Connect with us

Ελλάδα

Επέλαση κορονοϊού: Εφιάλτης «ΔΕΛΤΑ» φέρνει τα πάνω κάτω σε Ε.Σ.Υ. και κοινωνία

Published

on

Εφιαλτικό τοπίο διαμορφώνει η επέλαση της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ», με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να υπογραμμίζουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η επιστροφή στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο, την ανάγκη να «τρέξουν» οι εμβολιασμοί.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η «ΔΕΛΤΑ» είναι πολύ πιο επιθετική σε σχέση με τον απλό κορονοϊό, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο στο Ε.Σ.Υ., όσο και συνολικά στην οικονομία.

Με δεδομένο ότι για να «χτιστεί» το λεγόμενο τείχος ανοσίας, που απαιτεί τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού, γίνεται σαφές ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι τα  3.000 κρούσματα που υπάρχουν σήμερα σε ημερήσια βάση, δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν και να φτάσουν ακόμη και τα 8.000.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη η πίεση στα νοσοκομεία είναι μεγάλη και η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 70% και 90% σε κάποιες περιπτώσεις.

«Μπορεί να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως»,  είπε με νόημα ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το πρόβλημα όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1, εντοπίζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα λόγω του τέλους των θερινών διακοπών.

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε:

  1. «Πρέπει να προσέξουμε όλοι. Είναι καλό να κρατάμε τα μέτρα, να εμβολιαστούμε, να προσέχουμε πολύ τις επαφές μας και να κάνουμε διαγνωστικά τεστ αυτό το διάστημα».
  2. «Η τάση στα νοσοκομεία είναι σαφώς αυξητική, αλλά η πίεση δεν είναι αυτή που είχαμε το φθινόπωρο ή την άνοιξη, αν και οι κλινικές είναι γεμάτες, και τα περιστατικά βαραίνουν».

 

Νοσοκομεία

Οι δηλώσεις των ειδικών είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς έχουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ και αυτό που φοβούνται είναι ότι η πίεση θα ενταθεί.

Τα στοιχεία στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι αυξημένη και η πληρότητα αγγίζει σχεδόν το 70%, γεγονός που καθιστά σαφές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ βρίσκεται στο 67%, στη Θεσσαλονίκη στο 71,7% και στην Κρήτη έχει φτάσει σχεδόν στο 80%.

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε για το “Σωτηρία” η Μίνα Γκάγκα  πριν γίνει αναπληρωτής υπουργός Υγείας, η οποία τόνισε ότι υπάρχουν μόνο δύο κρεβάτια κενά και οι κλίνες  για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα λιγοστεύουν.

«Έχουμε συνέχεια πίεση στο “Σωτηρία”, έχουμε σοβαρότερα περιστατικά όσο περνάει ο καιρός και έχουμε μετατρέψει τα περισσότερα κρεβάτια σε κλίνες covid», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ευαγγελισμό, όπου κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό είναι σχεδόν πλήρεις, καθώς έχουν απομείνει μόλις  τρεις διαθέσιμες κλίνες covid.

Η πίεση υποχρέωσε τους υπεύθυνους να ανοίξουν μια νέα πτέρυγα με 25 νέες κλίνες, προκειμένου να μπορέσει το νοσοκομείο να αντέξει, καθώς έρχεται δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας.

 

Τα… παιδιά

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην αυξημένη διασπορά της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ» και έθεσε όλους προ των ευθυνών τους.

«Θερίζει, δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και νέους», είπε με νόημα η κ. Παγώνη και εξήγησε πως η εν λόγω παραλλαγή απειλεί και τα παιδιά τα οποία βρίσκονται υπό μεγάλο κίνδυνο.

Τόνισε μάλιστα πως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται πρωτίστως για την δική τους προστασία και για εκείνη των οικογενειών τους και έκανε έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία.

«Τα παιδιά άνω των 12 πρέπει να εμβολιαστούν, όχι μόνο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, αλλά γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και θα έχουμε σοβαρά προβλήματα» τόνισε η κα Παγώνη.

 

Δείτε επίσης: Μετάλλαξη Mu: Έφτασε στην Ελλάδα – Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή

 

Ανεμβολίαστοι

Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι η πίεση στο Ε.Σ.Υ. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ανεμβολίαστους που εμποδίζουν να «χτιστεί» το λεγόμενο τείχος ανοσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι και εάν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

«Οι εκδρομείς επιστρέφουν, τα σχολεία ανοίγουν και οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, να ξέρετε δεν θα είναι καλά τα νέα», είπε στο ΟPEN ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

 

Εμβολιασμοί

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, καθώς είναι η μόνη λύση για να ανακοπεί η αυξητική πορεία της πανδημίας.

«Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λίγο και νοσούν ελαφρύτερα», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθάνασιος Εξαδάκτυλος.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις  εμβολιασμένων οι οποίοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ήταν ξεκάθαρος: «Οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι περίπου 10% το πολύ , οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι με βαριά προβλήματα υγείας και έχουν εμβολιαστεί νωρίς», είπε στον ΣΚΑΪ.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ