Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Έντονη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήπια συγχώνευση – Οξεία αντιπαράθεση

Το ζήτημα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων των σχολικών μονάδων τέθηκε (και) στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Μεταμόρφωσης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Πιο συγκεκριμένα, στην αίθουσα παραβρέθηκαν μέλη της Ένωσης Γονέων Μεταμόρφωσης και της Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και αιτήθηκαν τη λήψη Ψηφίσματος από το Σώμα που να εκφράζει την αντίθεσή του με τις επικείμενες συγχωνεύσεις.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι επειδή στη Μεταμόρφωση προβλέπεται να γίνει μόνο μία συγχώνευση αυτή του 3ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης με το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας ζήτησαν μία γενικότερη πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γύρω από το θέμα των καταργήσεων – συνενώσεων των σχολείων. 

• Το αίτημα της Ένωσης Γονέων Μεταμόρφωσης 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μεταμόρφωσης, κ. Χαράλαμπος Πάλλης, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα εξής: “Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, το 3ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης συγχωνεύεται με το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Πρόκειται για αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική εξέλιξη, που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας.  Ένα μέτρο που έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, με στόχο μαθητές να καταρτίζονται μαζικά στο “πολυδύναμο” σχολείο της αγοράς.  

Συγχωνεύουν σχολεία, “εύρωστα”, με μεγάλο αριθμό μαθητών, για να:  Προσελκύουν πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά χορηγούς – επενδυτές. Να δουλεύουν σαν εταιρείες. Για αυτό μιλάνε για “αυτόνομη σχολική μονάδα”, που πρέπει να βρίσκει πόρους, να ιδιοσυντηρείται και από αυτήν την άποψη να έχουν διευθυντή – μάνατζερ. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται το Κράτος από την ευθύνη που έχει για τη λειτουργία των σχολείων. Η μόρφωση, όπως και η υγεία, γίνονται ατομική υπόθεση.  Ο Δήμος Ηρακλείου έχει πάρει ήδη απόφαση ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων. Ποια είναι η θέση του Δήμου μας;” 

• Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής 

Στη συνέχεια εξέφρασε τις θέσεις της για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας η Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ως εξής: “Η Κυβέρνηση προχωρεί σε σημαντικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και ειδικότερα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο νόμου που τον ονομάζει “Νέο Σχολείο”. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν κυρίως στη λειτουργία των σχολείων, το περιεχόμενο της μόρφωσης και τη χρηματοδότησή τους. Για τη χρηματοδότηση υπάρχει σαφές παράδειγμα, η προσπάθεια να μετακυλιστεί το κόστος μεταφοράς των μαθητών των αθλητικών σχολείων στους γονείς των μαθητών και όταν αυτό απέτυχε τα κατάργησαν. Τελευταία το Υπουργείο Παιδείας με απόφασή του κατάργησε πάνω από χίλια σχολεία σε όλη τη χώρα. Το γεγονός αυτό συναντά την αντίθεση και διαμαρτυρία σειράς Φορέων, όπως οι Ομοσπονδίες και Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων και πάρα πολλοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην Μεταμόρφωση υπάρχει σχολείο, το 3ο Γυμνάσιο που συνενώνεται με το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Εκτιμάμε ότι η εξέλιξη θα είναι αρνητική για τη λειτουργία και τη διδακτική διαδικασία των δύο σχολείων για διάφορους λόγους με σπουδαιότερο, όμως, τη χειροτέρευση των συνθηκών διδασκαλίας που θα αποβεί σε βάρος των μαθητών και της γνωστικής τους προσπάθειας.  Στόχος του Υπουργείου είναι να συμπτύξει σχολεία και τμήματα με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και να δημιουργήσει τμήματα με 30, κατά το δυνατόν, μαθητές. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα η εκτίμηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να στεγάσει 430 μαθητές, πράγμα που σημαίνει ότι σκοπεύει να καταργήσει κι άλλα σχολεία του Δήμου μας και να ενσωματώσει τους μαθητές στο νέο συγκρότημα. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για το συμφέρον των μαθητών του Δήμου και κατά τη γνώμη μας πρέπει οπωσδήποτε να εμποδιστεί.”

• Οι απαντήσεις  του Δημάρχου 

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, έδωσε μία πιο ψύχραιμη ματιά, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία της Μεταμόρφωσης, λέγοντας: “Όταν τέθηκε το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων είχα εκφράσει την εκτίμηση ότι στην πόλη μας δεν τίθεται τέτοιος κίνδυνος, καθώς υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός σχολείων και μαθητών. Αυτό επιβεβαιώθηκε με μία μικρή εξαίρεση. Το 3ο Γυμνάσιο, όπως ξέρετε, είναι στα όρια με το Δήμο Ηρακλείου και ουσιαστικά συγχωνεύονται δύο σχολεία που συστεγάζονται. Η δύναμή τους ανέρχεται στους 290 μαθητές. Η συγχώνευση αυτών των δύο σχολικών μονάδων, έχοντας υπόψη τον αριθμό των μαθητών και τον αριθμό των αιθουσών, δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, πέρα βέβαια από τις θέσεις που χάνουν οι εκπαιδευτικοί, τους οποίους και τους κατανοώ.  ΝΑ πω σε αυτό το σημείο όμως ότι τα σχολεία υπάρχουν για να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Συζήτησα και με τον Δήμαρχο Ηρακλείου και επειδή συναίνεσε το σχολείο να παραμείνει ως 3ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωση κι εγώ αποδέχτηκα το αίτημά του να μην αποκλειστούν μαθητές του Ηρακλείου που κατοικούν κοντά στο σχολείο. Επίσης, έλαβα τις διαβεβαιώσεις ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 25”.    

• Ατελείωτη συζήτηση 

Όπως φαντάζεστε οι απαντήσεις του Δημάρχου έφεραν νέες τοποθετήσεις από τις πλευρές που εξέφραζαν την εκπαιδευτική κοινότητα και γενικά η εκτός ημερησίας συζήτηση κράτησε επί ώρες και όπως όλα δείχνουν θα επαναληφθεί. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ