Connect with us

Πολιτική

Απόφαση-σταθμός του Συμβουλίου της Επικρατείας

Published

on

Μη νόμιμη η  μεταφορά αρμοδιοτήτων

στους δήμους χωρίς πόρους

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των δημοτικών αρχών την τελευταία 15ετία είναι για τη συνεχή μεταφορά αρμοδιοτήτων από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας  στους δήμους χωρίς αυτές να συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους πόρους.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τον “Καλλικράτη”,  καθώς στους δήμους πέρασαν δεκάδες αρμοδιότητες από τις πρώην Νομαρχίες και όχι μόνο δεν ήρθαν περισσότεροι πόροι αλλά έχουν γίνει περικοπές ύψους 60% στην κρατική επιχορήγηση. Οι δημοτικές αρχές και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν εδώ και χρόνια πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους είναι παράνομη και αντιβαίνει το Σύνταγμα. Και ήρθε η υπ’ αριθμόν 2599/2011 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να τους δικαιώσει. Το ΣτΕ κλήθηκε να αποφανθεί επί της αίτησης του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης που προσέφυγε από το 2008 κατά των (πρώην) Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ζητώντας την ακύρωση Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης με την οποία μεταβιβάζονταν αρμοδιότητες στο Δήμο χωρίς πόρους.
Με την Απόφαση  221.15.11.2007 του Περιφερειάρχη ο Δήμος Ηρακλείου ανέλαβε τη συντήρηση των οδών που διέρχονται από τα όρια του,  συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων των νέων και παλαιών εθνικών οδών.
Η Δημοτική Αρχή του κ. Κουράκη δεν δέχθηκε να αναλάβει αυτήν την αρμοδιότητα το κόστος της οποίας σύμφωνα με υπολογισμούς του Δήμου ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. Και το ΣτΕ δικαίωσε το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, και κατ’ επέκταση όλους τους δήμους της χώρας που αρνούνται να δεχτούν αρμοδιότητες χωρις πόρους, ακυρώνοντας την Απόφαση του Περιφερειάρχη ως προς το σκέλος της με τα τμήματα των εθνικών οδών που πριν άνηκαν στην ευθύνη της Περιφέρειας. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, βάσει και σχετικών διατάξεων του Συντάγματος: “συνάγεται ότι για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του κράτους προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης απαιτείται συγχρόνως  με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.
Σε περίπτωση δε μη εκπλήρωσης της εν λόγω προϋποθέσεως η κατ’ εξουσιοδότηση νόμου εκδιδόμενη κανονιστική διοικητική πράξη περί μεταφοράς συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από το κράτος στους ΟΤΑ είναι μη νόμιμη”. Εμείς απλά να θυμίσουμε εδώ πως από 1-1-2013 οι δήμοι καλούνται να αναλάβουν δεύτερο πακέτο πρώην κρατικών αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης”. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ