Οικονομία
Κίνδυνος απώλειας χιλιάδων “ξεχασμένων” ακινήτων
Από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και κυρίως καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 2000 ξεκίνησε στην Ελλάδα η κτηματογράφηση όλων των ακινήτων της Επικράτειας και αφορούσε εμπράγματα δικαιώματα σε διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, αποθήκες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, δικαίωμα υψούν, δικαίωμα δουλείας, επικαρπίας, οίκησης κτ.λ. Η διαδικασία αφορούσε στην συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου εντύπου του Κτηματολογίου, όπου δηλώνονταν στα στοιχεία του εκάστοτε ιδιοκτήτη, το ποσοστό ιδιοκτησίας του επί του ακινήτου, η ταυτότητα του ακινήτου και οι τίτλοι κτήσης του ιδιοκτήτη. Οι πληροφορίες αυτές συγκεντρώνονταν και αναγράφονταν το κτηματογραφικό φύλλο του κάθε ακινήτου που έφερε και συγκεκριμένο αριθμό κτηματογράφησης (ΚΑΕΚ). Τα ακίνητα ή τα ποσοστά των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο φέρουν την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Όπως λοιπόν μας ενημερώνει η συνεργάτης της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ και του xtypos.gr και δικηγόρος παρ’ εφέταις κα Αναστασία Μήλιου από το έτος 2015 τα ακίνητα όλων όσων δεν τα έχουν δηλώσει στα κατά τόπους αρμόδια κτηματολόγια θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Αυτά είναι όσα φέρονται με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» στα φύλλα του Κτηματολογίου. Αυτό ισχύει για τα κτηματολόγια που άρχισαν να λειτουργούν την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία δήλωσης -για τα παλαιά προγράμματα- είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μία περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού. Για την κτηματογράφηση που ξεκίνησε από το 2008, ο προθεσμίες είναι 5 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και 7 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού.
Η κα Μήλιου τονίζει πως η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αυτή την στιγμή για να περιέλθει ένα ακίνητο που φέρεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», στην κυριότητα κάποιου είναι, εφόσον είναι συνιδιοκτήτης και το ακίνητο έχει ήδη δηλωθεί από τον άλλο ιδιοκτήτη, με την διαδικασία του «προδήλου σφάλματος» που γίνεται με αίτηση η οποία υποβάλλεται στο Κτηματολόγιο. Διαφορετικά, αν το ακίνητο φαίνεται να είναι εξ ολοκλήρου αγνώστου ιδιοκτήτη ή υπάρχει εν τω μεταξύ θάνατος του αρχικού ιδιοκτήτη, η διαδικασία δήλωσης πραγματοποιείται μέσω της δικαστικής οδού με αίτηση διόρθωσης της ένδειξης «ως αγνώστου ιδιοκτήτη» στο κατά τόπον αρμόδιο Πρωτοδικείο. Σε περίπτωση που ένα ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά όχι για να επανακτήσουν το ακίνητό τους αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.
Πόσα ακίνητα κινδυνεύουν
Ο αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχεται σε 200.000, εκ των οποίων 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Τα ακίνητα που κινδυνεύουν άμεσα, από το 2015, βρίσκονται σε 20 περιοχές: Αγία Τριάδα (Θεσ/νίκη), Μεθώνη, (Πιερία), Μέγας Αλέξανδρος (Δράμα), Άγιος Ανδρέας (Καβάλα), Άβατο (Ξάνθη), Εράσμιος (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη), Πηγές (Καβάλα), Καλαμπάκι (Δράμα), Πευκοδάσος (Κιλκίς), Πολύκαστρο (Κιλκίς), Μεσιά (Κιλκίς), Φιλοθέη (Άρτα), Αγία Βαρβάρα (Ημαθία), Γλινός (Τρίκαλα), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Παράλιο Άστρος (Αρκαδία), Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Άστρος (Αρκαδία), Λαίικα (Μεσσηνία). Για τα ακίνητα που βρίσκονται στις ανωτέρω περιοχές, πρέπει να γίνεται επικοινωνία με τα κατά τόπους κτηματολογικα γραφεία για τυχόν παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης. Από το 2016 εκπνέει η προθεσμία για άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κάποιες εκ των οποίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.