Κοινωνία
Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
“Επικίνδυνες ουσίες στα καλλυντικά”
Την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών συστατικών, που μιμούνται τα οιστρογόνα, στη συντριπτική πλειοψηφία των καλλυντικών και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης, όπως υπογραμμίζεται σε δελτίο τύπου του γραφείου του Ευρωβουλευτή.
Σύμφωνα με το δελτίο, πρόκειται για τις παραβένες ή parabens τα οποία είναι συντηρητικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται σ’ ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων για παιδιά, ενώ κάποιες παραβένες (methyl και ethylparaben) χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες και ως συντηρητικά σε τρόφιμα.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Οι παραβένες για πολλά χρόνια αποτελούσαν επανάσταση στη συντήρηση των καλλυντικών λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων. Περίπου το 99% των καλλυντικών και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, από τις κρέμες, τα σαμπουάν, τα σαπούνια έως και τα αντηλιακά και τα αποσμητικά περιέχουν παραβένες. Ως εκ τούτου, εντοπίζονται συχνά στους ανθρώπους και το περιβάλλον, με την πιο διαδεδομένη, το propylparaben να έχει ανιχνευτεί σε πάνω από το 90% των δειγμάτων ανθρώπινων ούρων. Παρά τον κυρίαρχο ρόλο τους ως συντηρητικά των καλλυντικών, μελέτες αποδεικνύουν ότι οι παραβένες δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες καθώς μιμούνται τα οιστρογόνα, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους. Έρευνα του πανεπιστήμιου Reading της Αγγλίας συνδέει τις παραβένες σε αποσμητικά με τον καρκίνου του μαστού, καθώς οι ουσίες αυτές ανιχνεύτηκαν σε ιστούς καρκινικών όγκων.
Πέρα από την οιστρογονική τους δράση, οι παραβένες παρουσιάζουν και αντι-ανδρογονική δράση, καθώς μελέτες αποδεικνύουν ότι η έκθεση νεαρών αρσενικών αρουραίων σε παραβένες είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη σπερματογένεση και στα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Η χορήγηση τους σε θηλυκούς αρουραίους είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη γέννηση λιγότερων νεογνών και με δυσπλασίες στα αναπαραγωγικά τους όργανα, ενώ συσχετίστηκε και με τη μείωση της κινητικότητας του σπέρματος στους αρσενικούς απογόνους.
Το Μάρτιο του 2011 η Δανία απαγόρευσε το propylparaben και το butylparaben σε προϊόντα για παιδιά κάτω των τριών χρόνων, καθώς έρευνα του Δανικού Ινστιτούτου Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η η έκθεση στις παραβένες, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των φυσικών ορμονών στα παιδιά.
Το 2010 η Επιστημονική Επιτροπή για τα Καταναλωτικά Προϊόντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία των propylparaben και butylparaben. Δεδομένης της χρήσης των παραβενών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και της συστηματικής έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτές τις χημικές ουσίες, η ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις τους κρίνεται αναγκαία. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας και να προβεί σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των παραβενών που δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες και είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και την αντικατάστασή τους με ασφαλέστερα για τη υγεία συστατικά.»
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις2 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Ειδήσεις5 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν