Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: 500 εκατ. ευρώ μηνιαίως, το κόστος των πρόσφατων υγειονομικών μέτρων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον το μήνα κοστολογούνται τα υγειονομικά μέτρα της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Μιλώντας από το βήμα της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «την προηγούμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση πήρε, και ορθά, κάποια μέτρα στο υγειονομικό πεδίο. Αυτά τα μέτρα, που ισχύουν από την Παρασκευή, σε σχέση με τα μέτρα που ίσχυαν μία εβδομάδα πριν, κοστίζουν 500 εκατ. ευρώ -σε μηναία βάση- στον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρεμβαίνοντας κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την απογραφή του 2021, και τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού, ο κ. Σταϊκούρας είπε η ελληνική Πολιτεία είναι εδώ για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απαιτείται ωστόσο προσοχή στο τι ζητάμε, διορατικότητα στο τι θα ακολουθήσει, καθώς και υπεύθυνη στάση.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, μαζί με το κόστος των νέων υγειονομικών μέτρων, είχαμε λιγότερα έσοδα τον Ιανουάριο, σε σχέση με τα εκτιμώμενα στον προϋπολογισμό, ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, με χαμηλό κόστος δανεισμού, «που έδωσε στην ελληνική οικονομία ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι 301.689 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 907 εκατ. ευρώ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ότι 355.314 δικαιούχοι πήραν 42 εκατ. επίδομα θέρμανσης και ότι 39.355 ιδιοκτήτες ακινήτων πήραν άλλα 4 εκατ. ευρώ. «Το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ για να βοηθήσει. Απλά θα επαναλάβω, τις δυσκολίες, την προσοχή που πρέπει να έχουμε όλοι στο τι ζητάμε, τη διορατικότητα που πρέπει να έχουμε στο τι θα ακολουθήσει, και την ανάγκη, όλοι να έχουμε μια υπεύθυνη στάση» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Επανέλαβε, δε, ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο, τους διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας που δημιουργούμε μέσω των εξόδων στις αγορές, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει όλα να γίνουνε με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα, και ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ