Κεντρικό Θέμα
Εφιάλτης δίχως τέλος: Χριστουγεννιάτικη ανάσα… με lockdown έως και την άνοιξη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος με τον «αόρατο εχθρό» και για την ώρα τουλάχιστον ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα, το πότε θα «ανοίξει» ξανά η χώρα.
Λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικά στελέχη, τονίζουν πως από τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, είναι δύσκολο να γίνει επί της ουσίας συζήτηση για επιστροφή στην κανονικότητα.
Υπ’ αυτή την έννοια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η άρση του lockdown θα γίνει στα τέλη του μήνα.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το σαββατοκύριακο που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που θεωρούνται οι «μαύρες τρύπες» της πανδημίας.
Στην περίπτωση που υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά και μια σχετική μείωση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, τότε υπάρχουν ελπίδες για χαλάρωση των μέτρων.
Αυτό βέβαια είναι καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τα κρούσματα θα υποχωρήσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν ανάσες στην κοινωνία και την οικονομία.
Αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων, το αργότερο έως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι κάτω από 2% και τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 310 – 460.
Με βάση αυτό το αισιόδοξο σενάριο από τις 11 Δεκεμβρίου, οι μαθητές θα είναι οι πρώτοι που θα βγουν από τα σπίτια τους και θα επιστρέψουν στα σχολεία.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά έως τα Φώτα και αφήνουν να εννοηθεί ότι το οριστικό πλάνο για τη λειτουργία της αγοράς θα ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα μαγαζιά να ανοίξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα με στόχο να κινηθεί ξανά «ζεστό» χρήμα στην αγορά.
Το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.
Αυτό σημαίνει ότι:
- Πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο
- Αμέσως μετά σειρά θα πάρει η εστίαση.
Συντεταγμένα
Η μερική επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο, για να μην υπάρξουν παρατράγουδα που θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση κρουσμάτων και επανάληψη του ίδιου εφιάλτη.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα ως προς τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.
Χριστούγεννα
Σε κάθε περίπτωση τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, δεν θα έχουν καμία σχέση με των προηγούμενων χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.
Θεωρείται για παράδειγμα από δύσκολο έως απίθανο να δοθεί πράσινο φως για μετακινήσεις από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού σε περιοχές που δεν έχουν πρόβλημα.
Οι ειδικοί άλλωστε, μιλούν για αύξηση των ασυμπτωματικών ασθενών που είναι της τάξης του 50%, γεγονός που μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που βρίσκεται στα όρια του.
Και μετά τι;
Στο ερώτημα τι θα γίνει μετά τις γιορτές οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποιοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα σύστημα «ακορντεόν» και άλλοι για αργή και σταθερή άρση των μέτρων.
Το σενάριο που θα προκριθεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει υποχώρηση των κρουσμάτων είναι αυτό των κυλιόμενων lockdown, μέχρι την άνοιξη, με το επιχείρημα ότι ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η έξαρση του covid-19 και των εποχικών ιώσεων, είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι λοιμωξιολόγοι είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το χρόνο της οριστικής άρσης του lockdown.
Εμβολιασμός
Από τη στιγμή που δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ και η μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας για να μπει τέλος στον εφιάλτη είναι το εμβόλιο.
Ο χρόνος όμως που απομένει μέχρι να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι μακρύς, κάτι που σημαίνει ότι το lockdown είναι ο μόνος τρόπος για την ανάσχεση της πανδημίας.