Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ζωή από το Μάιο: 5 πικρές αλήθειες την επόμενη ημέρα της «καραντίνας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποικίλα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ο φόβος που κυριάρχησε όλο το προηγούμενο διάστημα αντικαθίσταται από την αγωνία για την επόμενη ημέρα και το κατά πόσο η ζωή θα επανέλθει σε φάση κανονικότητας.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η επιστροφή θα γίνει βήμα- βήμα, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίση της πανδημίας δεν θα τελειώσει από τη μια ημέρα στην άλλη.
Ο ιός άλλωστε δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί και το παραμικρό λάθος στη διαχείριση που θα γίνει τους επόμενους μήνες είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.
Η μετάδοση του covid-19 μπορεί να έχει υποχωρήσει στο γενικό πληθυσμό,  αλλά ουδείς πρέπει να ξεχνάει ότι πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό, που «χτυπάει» εκεί που δεν το περιμένει κανείς:

Απόδειξη γι’ αυτό αποτελούν:

      • τα 150 κρούσματα στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι,
      • ο θάνατος 35χρονου στη Θεσσαλονίκη χωρίς υποκείμενο νόημα.

Η… χαλάρωση
Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι η καμπύλη μειώνεται, εξηγούν όμως ότι η «χαλάρωση» των μέτρων εξαρτάται από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τη σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι τα μέτρα θα παραταθούν για ακόμα μία εβδομάδα και η χαλάρωση τους θα ξεκινήσει σταδιακά από  τις 4 Μαΐου.

Τρείς είναι οι παράγοντες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις:

      • Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
      • Η ψυχολογική κούραση των πολιτών.
      • η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το βέβαιο είναι ότι με τον κορονοϊό δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει και θα χρειαστεί και χρόνος και σχέδιο, για να φύγει εντελώς από την καθημερινότητά μας.
Η όλη διαδικασία θα είναι αργή και μακρόσυρτη και δεν θα  ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου, αφού ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο ιός μπει το καλοκαίρι σε καραντίνα.
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», λένε οι λοιμωξιολόγοι και υπογραμμίζουν ότι ο αόρατος εχθρός μπορεί να επιστρέψει δριμύτερος, εάν εμείς οι ίδιοι δεν προσέξουμε.

Φονική επανεμφάνιση
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει στη φονική επανεμφάνιση της πανδημίας.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου τα σύνορα είναι ανύπαρκτα, μπορεί να επαναφέρει και να αναζωπυρώσει τον εφιάλτη του κορονοϊού.

Μαζικά τεστ
Εάν αυτή είναι η πρώτη πικρή αλήθεια, η δεύτερη έχει σχέση με τα μαζικά τεστ που πρέπει να γίνουν στον πληθυσμό, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος νέας επιδημιολογικής εξάπλωσης.
Χωρίς μαζικά τεστ είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για επιστροφή στην κανονικότητα και όλα πλέον δείχνουν ότι η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί ή την ερχόμενη εβδομάδα ή στις αρχές Μαΐου.

Εμβόλιο επειγόντως
Η τρίτη αλήθεια έχει σχέση με το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο που θα βάλει οριστικό τέλος στη φονική πανδημία και θα επαναφέρει τον κόσμο και την Ελλάδα σε συνθήκες κανονικότητας.
Η επιστήμη κινείται ακόμη σε αχαρτογράφητα ύδατα και ουδείς είναι σε θέση να υποστηρίξει πότε θα είναι έτοιμο προς διάθεση, προκειμένου να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
Το αισιόδοξο σενάριο από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε 550 ασθενείς και το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο.

Θύματα οι άνδρες
Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν μολυνθεί σε περίπου ίδιους αριθμούς, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών ήταν σημαντικά υψηλότερο (2,8%) έναντι των γυναικών (1,7%).
Εκτίμηση των ειδικών είναι ότι η τάση αυτή δεν θα αναστραφεί ούτε και όταν αρχίσει η σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι που σημαίνει ότι οι άνδρες είναι τα μεγάλα θύματα του κορονοϊού.

Η τέταρτη αυτή αλήθεια δεν αποκλείεται να έχει σχέση με:

      • το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών, λόγω του ότι φέρνουν στον κόσμο παιδιά,
      • τον τρόπο ζωής των ανδρών που καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες και έχουν τάση προς μια πιο ανθυγιεινή διατροφή, που αυξάνει τον κίνδυνο για αυξημένη πίεση και διαβήτη Τύπου 2.

Διατροφή
Με αυτό ως δεδομένο, γίνεται αντιληπτό ότι η πέμπτη μεγάλη αλήθεια έχει σχέση με τη διατροφή που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε για να μην πέσουμε θύματα του ιού.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτηρης Τσιόδρας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθήσουν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής που οδηγεί σε σπιτικά και υγιεινά γεύματα.
Αυτό σημαίνει όσπρια, λαχανικά, φρούτα δημητριακά, περιορισμό της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος και επιλογή των άπαχων μερών, θαλασσινά και ψάρια, όπως τα λιπαρά και κατά προτίμηση τα μικρά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ