Κεντρικό Θέμα
Εισβολή στην Ουκρανία: Κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς-Συνομιλίες για απομάκρυνση των πολιορκημένων από το Αζοφστάλ
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το γενικό επιτελείο, αναγνωρίζοντας πως έχουν καταγράψει κάποια εδαφικά κέρδη.
Η προστασία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ήταν ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε το Κρεμλίνο όταν προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις αναγνώρισε ως αυτόνομες κρατικές οντότητες εξοργίζοντας το Κίεβο.
«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», κατά το ουκρανικό επιτελείο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν πλωτές γέφυρες που πόντισαν οι ρωσικές δυνάμεις για να φθάσουν στη Λίμαν κατά μήκος του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.
Παράλληλα, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο γύρω από την πόλη Σλοβιάνσκ. Περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν εκεί, κατά τους ουκρανούς επιτελείς.
Η Γερμανία δεν τάσσεται υπέρ της προμήθειας δυτικών μαχητικών στην Ουκρανία
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξίωση της Ουκρανίας να της διατεθούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, ενόψει της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της G7 στο θέρετρο Βάισενχαουζερ Στραντ, στις βόρειες γερμανικές ακτές.
Η κυρία Μπέρμποκ υπενθύμισε την απόρριψη από τις δυτικές δυνάμεις του ουκρανικού αιτήματος να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το NATO και πρόσθεσε πως «πήραμε επίσης καθαρή θέση» ως προς την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.
Η γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Τρίτη συζήτησε «το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», ειδικά την «ανθεκτικότητα της και τη δυνατότητά της να αμύνεται», όμως χωρίς «το NATO να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο».
Ο ουκρανός ομόλογός της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7, ζήτησε προ ημερών να προσφερθούν στη χώρα του προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.
Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ ζητεί “περισσότερα όπλα” και κυρώσεις για να διατηρηθεί η πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν – Ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαιρετίζει την “πολύ ισχυρή ενότητα” της G7 για την υποστήριξη της Ουκρανίας “ως τη νίκη”
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ζήτησε σήμερα να παραδοθούν “περισσότερα όπλα” στην Ουκρανία και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.
“Είναι πολύ σημαντικό αυτήν την στιγμή να διατηρηθεί η πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν παραδίδοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και αυξάνοντας τις κυρώσεις” κατά του Κρεμλίνου, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών προσερχόμενη σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη βόρεια Γερμανία.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαιρέτισε σήμερα την “πολύ ισχυρή ενότητα” των χωρών της G7 για την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία “ως τη νίκη”.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι οποίοι συνέρχονται στο Βάνγκελς στις όχθες της Βαλτικής στη Γερμανία ως αύριο Σάββατο, προσκάλεσαν τους ομολόγους τους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας να μετάσχουν στις συνομιλίες τους.
“Η συνέχιση σε διάρκεια της υποστήριξης του αγώνα της Ουκρανίας για την εθνική της κυριαρχία ως τη νίκη αποτελεί μέρος μιας πολύ ισχυρής ενότητας των μελών της G7”, σημείωσε ο Λεντριάν.