Connect with us

Ειδήσεις

Όλη η Ελλάδα είναι μπλε: Ο θρίαμβος Μητσοτάκη σε αριθμούς

Published

on

Μια ιστορική νίκη με ποσοστό που παραπέμπει στην εποχή του σκληρού δικομματισμού, πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναδεικνύεται σε απόλυτο κυρίαρχο της πολιτικής ζωής.

Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που έλαβαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, δίνουν τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει όλες τις αλλαγές, μακριά από εσωκομματικούς συμβιβασμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας, η οποία βλέπει στο πρόσωπό του, τον μεταρρυθμιστή που θα φέρει καλύτερες ημέρες στη χώρα.

Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός, ότι ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε τον ανεπανάληπτο προσωπικό του θρίαμβό, χωρίς να απευθυνθεί μόνον στο στενό πυρήνα της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μιλήσει στη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, να δώσει όραμα και προοπτική, που αποτυπώνεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 40,55%.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε στην πρώτη του τετραετία, όπως η πανδημία, η μεταναστευτική και ενεργειακή κρίση, αλλά και η σύγκρουση των τρένων, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλο του.

Αντιλαμβανόταν τα λάθη, αναλάμβανε πρωτοβουλίες, για να υπάρξουν λύσεις και έδινε την αίσθηση ότι παρά τα προβλήματα, θα βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Από την άλλη, ο πολιτικός λόγος που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσε να πείσει, καθώς ήταν πασιφανές ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν ήταν αυτός στο τιμόνι της χώρας.

 

Σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός επένδυσε στη σταθερότητα και αυτό το εκτίμησε η κοινωνία, με αποτέλεσμα να επιβραβευτεί και στις εκλογές της 21ης Μαΐου και στις 25ης Ιουνίου.

Οι αριθμοί άλλωστε δείχνουν, ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ήταν απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, που αντιλήφθηκαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Τα στοιχεία από το πώς ψήφισαν οι πολίτες μετά τις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάιο είναι χαρακτηριστικά, καθώς επανέλαβε την πρωτιά του Μαΐου στη νέα γενιά και τους ψηφοφόρους του Κέντρου.

Εάν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν Τρίτη επιλογή στην κατηγορία των κεντρώων ψηφοφόρων –δεύτερη ήταν το ΠΑΣΟΚ-, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σάρωσε» τα πάντα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε που αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν στο διάστημα από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 25 Ιουνίου, επέλεξαν τη Ν.Δ.

 

Οι Κεντρώοι

Η ιδεολογική ηγεμονία της Ν.Δ. φαίνεται από το πώς ψήφισαν οι Κεντρώοι ψηφοφόροι, οι οποίοι δίνουν πάντα τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 4 στους 10 ψηφοφόρους (37,1%) που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε το ΠΑΣΟΚ με 31,7%, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μόλις το 12,9%, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό βατερλό του κ. Τσίπρα.

 

Οι αναποφάσιστοι

Πρωτιά στη Ν.Δ. δείχνουν τα στοιχεία από τους ψηφοφόρους που πήραν απόφαση για το τι ψηφοδέλτιο θα ρίξουν στην κάλπη στο διάστημα από τις 21 Μαΐου μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

ΝΔ επέλεξε το 20,9%, ΣΥΡΙΖΑ, το 13,8%, ΠΑΣΟΚ, το 11,3%, ΚΚΕ το 7.4%, Ελληνική Λύση το 5,3%, ΝΙΚΗ το 5,5%, Πλεύση Ελευθερίας, το 6,8%, ΜέΡΑ25, το 5,5% και Σπαρτιάτες το 16,8%

 

Η νέα γενιά

Από την ανάλυση των στοιχείων των exit poll που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ, η Ν.Δ. διατήρησε την πρωτιά στους νέους 17-34 ετών καθώς το 27,67% επέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα επέλεξε το 20% της συγκεκριμένης ομάδας, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τη δεύτερη θέση βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό της τάξης του 19,5%.

Ηχηρή ήταν η παρουσία των Σπαρτιατών που έλαβε το 9,2 των νέων, το ΚΚΕ επέλεξε το 9,5%, ΜεΡΑ25 το 6,6%, την Πλεύση Ελευθερίας το 5,2%, την Ελληνική Λύση το 3,5% και τη ΝΙΚΗ το 2,9%.

 

Ηλικίες από 35-54 ετών

Εντυπωσιακή ήταν η επικράτηση της Ν.Δ. στην πλέον παραγωγική ηλικία των 35-54 ετών, καθώς την προτίμησε το 41,3%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 15,6%.

ΠΑΣΟΚ επέλεξε το 9,8%, ΚΚΕ το 8,1%, Σπαρτιάτες το 6,7%, ΝΙΚΗ το 5,5%, Πλεύση Ελευθερίας το 3,1%, Ελληνική Λύση 3,1% και ΜεΡΑ25 το 2,4%.

 

Ηλικίες από 55-64 ετών

Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για τον κ. Μητσοτάκη στην ηλικιακή ομάδα  55-64 ετών, καθώς τη ΝΔ επέλεξε το 42,7%, , ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 18,6%.

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το 12,2%, το ΚΚΕ το 9,2%, την Ελληνική Λύση το 4%, τη ΝΙΚΗ το 2,9%, την Πλεύση Ελευθερίας το 2,8, το ΜεΡΑ25, το 2,9% και τους Σπαρτιάτες το 2,9%.

 

Ηλικιακή ομάδα 64+

Σαρωτική είναι η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ηλικίες άνω των 64ετών, καθώς ένας στους δύο (52,5%) ψήφισε Ν.Δ., ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μόλις το 17,9%.

Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε το 14,6%, το ΚΚΕ το 6,6%, την Ελληνική Λύση το 2,8%, τη ΝΙΚΗ το 1%, και Πλεύση Ελευθερίας, ΜεΡΑ25 και Σπαρτιάτες από 1,3%.

 

Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Χρυσοχοΐδη Φλωρίδη, Πιερρακάκη

Σε πρόσωπα που έχουν μεταρρυθμιστικό προφίλ ανέθεσε κορυφαία υπουργεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνεχίζει την “επίθεση γοητείας” στο “Κέντρο”.

Η επιλογή στελεχών όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, καθιστά σαφή την πρόθεση του πρωθυπουργού για μετεξέλιξη της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης προχωράει σε γενναίο άνοιγμα στο εκσυγχρονιστικό ρεύμα της κοινωνίας μέσω το νέο κυβερνητικού σχήματος, με στόχο να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναλαμβάνει το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Υγείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ένα δικό του προσωπικό στοίχημα.

Κάτι ανάλογο κάνει και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου οι αλλαγές στις ταχύτητες απονομής της δικαιοσύνης πρέπει να “τρέξουν”, με την τοποθέτηση ενός κεντρώου πολιτικού, του Γιώργου Φλωρίδη που εδώ και χρόνια έχει μιλήσει ως νομικός, για τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η Θέμιδα.

Στην Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε επίσης ένα πρόσωπο με κεντρογενείς καταβολές, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος μετά το πρώτο βήμα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, καλείται τώρα να ενισχύει το προφίλ της δημόσιας παιδείας, καθιστώντας την ανταγωνιστική.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ