Κοινωνία
Συνέδριο για την ” Εκπαίδευση των Νεαρών Παραβατών”

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Συνήγορο του Παιδιού, την ΕΠΑΝΟΔΟ (ΝΠΙΔ-Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων),
τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και το παράρτημα στην Ελλάδα της European Prison Education Association (E.P.E.A. HELLAS) διοργανώνει συνέδριο με τίτλο «Η Εκπαίδευση των Νεαρών Παραβατών: Εμπειρίες, Προβλήματα και Προοπτικές», το οποίο πρόκειται πραγματοποιηθεί στον Βόλο στις 22-24 Ιανουαρίου 2016, στον Πολυχώρο «Τσαλαπάτα».
Στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην εκπαίδευση νεαρών παραβατών, αλλά και η δημιουργία μιας βάσης για την έναρξη ενός θεσμικού διαλόγου σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ένας τέτοιος διάλογος είναι απαραίτητος για τη χώρα, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και οικονομική συγκυρία που οδηγεί σε όξυνση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση δομών που υπηρετούν την εκπαίδευση και την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη νεαρών παραβατών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας και των θεσμών της.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το συνέδριο θα εστιαστεί σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των νεαρών παραβατών που κρατούνται στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ), καθώς και εκείνων που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης. Μέσα από τις κεντρικές ομιλίες και τις θεωρητικές προσεγγίσεις της πρώτης ημέρας, θα σκιαγραφηθεί το πλαίσιο και θα τεθούν οι βασικές συντεταγμένες του συνεδρίου.
Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιασθούν έρευνες για την εκπαίδευση των νεαρών παραβατών, εμπειρίες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες των ΕΚΚΝ ανά την Ελλάδα και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων, καθώς και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καταστημάτων Κράτησης Ενηλίκων, ενώ παράλληλα θα παρουσιασθούν εμπειρίες αποφοίτων και μαθητών από τα ΕΚΚΝ. Τέλος, επαγγελματίες, όπως δικαστικοί λειτουργοί, επιμελήτριες/ές ανηλίκων, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας.
Στις εργασίες της δεύτερης μέρας συμπεριλαμβάνονται και δύο παράλληλες ομάδες εργασίας με συμμετοχή εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών του χώρου. Παράλληλα με τις ομάδες εργασίας, θα υλοποιηθούν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς.
Για την ημέρα έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έχει προγραμματισθεί προβολή κινηματογραφικού υλικού από ταινία ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Η λήξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, στον χώρο του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων (ΕΑΚΚΝ) Κασσαβέτειας, όπου και θα γίνει η παρουσίαση θεατρικού δρώμενου από τη Θεατρική Ομάδα της Επανόδου.
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024