Οικονομία
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
Χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα https://keaprogram.gr, όπου, μεταξύ άλλων, έχουν αναρτηθεί ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις θα γίνονται έως τη 30η Νοεμβρίου, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους της χώρας, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί πανελλαδικά, από τις αρχές του 2017.
Συχνές-Ερωτήσεις που αφορούν στους αιτούντες/δικαιούχους:
1. Τι είναι το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.);
Το Κ.Ε.Α. είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η έννοια της ακραίας φτώχειας ορίζεται ως η κατοχή εισοδήματος κάτω από ένα ορισμένο όριο (βλ. παρακάτω) και περιουσιακών στοιχείων κάτω από ορισμένη αξία.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) Την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.
2. Πώς μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.;
Τα νοικοκυριά (με ένα άτομο ή περισσότερα) που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα Κ.Ε.Α., θα μπορούν να ενταχθούν, εφόσον πληρούν ταυτόχρονα τρία κύρια σύνολα κριτηρίων: Κριτήρια διαμονής, εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια.
Πρώτoν, όλα τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να μένουν νόμιμα σε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος.
Δεύτερον, το συνολικό εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού τους τελευταίους έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης, πρέπει να είναι κάτω από το όριο εισοδήματος που προβλέπεται για ένταξη στο πρόγραμμα. Το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, ένα άτομο που διαμένει μόνο του, θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αν το εισόδημά του κατά τους έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης, ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο). Ένα τετραμελές νοικοκυριό – που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά – θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ, μόνο εάν το συνολικό εισόδημά τους είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 20% των μισθών δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το μοναδικό εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από το μισθό του κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Το 20% από το μισθό του, που είναι 280 ευρώ, δεν θα ληφθεί υπόψη. Το συνολικό εισόδημά του θα υπολογιστεί, ως εξής: 1.400 – 280 = 1.120. Δεδομένου ότι αυτό είναι κάτω από το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα ενός ατόμου που διαμένει μόνο του, τότε αυτό το άτομο θα πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ.
Τρίτον, εκτός από τη διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια:
Η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό – που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά – η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ). Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.
Η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (για παράδειγμα, λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μετοχές, ομόλογα, κ.ο.κ.) όλων των μελών του νοικοκυριού που έχουν δηλωθεί στο τελευταίο Ε1, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.
Η αντικειμενική δαπάνη για μηχανοκίνητα οχήματα που ανήκουν σε μέλη του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται για φορολογικούς σκοπούς στο Ε1.
Επίσης, τα νοικοκυριά που κατέχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών), αεροσκάφη, ιδιωτικά ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες, δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.
3. Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση;
Οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των δήμων. Εναλλακτικά, οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr) ή στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (www.keaprogram.gr). Αιτήσεις για την πρώτη φάση θα γίνονται δεκτές από 14 Ιουλίου 2016 έως 30 Νοεμβρίου 2016. Τα άτομα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση από οποιονδήποτε υπολογιστή.
Η ανοιχτή διαδικασία υποβολής αιτήσεων επιτρέπει στα άτομα να υποβάλουν αίτηση, όταν αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση. Τα άτομα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να απευθυνθούν στο δήμο για βοήθεια, όπου θα συμπληρώσουν την αίτηση με τη βοήθεια υπαλλήλου του δήμου. Στην αίτηση (είτε υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία) αναγράφονται οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωσή της και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων. Στην αίτηση γίνεται σαφές το γεγονός ότι οι δικαιούχοι οφείλουν να αναφέρουν, όποιες αλλαγές υπάρξουν στις συνθήκες διαβίωσής τους εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής (σχετικά με την περιουσία ή τη σύνθεση του νοικοκυριού, κλπ). Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα άτομα ενδέχεται να επιλεγούν για επαλήθευση των πληροφοριών στο δήμο ή ότι ενδέχεται να δεχτούν κατ’ οίκον επισκέψεις. Η αίτηση περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ένταξη στο πρόγραμμα, όπως ταυτότητα, διαμονή, εισόδημα και περιουσία.
4. Ποια έγγραφα απαιτούνται για την υποβολή αίτησης για το πρόγραμμα;
Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συλλέξουν, πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, είναι: Αριθμός ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληροφορίες για το εισόδημα και για τα περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη διαμονής, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και IBAN και, για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα.
5. Μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α., απλά επειδή είμαι άτομο με αναπηρία;
Όχι. Η αναπηρία δεν επαρκεί από μόνη της, για να ενταχθεί το άτομο στο πρόγραμμα. Τα βασικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, περιουσιακά κριτήρια και τα κριτήρια διαμονής.
6. Μπορώ να υποβάλω αίτηση για το Κ.Ε.Α., εάν δεν έχω υποβάλει φορολογική δήλωση;
Εάν δεν έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση, θα πρέπει να υποβάλετε, για να μπορέσετε να καταθέσετε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α. Οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, (ιδίως οι άστεγοι) μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους δήμους για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, πριν καταθέσουν την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.
7. Αν δεν έχω καταθέσει φορολογική δήλωση, θα πρέπει να πληρώσω πρόστιμο για την εκπρόθεσμη κατάθεση της δήλωσης, ώστε να μπορέσω να υποβάλω, στη συνέχεια, αίτηση για την εισοδηματική ενίσχυση Κ.Ε.Α.;
Μόνο οι άστεγοι, όπως ορίζεται στον Οδηγό Εφαρμογής και την ΚΥΑ, απαλλάσσονται από κάθε πρόστιμο για εκπρόθεσμη κατάθεση της φορολογικής δήλωσης Ε1.
8. Εάν ο αιτών έχει εγγράψει υποθήκη σε ακίνητο, αλλά η τράπεζα το έχει κατασχέσει, λόγω της μη καταβολής του στεγαστικού δανείου, μπορεί ο αιτών ακόμη να θεωρηθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.;
Ναι, αλλά τα περιουσιακά κριτήρια εξακολουθούν να ισχύουν, (δηλαδή αν υπάρχουν άλλα ακίνητα, η φορολογητέα αξία τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια που καθορίζονται στα περιουσιακά κριτήρια).
9. Τι είναι η διαδικασία επαλήθευσης;
Η διαδικασία επαλήθευσης είναι η διαδικασία με την οποία οι υπηρεσίες του δήμου μπορούν να ζητήσουν από τους δικαιούχους πρόσθετες πληροφορίες, αποδείξεις και έγγραφα. Ανάλογα με την περίπτωση, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν κατ’ οίκον επισκέψεις με τη μορφή της κοινωνικής έρευνας.
10. Ποιος θα υπόκειται σε επαλήθευση;
Μπορεί να επιλεγεί ένα δείγμα δικαιούχων, για τυχαία επαλήθευση.
11. Με ποιον τρόπο θα πληρωθούν οι δικαιούχοι και τι ποσό θα λάβουν;
Τα νοικοκυριά θα πληρώνονται κάθε μήνα (εντός των πέντε τελευταίων ημερών του μήνα) και η εισοδηματική ενίσχυση θα ισούται με τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος του νοικοκυριού και του εγγυημένου ποσού που τους αντιστοιχεί, (μετατρέποντας και τα δύο ποσά σε μηνιαίες δόσεις).
Σε περίπτωση που το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ, οι δικαιούχοι θα εισπράττουν το μισό (50%) της εισοδηματικής ενίσχυσης απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το υπόλοιπο μισό (50%) της εισοδηματικής ενίσχυσης θα πληρώνεται, μέσω προπληρωμένης κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα ή και για ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς περιορισμούς ως προς τα είδη που μπορούν να αγοράσουν. Η τήρηση τραπεζικού λογαριασμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα.
12. Για πόσο καιρό θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι την εισοδηματική ενίσχυση;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι δικαιούχοι θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση για πέντε μήνες το ανώτερο, εκτός αν επέλθει μεταβολή στην οικονομική κατάστασή τους ή στη διαμονή τους και χάσουν το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα (π.χ. εύρεση εργασίας με εισόδημα που οδηγεί το δικαιούχο πάνω από το όριο επιλεξιμότητας, κληρονομία, αλλαγή διαμονής εκτός δήμου, κλπ).
13. Σε ποιους Δήμους της Αττικής εφαρμόζεται το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα στην πρώτη του φάση εφαρμόζεται στους κάτωθι 30 Δήμους από την 14η Ιουλίου 2016, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και αιτήσεις δύναται να υποβάλλονται έως την 30η Νοεμβρίου 2016. Οι Δήμοι της Αττικής είναι: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Ανάργυροι-Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι -Δραπετσώνα, Νίκαια-Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα.