Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Θρίλερ με το φυσικό αέριο: Στην κόψη του ξυραφιού η Ευρώπη – Το Plan B’ της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κομμένη την ανάσα για τις επόμενες 9 ημέρες όλη η Ευρώπη, αναμένοντας να δει που το πάει ο Πούτιν με το φυσικό αέριο.

Κλίμα ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πυροδότησε η κίνηση της Ρωσίας να θέσει εκτός λειτουργίας τον «Nord Stream 1» για 10 ημέρες επικαλούμενη τις προγραμματισμένες ετήσιες εργασίες συντήρησης.

Η ανησυχία είναι διάχυτη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα, παρ’ ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες που είτε είναι εξαρτημένες σε συντριπτικό ποσοστό από το ρωσικό φυσικό αέριο, είτε δεν έχουν διέξοδο σε θάλασσα, ώστε να διευκολυνθεί η προμήθειας τους με LNG.

Στη Γερμανία ήδη προετοιμάζονται για το εφιαλτικό σενάριο, όπως χαρακτήρισε η κυβέρνηση το ενδεχόμενο η αναστολή της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου να είναι μόνιμη.

Οι εκκλήσεις στους πολίτες να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο είναι συνεχείς, τους προετοιμάζουν για έναν δύσκολο χειμώνα. Το σενάριο γίνεται κάθε μέρα και πιο απειλητικό.

Στις 20 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νέο σχέδιο

Στις 20 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την πιθανότητα πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας. Η Κομισιόν εξετάζει όλα ενδεχόμενα, ενώ μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε περίπτωση πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου.

Να τονίσουμε ότι στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου οι 27 ηγέτες κάλεσαν την επιτροπή να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής, δηλαδή, πλαφόν, όπου χρειάζεται.

Το Plab B’ για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

Η Αθήνα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Έχει ήδη ετοιμάσει Plan B’ για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, πέρα των πρωτοβουλιών που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα:

Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα, και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5
Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel
Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων κρίνονται ικανοποιητικά.

Τι λέει ο Σκρέκας

Ο Υπουργός κ. Σκρέκας ανέφερε πως “η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος”.

“Μελετάμε ακόμη και το σενάριο συνολικής διακοπής”

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές και “φυσικά δεν θα αφήσουμε αστήρικτα τα νοικοκυριά τον χειμώνα”, είπε ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

– Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40-50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει προβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

– Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

– Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η “επιστροφή στο λιγνίτη”

“Τα τρια τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο”, πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ