Connect with us

Κοινωνία

Η αρνητική διάθεση «σπρώχνει» τα παιδιά στο junk food

Published

on

Νέα έρευνα που έκανε ομάδα επιστημόνων της Νότιας Καλιφόρνια παρατήρησε κάτι που πάνω κάτω έχουμε καταλάβει όλοι. Όπως λένε τα συναισθήματα οδηγούν τα παιδιά στην επιλογή μη υγιεινών διατροφικών σνακ (junk food) και παίζουν κρίσιμο ρόλο κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα παιδιά είναι πιο συνηθισμένο να καταναλώσουν μη υγιεινά φαγητά τα Σαββατοκύριακα, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία σε σύγκριση με τις άλλες μέρες που τα παιδιά πάνε σχολείο (στις ΗΠΑ τουλάχιστον να σημειώσουμε ) δήλωσε διδακτορική φοιτήτρια Christine Hotaru Naya, από το Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, σύμφωνα με δελτίο τύπου και μεταφέρει το News4health

Οι ερευνητές εξέτασαν το δείγμα 195 παιδιών το οποίο που φοιτούσαν στην από την τρίτη μέχρι και την έκτη τάξη στην περιοχή του Λος Άντζελες. Η ομάδα επικοινωνούσε με τα παιδιά 7 φορές τη μέρα μέσω μιας εφαρμογής κινητού ώστε να απαντούν στις ερωτήσεις τους. Αυτές οι ερωτήσεις ρωτούσαν κάθε πότε το κάθε παιδί ένιωθε άγχος, θυμό, ή λύπη και συζητούσε σχετικά με τις μη υγιεινές επιλογές του τις τελευταίες δύο ώρες. Στις επιλογές αυτές συμπεριλαμβάνονται οι τηγανητές πατάτες, τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη.

Τα γλυκά επιλέγουν τα περισσότερα παιδιά όταν νιώθουν άσχημα

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις επιλογές, τα παιδιά αναφέρουν ότι τρώνε γλυκά πιο συχνά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, (περίπου στο 40% της περιόδου αυτής) τα παιδιά έφαγαν τουλάχιστον ένα γλυκό ή γλύκισμα καθημερινά. Παρομοίως, κατανάλωσαν πατατάκια ή πατάτες τουλάχιστον μια φορά τη μέρα περίπου στο 30% της έρευνας και ροφήματα με ζάχαρη τουλάχιστον μια φορά καθημερινά (25% της έρευνας).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα παρατήρησε ότι τρία διαφορετικά αρνητικά μοτίβα κατά τη διάρκεια της μελέτης: σταθερή πεσμένη διάθεση, πρώιμη αύξηση/όψιμη μείωση, πρόωρη μείωση/όψιμη αύξηση. Τις περισσότερες μέρες το 90% των παιδιών ανέφερε ότι υπήρχε μια σταθερή αρνητική διάθεση, με τη διάθεση των παιδιών να ποικίλει για το 10% που υπολείπεται.

«Παρατηρήσαμε ότι το τηγανητό φαγητό ήταν αυξημένο σε κατανάλωση τις μέρες που τα συναισθηματικά μοτίβα ποικίλουν σε σχέση με τις μέρες που υπήρχε μια συνεχή πεσμένη αρνητική διάθεση» εξήγησε η s Christine Hotaru Naya. Αυτά τα αποτελέσματα βρίσκονται σε εναρμόνιση με άλλες μελέτες που παρατήρησαν ότι η αρνητική διάθεση σε σχέση με την θετική επηρεάζει την πρόληψη της κατανάλωσης φαγητού. Παρόλα αυτά,τα γλυκά φαγητά και η κατανάλωση σόδας δεν τηρείται στα ίδια μοτίβα.

Η μελέτη αυτή έχει αρκετές δυναμικές, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να επαναλαμβάνεται στην οικογένεια και ήμασταν σε θέση να εξετάσουμε έναν πληθυσμό υγιών παιδιών, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν μια ευρεία εφαρμογή, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συνεργάτης της έρευνας Daniel Chu, επίσης διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας.

Καθοριστική η διάθεση το πρωί και το απόγευμα

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές σύμφωνα με όσα περιγράφουν στα συμπεράσματά τους, πλέον υπάρχει μια παραπάνω αξιοπιστία η διάθεση και τα συναισθήματα μπορούν να αποτελέσουν δείκτες στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, τις ώρες που τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ευάλωτα και θέλουν να κάνουν μη υγιεινές διατροφικές επιλογές ειδικά το πρωί και το απόγευμα οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν.

«Περισσότερες έρευνες χρειάζονται ώστε να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ των συναισθημάτων του παιδιού και των διατροφικών επιλογών του, ωστόσο είναι μια καλή αρχή στο δρόμο της αναγνώρισης των διατροφικών επιλογών έχοντας κατά νου τη διάθεση και τα συναισθήματά του », καταλήγει η Naya. «Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις πρόσφατες παρεμβάσεις μας ώστε να προσαρμοστούν ατομικά, περιβαλλοντικά, συναισθηματικά και γνωστικά σε πλαίσια τα οποία λαμβάνουν χώρα μη υγιεινές επιλογές». πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ