Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μετά το Βερολίνο και το Παρίσι «αδειάζει» Άγκυρα: Ασύμβατο με το διεθνές δίκαιο το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «δεν είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Η θέση του Παρισιού για αυτό το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Γερμανία, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Διπλό «χαστούκι» για Ερντογάν

Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά της υπογραφής του νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου» με το οποίο βάζει για μία ακόμη φορά «μπουρλότο» στην ευρύτερη περιοχή.

Η αρχή έγινε από την ΕΕ η οποία αμέσως μετά τις υπογραφές Τουρκίας – Λιβύης έσπευσε να δηλώσει ότι το «μνημόνιο» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και είναι παράνομο.
Στην Τουρκία πάντως, το μνημόνιο που υπεγράφη με την Άγκυρα για τους υδρογονάνθρακες φαίνεται πως δεν είχε την «υποδοχή» που περίμεναν καθώς τα «πυρά» κατά τις Άγκυρας έρχονται απ΄ όλες τις κατευθύνσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία, είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ταντζού Μπιλγκίτς ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις εκ μέρους της ΕΕ.

«Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ