Περιβάλλον
Ν. Χιωτάκης: Καθοριστικός ο ρόλος των Δήμων στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων
Στην έναρξη των εργασιών της 14ης Πανελλήνιας Συνόδου των ΦΟΔΣΑ, με τον τίτλο «Ανάκτηση και Ανακύκλωση: Η Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων» , που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη, παραβρέθηκε ο κ. Νίκος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ).
Με αφορμή την παρουσία του, συμμετείχε στο πρόγραμμα των εργασιών που διεξήχθησαν, όπου τοποθετήθηκε αναπτύσσοντας ως θέμα το ρόλο των Δήμων στην εφαρμογή των νόμων, που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Ο ΕΟΑΝ κόμβος συνεργασίας για την προώθηση της ανακύκλωσης
Ο κ. Χιωτάκης παρουσίασε τον ρόλο του ΕΟΑΝ ως κόμβου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων, των ΦΟΣΔΑ, των Συστημάτων Ενναλακτικής Διαχείρισης, της αγοράς, των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και της κοινωνίας των πολιτών και τόνισε, «Η Ελλάδα έχει εναρμονιστεί πλήρως στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από δύο νομοθετήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο, το θέμα αφορά τον τρόπο, την θέληση καθώς και την υποχρέωση της εφαρμογής του νόμου.
Στόχος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης είναι να περάσει την έννοια της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της διαλογής στην πηγή και μέλημά του είναι να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στα Συστήματα Ενναλακτικής Διαχείρισης(ΣΕΔ)». Κάλεσε τους Δήμους να πιάνουν τους στόχους τους επιλέγοντας όποιο σύστημα επιθυμούν για συνεργασία από τα ΣΕΔ.
Ελεγκτικός ο ρόλος του ΕΟΑΝ για τη νόμιμη λειτουργία των ΣΕΔ
Σε ερώτημα του κ. Μανώλη Γραφάκου, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ για τα ΣΕΔ, ο κ. Χιωτάκης υπογράμμισε πως η τωρινή διοίκηση του ΕΟΑΝ ενέκρινε όλα τα επιχειρησιακά σχέδια, κάτι το οποίο μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει, ωστόσο ο ρόλος του Ε.Ο.ΑΝ. δεν αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά ελέγχει εάν τα ΣΕΔ λειτουργούν σωστά, βάση του επιχειρησιακού σχεδίου και αν πιάνουν τους στόχους τους.
Όσον αφορά το θέμα τέλους ταφής, ο κ. Χιωτάκης ανέφερε πως σύμφωνα με τη Νομοθεσία οι ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να το αποδώσουν στον Ε.Ο.ΑΝ., ενώ απαιτούνται ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα , τα οποία θα εγκριθούν από το Υπουργείο , μέσω των οποίων θα επιστρέψουν χρήματα πίσω στους Δήμους, «για να ενισχυθεί η πρόληψη, να ενισχυθούν οι χρηματοδοτικές δράσεις των ΦΟΣΔΑ και των Δήμων , στα πλαίσια της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης.».
Οι υποχρεώσεις των Δήμων ως το 2030.
Ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε επίσης στο χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων των Δήμων μέχρι το 2030, ως προϋπόθεση για να φτάσουν τον στόχο να θάβονται 10% στους ΧΥΤΑ, και να αντιστραφούν τα ποσοστά ώστε να είναι 20% ταφή τουλάχιστον και 80% ανακύκλωση, αξιοποίηση ενεργειακή κ.λπ..
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μελλοντικές ενέργειες όπως την Υποχρεωτική Διαλογή στην πηγή των τεσσάρων ρευμάτων, την Υποχρεωτική Διαλογή των βιοαποβλήτων, και την Εφαρμογή του Συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω», για την οποία κάλεσε ειδικά τους μεγάλους Δήμους να προσαρμοστούν γρήγορα, ενώ σύμφωνα με το νέο νόμο, οι Δήμοι πάνω από 20.000, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για να ετοιμάσουν τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ).
Η δυνατότητα δημιουργίας αντίστοιχων χώρων με ανάλογα μηχανήματα θα δοθεί σύντομα με τη νέα Κ.Υ.Α. που αναμένεται τις επόμενες μέρες, όπου και θα ξεκινήσει από του χρόνου η χωριστή διαλογή στην πηγή, στις φιάλες πλαστικού, αλουμινίου και γυαλιού για ποτά, αναψυκτικά, νερό, μπύρες, γάλα, η περίφημη εγγυοδοσία ή επιστρεφόμενη εγγύηση.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χιωτάκης τόνισε πως «Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, με την σύνθεση που έχει σήμερα όπως και με την σύνθεση που έχει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων είναι η πιο φιλική περίοδος για τους ΦΟΔΣΑ και για την ΚΕΔΕ για να περάσουμε πράγματα όλοι μαζί, ούτως ώστε οι Δήμοι, να επωφεληθούν από τη νομοθεσία που έχει βγει για να πετύχουνε τους στόχους τους αλλά και να δημιουργήσουν αν θέλετε καλύτερες συνθήκες, φιλικές προς το περιβάλλον , όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.».