Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Πέρασε από το Δ.Σ. το σχέδιο στήριξης των οικονομικών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσω ολοταχώς για το

δάνειο των 3 εκατομμυρίων

Την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λυκόβρυσης-Πεύκης πήρε το πολύκροτο σχέδιο οικονομικής στήριξης του Δήμου και το οποίο θα οδηγήσει στην λήψη δανείου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανειών.

Το εν λόγω δάνειο κρίνεται απαραίτητο τόσο στην ουσία, καθώς ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης ανήκει στην περίφημη λίστα των υπερχρεωμένων δήμων, όσο και για τους τύπους, αφού ο τρέχον προϋπολογισμός του Δήμου είναι στον αέρα εδώ και μήνες, καθώς δεν είναι ισοσκελισμένος, όπως προστάζει ο “Καλλικράτης”. Έτσι, λοιπόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο δανεισμό, αν και ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Δημήτρης Φωκιανός, εμφανίζεται εξαιρετικά απαισιόδοξος για το εάν το επίσης «φτωχό» ΤπΔ θα έχει να δώσει χρήματα στον Δήμο… 

• “Μπάλωμα και όχι λύση…”
Έτσι χαρακτήρισε το δάνειο ο κ. Φωκιανός, μιλώντας στην σχετική τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης: «Το δάνειο δεν σχετίζεται με τη λύση του προβλήματος, καθότι υπάρχει ένα υψηλό ποσό που πρέπει να καταβάλουμε για τοκοχρεολύσια. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι με το πλεόνασμα του ενός έτους δεν μπορούν να εξοφληθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε τα αυξημένα τοκοχρεολύσια μετά την περίοδο χάριτος». Εντούτοις, και προκειμένου ο Δήμος να είναι σωστός απέναντι στις επιταγές του Καλλικράτη, το δάνειο είναι απαραίτητο, προϋπόθεση όμως για την λήψη του οποίου είναι η έγκριση του προγράμματος οικονομικής στήριξης: «Το Σχέδιο Οικονομικής Στήριξης έρχεται να υλοποιήσει την οδηγία του Υπουργού Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτήν, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε το Σχέδιο είναι απαραίτητο για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Επίσης, το Σχέδιο είναι αναγκαίο προκειμένου να δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την έγκριση λήψης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», σχολίασε ο δήμαρχος. 

• Μεικτές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
 Υπερβολικό χαρακτήρισε το ποσό των 3 εκατ., που ζητά σε δάνειο ο Δήμος, ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: «Υποστηρίζουμε ότι τα χρήματα που ζητάτε είναι πολλά. Η πρότασή μας επομένως είναι να πάρουμε ένα δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς με αυτό το ποσό ο Δήμος θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Επίσης, να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά δάνεια, γιατί παρουσιάζεται ότι τα δικά μας ήταν κακά και τα δικά σας καλά». «Όχι» στο δάνειο είπαν τα μέλη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με τον κ. Άρη Κυριακίδη να το χαρακτηρίζει «Μνημόνιο για τους Δήμους». Από την άλλη, οι ανεξάρτητοι Σύμβουλοι, κ.κ. Παναγιώτης Μπόλλας και Πάνος Κανέλλος υπερψήφισαν, ως μονόδρομο, το Σχέδιο που θα οδηγήσει στο δανεισμό, εντούτοις σημείωσαν ότι θα εξετάζουν και θα ελέγχουν τη Δημοτική Αρχή για το αν το δάνειο θα υπηρετήσει τον σκοπό του, δηλαδή την εξόφληση των οφειλετών. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ