Πολιτική
Τη Δευτέρα μαζεύονται οι δήμαρχοι για να αποφασίσουν αντιδράσεις απέναντι σε διαθεσιμότητα, οικονομικές περικοπές και έξτρα αρμοδιότητες
Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ
φέρνει κινητοποιήσεις
Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου επανασυγκαλείται το Έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα, προκειμένου οι αιρετοί της χώρας, να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των εξελίξεων που φέρνουν νέα και παλιά Μνημόνια, οι οποίες, όπως έχει ειπωθεί πλειστάκις από τους Δημάρχους, «υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και οδηγούν τους δήμους στην ολική κατάρρευση».
Τα μέλη της ΚΕΔΕ θα τεθούν με το ερώτημα της αντίδρασης απέναντι στο μέτρο της διαθεσιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων (υπό το αυστηρό βλέμμα της ΠΟΕ – ΟΤΑ που θέλει συμμετοχή των Δημάρχων στον πόλεμο που έχει ανοίξει με την Κυβέρνηση), αλλά και στο φαινόμενο της συνεχιζόμενης μείωσης των πόρων της Αυτοδιοίκησης στις προβλέψεις κάθε αναμόρφωσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, την στιγμή δε που από τον Γενάρη – σύμφωνα με τον Καλλικράτη – στους δήμους περνάν επιπλέον δεκάδες αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται από τα απαραίτητα χρήματα. Τα παραπάνω θέματα μαζί με τις περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές των ίδιων των αιρετών και των συνεργατών τους συνθέτουν το σκηνικό που όλοι οι Δήμαρχοι θα έχουν στο μυαλό τους καλούμενοι να αποφασίσουν αν θα αντιδράσουν και πώς ή θα σιωπήσουν. Και όλα αυτά βέβαια υπό τον φόβο των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς οι αιρετοί κατηγορούν τα μεγάλα, κυρίως, Μέσα πως σκοπίμως δημιουργούν την εικόνα μιας διεφθαρμένης, αδιάφορης και αναποτελεσματικής Αυτοδιοίκησης για να απομακρύνουν την κοινή γνώμη από τον αγώνα των Δημάρχων.
• Τα προεόρτια στην ΠΕΔΑ
Ένα προοίμιο για το τι πρέπει να περιμένουμε την Δευτέρα ήταν και η πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Αττικής, η οποία οδήγησε στην κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας, με το κλείσιμο των Δήμων και συνοδεύοντας τους διαμαρτυρόμενους της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην πορεία έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτή η απόφαση δεν ήρθε χωρίς ένταση όμως, καθώς η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ κλήθηκε να αποφασίσει υπό την προειλημμένη απόφαση μιας μεγάλης μερίδας Δημάρχων (κυρίως από την Ανατολική Αττική) να κατέβουν σε κινητοποίηση ό,τι και αν αποφάσιζε η Ένωση.
Αφού λοιπόν, οι δήμαρχοι της Αττικής ανάλωσαν ώρες να μαλώνουν για το ποιος είναι διασπαστής της ενότητας και ποιος υπερβολικά ανεκτικός απέναντι στις επιταγές της Κυβέρνησης, αφού ομόφωνα εξαπέλυσαν επίθεση απέναντι στα ΜΜΕ που βγάζουν στη σέντρα την Αυτοδιοίκηση, αποφάσισαν να ακολουθήσουν στο κλείσιμο των δήμων και τη συνοδεία της κινητοποίησης των εργαζομένων. Παρόμοια, κλιμάκωση δηλαδή των κινητοποιήσεων, θα είναι και η πρόταση προς το Συνέδριο της ΚΕΔΕ σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔΑ, κ. Νίκου Σαράντη ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε να ζητήσει το κλιμακούμενο κλείσιμο των δήμων της χώρας καθώς και να διατυπώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι δήμοι δε θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας υπαλλήλων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης, στο χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα οι Δήμαρχοι να πάνε ενωμένοι στο συνέδριο στις 3 Δεκεμβρίου. Χαρακτήρισε πρωτοφανή την επίθεση που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα ότι κάποιοι στη κεντρική διοίκηση αναζητούν άλλοθι και συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Απευθυνόμενος στους δημοτικούς υπαλλήλους και στην ομοσπονδία της ΠΟΕ -ΟΤΑ επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι αντίπαλος των εργαζομένων και ότι είναι αναγκαίο εργαζόμενοι και δήμαρχοι να συνεργαστούν. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε επίσης ότι είναι «εκτός τόπου και χρόνου» όσοι υποστηρίζουν ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος είναι υποχωρητική και αναφέρθηκε σε μια σειρά από κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σε σχέση με το μέτρο της διαθεσιμότητας διευκρίνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ της κινητικότητας και η ΚΕΔΕ δεν μιλάει άλλη γλώσσα στα μέλη της και με άλλη στη Κυβέρνηση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της επιτροπείας, τονίζοντας ότι με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ «οδηγούμαστε στην παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και τη λειτουργία των δήμων».
Ο κ. Σαράντης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να περιοριστεί σε συμβολικές κινήσεις. «Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ πρέπει να αποφασίσει για πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους που θα φέρουν αποτελέσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, εισηγούμενος κοινοποιήσεις με «πολυμορφικό» χαρακτήρα και με τη συμμετοχή των δημοτών. Πρότεινε να αρνηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση οποιαδήποτε συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων, τώρα και στο μέλλον. Επίσης, εισηγήθηκε την προσφυγή τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη με αίτημα την ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων του Μνημονίου που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
• Ν. Χιωτάκης: «Πάμε για κλείσιμο»
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔΑ, κ. Νίκος Χιωτάκης, ζήτησε οι νέες κατανομές των πόρων της Αυτοδιοίκησης να γίνουν με νομοθετική ρύθμιση, ενώ πρότεινε οι Δήμαρχοι της Αττικής να καταστήσουν σαφές στο υπουργείο Οικονομικών ότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται οι δήμοι θα πάνε για κλείσιμο.
• Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση καταρρέει»
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, κατά την τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν αναλυτικότερα και πληρέστερα οι πολίτες, αφού ελάχιστοι γνωρίζουν τις μειώσεις που έχουν υποστεί από τις νέες δημοσιονομικές ρυθμίσεις οι Δήμοι: «ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι πάντα δίπλα στον πολίτη, που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, που διαχειρίζεται όλα τα προβλήματα της εποχής, που αποτελεί το πιο προσβάσιμο μέσο για τον κάθε πολίτη, δέχεται μια μαζική επίθεση αφού πλήττεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του. Σε μια εποχή όπου όλοι οι θεσμοί απαξιώνονται και πολλές αξίες καταλύονται, ο θεσμός του δημάρχου δοκιμάζεται μεν αλλά αντέχει σθεναρά. Παρολαυτά, όπως οι περισσότεροι Δήμοι και ο Δήμος Αμαρουσίου προσπαθεί με νέες προσεγγίσεις και καινοτόμες ιδέες να παρέχει άρτιες υπηρεσίες για τους πολίτες και προπαντός μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών να βρίσκεται δίπλα σε όσους – ιδίως στις μέρες που βιώνουμε- έχουν πραγματική ανάγκη».
• Δ. Φωκιανός: «Δεν έχουμε πολιτική χειραφέτηση»
Στην έλλειψη πολιτικής χειραφέτησης από την κεντρική εξουσία απέδωσε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης, κ. Δημήτρης Φωκιανός, τα δεινά της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Φωκιανός πρότεινε και ένα διαφορετικό δρόμο κινητοποιήσεων, όπως η επί ένα μήνα αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠ και των δημοτολογίων.
• Μ. Καρπέτας: «Να μπούμε μπροστά»
Την παρατήρηση ότι τα όργανα της Αυτοδιοίκησης έχουν αφήσει την ΠΟΕ – ΟΤΑ να πάρει την πρωτοκαθεδρία στις αντιδράσεις απέναντι στις αλλαγές στους δήμους έκανε ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας καλώντας τους συναδέλφους του να πάρουν τα ηνία του αγώνα: «να μην αφήσουμε τον πρωταρχικό λόγο στο πως κινούμαστε στην ΠΟΕ -ΟΤΑ».
• Η. Γκότσης: «Πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες;»
Να μην φύγει ουδείς υπάλληλος από τους δήμους ζήτησε από την μεριά του ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, πολλώ δε μάλλον από τις υπηρεσίες Πολεοδομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Πολεοδομία της Νέας Ιωνίας έχει υπό την βλέψη της όλα σχεδόν τα Βόρεια Προάστια, αλλά κινδυνεύει να χάσει υπαλλήλους μέσω της διαθεσιμότητας, κάτι που εάν συμβεί θα εκμηδενίσει κάθε αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας.