Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις: Άκυρο 1 στα 3 εκκαθαριστικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Λιγότερες από 2 εβδομάδες απέμειναν για να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2019, αλλά κανένας δεν έχει λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό που να αναγράφει σωστά το ποσό που πρέπει να καταβάλει στο τέλος του μήνα.

Για τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς λόγους περίπου 2,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που πήραν και εκτύπωσαν για να ξέρουν τι φόρους θα πληρώσουν φέτος και πότε ακριβώς.

 Επίσης, όλα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν αυτές τις ημέρες θα αλλάξουν, καθώς δεν αποτυπώνουν τις υποχρεώσεις που θα ισχύουν στα τέλη του μήνα. Αναμένεται να εκδοθούν στη θέση τους νέα εκκαθαριστικά φόρου, με βάση τις αλλαγές στο «δοσολόγιο» πληρωμής των φόρων ή και με άλλες εξαγγελίες της κυβέρνησης που όμως δεν έχουν τεθεί ακόμα σε ισχύ.
Έως σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 6,2 εκατομμύρια δηλώσεις και σχεδόν 1 στους 3 υπόχρεους παίρνει χρεωστικό εκκαθαριστικό με ποσά τα οποία απέχουν πολύ από όσα νόμιζε ή πίστευε ότι θα πληρώσει. Και αυτό γιατί:

1. Αλλάζουν οι δόσεις: Τα εκκαθαριστικά που βγαίνουν σήμερα προβλέπουν εξόφληση με 3 διμηνιαίες και όχι 8 μηνιαίες δόσεις, όπως πολλοί ήδη ανέμεναν. Και αυτό ανατρέπει τον προγραμματισμό των φορολογουμένων για το πόσα θα πληρώνουν κάθε μήνα για φόρους εισοδήματος και όλες τις άλλες υποχρεώσεις του β’ εξαμήνου (ΕΝΦΙΑ, δόσεις χρεών, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.).

 Για παράδειγμα:
 (α) Με βάση το χρεωστικό εκκαθαριστικό με πρόσθετο φόρο 720 ευρώ φόρο καλείται σήμερα ο φορολογούμενος να πληρώσει στις 31 Ιουλίου 240 ευρώ και όχι 90 ευρώ, όπως θα ισχύει τότε. Δεν πρόκειται περί λάθους, καθώς η σχετική διάταξη για τις 8 δόσεις δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Μετά την εφαρμογή της θα βγουν νέα εκκαθαριστικά φόρου που θα δείχνουν το σωστό ποσό πληρωμής (50 ευρώ λιγότερα).

(β) Οσοι τυχόν έσπευσαν να καταβάλουν την 1η δόση άμεσα (προκειμένου να φύγουν για διακοπές ενδεχομένως), στην ουσία έχουν προπληρώσει για σχεδόν 3 μήνες. Αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωσή τους όμως στην 3η δόση (30 Σεπτεμβρίου) να πληρώσουν και τουλάχιστον 30 ευρώ επιπλέον, ώστε να καλυφθεί το ποσό της τριμηνίας (3×90 = 270 ευρώ αντί μόλις 240 που θα έχουν έως τότε προκαταβληθεί).

2. Δεν αποτυπώνεται η έκπτωση 2% για όσους επιλέξουν εφάπαξ εξόφληση φόρου. Και αυτή η εξαγγελία έχει περιληφθεί ως διάταξη (άρθρο 83) στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση που ψηφίστηκε χθες και θα ισχύσει τις ερχόμενες ημέρες. Αν κάποιοι υπολόγιζαν στην έκπτωση, δεν θα τη χάσουν εφόσον ψηφιστεί. Προς το παρόν δεν εμφανίζεται, αλλά αν κάποιοι είχαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και εξόφλησαν ήδη εφάπαξ χωρίς να περιμένουν την 31η Ιουλίου, τότε η νέα εκκαθάριση μετά την ψήφιση του νόμου θα δείξει ότι θα έχουν πληρώσει περισσότερα και θα προκύψει πιστωτικό προς συμψηφισμό ή επιστροφή.

 3. Τέλος επιτηδεύματος σε αγρότες: Πάνω από 150.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά έδειχναν 650 ευρώ επιπλέον φόρο. Η χρέωση αυτή θα ακυρωθεί, όπως έχει εξαγγείλει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η διάταξη κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Μέχρι την ψήφισή της, είτε με 3 διμηνιαίες δόσεις είτε με 8 μηνιαίες, τα εκκαθαριστικά αυτά θα δείχνουν άλλα ποσά φόρου από εκείνα που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο υπόχρεος.

4. Μείωση προκαταβολής φόρου 30%-50%-70% ή 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ούτε αυτή η έκπτωση έχει ψηφιστεί. Εξαρτάται όμως και από τα στοιχεία εσόδων του α’ εξαμήνου, τα οποία δεν θα έχουν αποτυπωθεί έως τις 31 Ιουλίου. Και αυτό σημαίνει ότι και για όσους ισχύσει η μείωση προκαταβολής φόρου (πτώση τζίρου 5% και άνω) τα εκκαθαριστικά θα αλλάξουν μετά τις 31 Ιουλίου.

Συνεπώς θα πρέπει έως τότε να έχουν πληρώσει όλοι στο ακέραιο την α’ δόση που αναγράφει το χρεωστικό εκκαθαριστικό, ασχέτως του τι άλλο μέλλει γενέσθαι στην περίπτωσή τους. Εκ των υστέρων, πάντως, θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις το ποσοστό έκπτωσης που δικαιούται ο καθένας, π.χ. 50% για ελεύθερους επαγγελματίες ή 100% για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 70% και άνω.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ