Κόσμος
Ζελένσκι προς ΟΗΕ: Να εκδιωχθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των ουκρανών αμάχων, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα, υποστήριξε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεσπίσει την έννοια του κράτους «τρομοκράτη» ώστε η Ρωσία να χαρακτηριστεί τέτοιο, ενώ απαίτησε «να ιδρυθεί (διεθνές ειδικό) δικαστήριο για να ερευνήσει όλα όσα έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα εναντίον των Ουκρανών».
Ακόμη, αναφέρθηκε σε πολλές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Η συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε μετά το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Κίεβο.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέδρασε οργισμένα στην παρέμβαση του ουκρανού προέδρου, τονίζοντας πως προστέθηκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή από την αλβανική προεδρία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή έγκριση από τα κράτη μέλη του ΣΑ, κατά παραβίαση του πρωτοκόλλου και της πρακτικής των εργασιών του.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να μετατρέπεται σε πλατφόρμα προκειμένου ο πρόεδρος Ζελένσκι να ζητάει κι άλλα όπλα από το NATO», επιχειρηματολόγησε.
Εξάλλου, στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, ο κ. Ζελένσκι μίλησε για «στοχευμένο» πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ, «που προφανώς διατάχθηκε», με στόχο «να σκοτώσει όσο περισσότερους άμαχους ήταν δυνατό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.811 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικές πόλεις, πέρα από τις βόμβες και τα βλήματα του πυροβολικού.
Η Ρωσία διέψευσε ότι το εμπορικό κέντρο ήταν στόχος των πληγμάτων στην Κρεμεντσούκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν εργοστασιακά κτίρια στην πόλη όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα και πυρομαχικά.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι η έκρηξη πυραύλου που χτύπησε τον στόχο του προκάλεσε την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο «εκτός λειτουργίας», κατ’ αυτόν.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ