Connect with us

Οικονομία

Το τέλος των παλιών επιδοτήσεων ΑΠΕ φέρνει φθηνότερο ρεύμα – Πώς η τεχνολογική πρόοδος ανακουφίζει τους καταναλωτές

Published

on

Ο τρόπος διαμόρφωσης της τελικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές παραμένει ένα σύνθετο παζλ, που εξαρτάται από πληθώρα παραμέτρων. Ένα από τα στοιχεία που εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά το κόστος είναι οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις που δόθηκαν πριν από 15-20 χρόνια στα πρώτα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως στα φωτοβολταϊκά.

Τότε, η οικονομική ενίσχυση θεωρήθηκε αναγκαία, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των «πράσινων» τεχνολογιών και να μειωθεί μακροπρόθεσμα το κόστος παραγωγής ενέργειας. Πλέον, με τη διάρκεια ζωής πολλών από τα έργα εκείνης της περιόδου να φτάνει στο τέλος της, αναμένεται σταδιακή λήξη των παλαιών, ακριβών συμβάσεων, με άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους καταναλωτές.

Η λήξη των παλιών επιδοτήσεων συνοδεύεται από την ευκαιρία αναβάθμισης του εξοπλισμού – πρακτική που ονομάζεται “repowering”. Τα παλιά φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες μπορούν να αντικατασταθούν από σύγχρονες, υψηλής απόδοσης μονάδες, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης. Τα νέα αυτά έργα δεν επιδοτούνται, αλλά λειτουργούν κανονικά εντός της αγοράς, γεγονός που μειώνει δραστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και μετακυλίει το όφελος στους πολίτες.

Πρωτοπόρος σε αυτή τη διαδικασία υπήρξε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε εγκαταστήσει τα πρώτα αιολικά πάρκα στη χώρα. Αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την αντικατάσταση 105 παλαιών ανεμογεννητριών σε 10 νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, με μόλις 24 νέες, οι οποίες όμως παράγουν το ίδιο επίπεδο καθαρής ενέργειας.

Το εντυπωσιακό παράδειγμα της τεχνολογικής εξέλιξης αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα έργα ΑΠΕ έως το 2030, με την «έκρηξη» του repowering να τοποθετείται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας. Έτσι, η ενεργειακή μετάβαση αποκτά νέο ρυθμό και οι πολίτες μπορούν σταδιακά να βλέπουν τους λογαριασμούς τους να μειώνονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ