Την χρονική μετάθεση καταβολής του δώρου Πάσχα σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, είτε παραμένουν ανοικτές, μελετά η κυβέρνηση.
Η δήλωσή του πρωθυπουργού ότι το δώρο Πάσχα θα δοθεί κανονικά σε όλους, αλλά σε νέα ημερομηνία πληρωμής που θα ορίζει υπουργική απόφαση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η απόφαση να αφορά συγκεκριμένο προφίλ επιχειρήσεων.
Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι να κατατεθεί νομοθετική διάταξη μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την οποία θα αίρονται οι ποινικές κυρώσεις μη καταβολής του Δώρου Πάσχα στην ώρα του (έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου) για ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις.
Επιδίωξη της κυβέρνησης (που προτίμησε να μην αναλάβει και το κόστος καταβολής του Δώρου Πάσχα) είναι αυτό να πληρωθεί το καλοκαίρι (στο τέλος Ιουνίου), ενδεχομένως μαζί με το επίδομα αδείας, για όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις ή διαφορετικές «ταχύτητες» στην πληρωμή του.
Άγνωστο παραμένει αν θα δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν ή όσες έχουν μεγάλη αύξηση τζίρου, να μπορούν να το καταβάλλουν κανονικά στους υπαλλήλους τους (πριν το Πάσχα) και όχι να εξαντλούν το χρονικό περιθώριο που θα τους δίνει η υπουργική απόφαση (δηλ. μέχρι το καλοκαίρι).
Με αυτό τον τρόπο θα επιμεριστεί και το μισθολογικό βάρος για τους εργοδότες, καθώς με τη χρονική μετάθεση της καταβολής του Δώρου Πάσχα συγκεντρώνονται στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου οι καταβολές δύο μισθών και δύο επιδομάτων (Πάσχα και καλοκαιριού) για το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Ολόκληρο το Δώρο
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα ξεκαθάρισε πως το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ολόκληρο, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν έχει δουλέψει για αρκετές εβδομάδες, δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει κρατική εντολή αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, δικαιούνταν αναλογία του Δώρου που είχαν θεμελιωθεί από 1η Ιανουαρίου 2020 και έως την ημερομηνία της απαγόρευσης λειτουργίας.
Πάντως η καταβολή του Δώρου Πάσχα -όποτε και αν αυτή συμβεί- αναμένεται να τονώσει σημαντικά την αγορά και την κατανάλωση, ιδίως μετά την τραυματική «επέλαση» του κορωνοϊού.