Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Mάιος: Οι «πληγές» της πανδημίας & η μάχη της μεσαίας τάξης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την επιστροφή στην κανονικότητα θέτει ως βασική της προτεραιότητα η κυβέρνηση η οποία στρέφει το βλέμμα της στο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης.

H εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στα κυβερνητικά στελέχη είναι να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές μετά την ανάπαυλα του Πάσχα, για να γίνει πράξη η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην το προσεχές διάστημα και η χώρα πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Ουδείς ασφαλώς αμφισβητεί ότι ο κορονοϊός παραμένει ένας πολύ ύπουλος εχθρός υπάρχει, όμως διάχυτη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μείωση του δείκτη θετικότητας, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

Τα 3 «όπλα» για επιστροφή στην κανονικότητα

  1. Αξιοποίηση των self tests:

Μετά τον ιδιωτικό τομέα, η χρήση τους επεκτάθηκε και στο δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ασφαλείς στη δουλειά τους.

  1. Ρεκόρ εμβολιασμών:

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι εντός του Μαΐου, θα γίνουν περισσότεροι από 2,5 εκατ. εμβολιασμοί, που θα ανοίξει το δρόμο για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

  1. Άρση περιορισμών:

Πολύ σύντομα το μήνυμα στο 13033 θα αποτελέσει παρελθόν και από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γεγονός που θα εδραιώσει την πεποίθηση ότι η χώρα μετά την περιπέτεια της πανδημίας γυρίζει σελίδα.

Ο μεγάλος κίνδυνος
Στην κυβέρνηση μπορεί να προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, ουδείς όμως παραγνωρίζει το μεγάλο κίνδυνο που σχετίζεται με απρόβλεπτους παράγοντες της πανδημίας.
Ένας από αυτούς είναι η ινδική μετάλλαξη, που έκανε την εμφάνισή της και στο κέντρο της Αθήνας, θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές που θεωρούν άκρως επικίνδυνο το συγκεκριμένο στέλεχος.
Πεποίθηση των επιστημόνων είναι πως τα υφιστάμενα εμβόλια μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το ινδικό στέλεχος και να αποτρέψουν σοβαρή νόσηση, κάτι όμως που πρέπει να αποδειχθεί.
Ζητούμενο πάντως είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση της χαλάρωσης, καθώς κάποιοι από τους επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, ενώ άλλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.
Μερίδα λοιμωξιολόγων επισημαίνει ότι οι εμβολιασμοί θα περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι με ανοικτές όλες τις δραστηριότητες θα υπάρξει έξαρση.
«Είμαστε «εν μέσω πολέμου, είναι  ανάγκη «να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να το κερδίσει, καθώς δεν υπάρχουν άλλα «λεφτόδενδρα» για στήριξη της οικονομίας.

Αντεπίθεση
Σε κάθε περίπτωση, ο Μάιος θεωρείται ο μήνας της μεγάλης αντεπίθεσης για την κυβέρνηση, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την ολική επαναφορά της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός θέλει να αναδείξει το σχέδιο του για τη χώρα στη μετά -covid εποχή, κάτι που σημαίνει ανάπτυξη και δημιουργία νέου πλούτου και θέσεων εργασίας.
Ζητούμενο πλέον δεν είναι τα λόγια αλλά τα έργα, καθώς η κοινωνία και η αγορά μετά από σχεδόν 15 μήνες lockdown είναι σε οριακό σημείο και έχει ανάγκη από «ζεστό» χρήμα.

Η σύγκρουση
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνει να είναι αναπόφευκτη, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει τα ρέστα του για να μαζέψει την ψαλίδα της δημοσκοπικής διαφοράς.
Η μάχη των δύο αρχηγών έχει ως επίκεντρο τους λεγόμενους Κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα και στην πανδημία και με τα μνημόνια των προηγούμενων χρόνων.
Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα «επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ», δείχνει το που στρέψει το βλέμμα του, για να μην χάσει την πολιτική και κοινωνική του ηγεμονία.
Η αντίδραση της Κουμουνδούρου  ήταν ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πουλήσει αι πάλι φύκια για μεταξωτές κορδέλες στη μεσαία τάξη», γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος μόλις άρχισε.
Για την ώρα το προβάδισμα σ’ αυτόν το πόλεμο τον έχει ο πρωθυπουργός, κάτι που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Στο Μαξίμου τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερτερεί του κ. Τσίπρα και σημειώνουν ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά τις εκλογές η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου μιλά για καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και ότι το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης φαίνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο με την κατάργηση του οκτάωρου.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Μάιος θεωρείται μήνας αντεπίθεσης και για τα δύο κόμματα και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ