Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Αυτά είναι τα συμπτώματα της τέταρτης δόσης: Όλες οι πιθανές παρενέργειες των εμβολίων από τον ΕΟΦ

Δημοσιεύθηκε

στις

Χιλιάδες ραντεβού για την τέταρτη δόση κλείστηκαν ήδη από την Πέμπτη που άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους είναι άνω των ογδόντα ετών.

Την εβδομάδα αυτή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη δεύτερη αναμνηστική δόση για όσους είναι άνω των 70 ετών και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι εξηντάρηδες.

Όπως λένε οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης και στη χώρα μας μετά τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (από τις 20 Ιανουαρίου), η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna μπορεί να γίνει σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν προτείνεται επιπλέον αναμνηστική δόση.

Μάλιστα, μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να γίνουν οι ανακοινώσεις οι οποίες θα περιγράφουν τον ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια και συγκεικριμένα αν θα επεκταθεί η τέταρτη δόση σε όλους και αν θα πρέπει να γίνει τρίτη δόση στα παιδιά. Οι πληροφορίες λένε πως το άνοιγμα της τέταρτης δόσης για τον ενήλικο πληθυσμό εκτιμάται προς το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος νοσηλειών από νέες μεταλλάξεις που εκτιμάται πως θα έχουμε από το φθινόπωρο.

Οι παρενέργειες της τέταρτης δόσης

Σε επίπεδο παρενεργειών δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις προηγούμενες δόσεις.

Πόνος στο σημείο της ένεσης,
κόπωση,
κεφαλαλγία,
μυϊκός πόνος,
σπανιότερα αρθραλγίες που διαρκούν μία έως δύο μέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο,
μικρή πιθανότητα εμφάνισης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων από 1-4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία.

Τα συπτώματα διαρκούν συνήθως λίγα 24ωρα και μαλακώνουν με τη χρήση αντιπυρετικών και παυσίπονων

ΕΟΦ: Η λίστα με τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Συγκεντρωτική λίστα με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού εξέδωσε ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων:

Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.
Σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.
Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Όπως σημειώνεται, ο ΕΟΦ έχει καταγράψει 9.411 αναφορές πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών. Αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,055% επί των συνολικών εμβολιασμών με τα εμβόλια έναντι της COVID-19, με τη χρήση της κίτρινης κάρτας από επαγγελματίες υγείας και από πολίτες (5,5 αναφορές /10.000 δόσεις)

Ενδεικτικά, μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ:

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας/ περικαρδίτιδας
Καρδιακές διαταραχές
Αιματολογικές διαταραχές
Αναφορές κατά την εγκυμοσύνη
Αλλεργίες
Νευρολογικά περιστατικά
Διαταραχές έμμηνου ρύσης
Διαταραχές αυτιού/όρασης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ