμοστατική βαλβίδα
Η εγκατάσταση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει η δυνατότητα για εξοικονόμηση χρημάτων τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.
Η εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα., επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά.
Η τοποθέτησή τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού.
Κατά συνέπεια κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν.
Λέβητες – θερμοσίφωνες – κουφώματα
Η εξοικονόμηση ενέργειας για χαμηλότερες χρεώσεις στο ρεύμα, προϋποθέτει, εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα, αλλά και συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών.
Οι ειδικοί συστήνουν την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα αλλά και την αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.
Συστήνεται επίσης, η αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led, των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά, αλλά και η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.
Η τεχνολογία
Με δεδομένο πάντως ότι είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την κατανάλωση στο ρεύμα που είναι το «διαβατήριο» για φθηνότερους λογαριασμούς, η τεχνολογία μπορεί να δώσει τη λύση.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Κουντουργιάννης, μίλησε πρόσφατα στη δημόσια τηλεόραση για τις «Έξυπνες συσκευές» που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση κατανάλωσης ενέργειας. «Μέσω του κινητού ή ενός υπολογιστή μπορούμε να διαχειριστούμε τις ηλεκτρικές συσκευές. Μέσω της συσκευής που έχουμε επιλέξει μπορούμε να δούμε μέσω εφαρμογής την ενέργεια που έχουμε καταναλώσει ενώ παράλληλα μπορούμε να ενημερωθούμε μέσω ειδοποίησης για το αν έχουμε υπερβεί κάποια όρια», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο κόστος που μπορεί να φτάνει ο εξοπλισμός ενός σπιτιού για να γίνει «έξυπνο», σημείωσε ότι οι συσκευές αυτές ξεκινούν από τα 30-40 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 70-80 οι πιο ακριβές.
Τα πάντα βέβαια ως προς το κόστος είναι σε άμεση εξάρτηση από το πόσες συσκευές θέλουμε να εγκαταστήσουμε στο σπίτι και σε τι ποσοστό ελέγχου θέλουμε να φτάσουμε.
Η αγορά τέτοιων συσκευών ίσως να αποτελεί λύση, από τη στιγμή που δεν είναι και τόσο εύκολο να επιτευχθεί ο στόχος του 15% εξοικονόμησης που ζητάει η κυβέρνηση για μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος.
-
Ειδήσεις1 day ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Δήμοι Αττικής8 hours ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
-
Ειδήσεις16 hours ago
Καταγγελία των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική για την αύξηση των Δημοτικών Τελών
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις15 hours ago
Μεγάλη συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Πεντέλης
-
Ειδήσεις14 hours ago
“ΚΗΦΙ-SOS”: Εντοπίστηκε τρίτη υπόγεια λίμνη κάτω από την Εθνική Οδό
-
Κοινωνία15 hours ago
“Mozart! Παίζουμε!”: Μια μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά