Κεντρικό Θέμα
Άγρια σύγκρουση: Οι αρμοί Τσίπρα και η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ
Στην κόψη του ξυραφιού ισορροπούν οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ και όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι στο συνέδριο του Μαΐου θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας», ναι μεν προκάλεσε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά δεν κατάφερε να σβήσει την… πυρκαγιά στην Κουμουνδούρου.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε με νόημα ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς είχε συγκεκριμένη στόχευση, που συνδέεται με τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες.
Όπως εξηγούν ή στόχευσή του ήταν:
- Να βάλει φρένο στην εσωκομματική σύγκρουση, καθώς λίγο έλειψε το προεδρικό μπλοκ να υποστεί μια άνευ προηγουμένου ήττα γύρω από το όνομα που είναι το κλειδί για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.
- Να διατηρήσει ζωντανό το όραμα για επιστροφή στην εξουσία και να στείλει το μήνυμα ότι «η δεύτερη φορά Αριστερά», θα δώσει την ευκαιρία για… θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.
«Συμφωνώ 100%»
Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός, ότι ο πρώτος που έσπευσε να συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα ήταν ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης που βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση μαζί του.
«Συμφωνώ 100% μαζί του», είπε ο κ. Σκουρλέτης και επετέθη στο κυβερνών κόμμα. λέγοντας ότι «αρμός της εξουσίας ήταν ο κ. Στουρνάρας που διορίστηκε από τη Ν.Δ. στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Δύσκολο εγχείρημα
Η «ασπίδα» Σκουρλέτη πάντως, δεν είναι ικανή να κρύψει τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ και τη δυσκολία που θα έχει το εγχείρημα της μετεξέλιξης, που αποτελεί προτεραιότητα για τον πρώην πρωθυπουργό. Οι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν διάθεση να παραδοθούν και η δυναμική τους φαίνεται από το γεγονός ότι πέρασαν οριακά οι αλλαγές για τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση της παράταξης.
Εάν μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεν έκανε ντρίπλα στο ζήτημα του ονόματος με την παραπομπή του θέματος στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ίσως οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές.
Το συγκεκριμένο όργανο που μετέχει και η Προοδευτική Συμμαχία και το οποίο αριθμεί 700 μέλη, ήτα ένα μέσο παράκαμψης και ελέγχου των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί.
Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για την προσθήκη στο όνομα, ήταν να εκφραστούν όσοι μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το πάλαι ποτέ πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ και την προοδευτική παράταξη γενικότερα.
Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε ξέρει ότι εάν δεν διεισδύσει ακόμη περισσότερο στην Κεντροαριστερά, κάτι που σημαίνει ακόμη και «αφανισμό» του ΚΙΝΑΛ, δύσκολα θα ξανακάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας.
Πασoκοποίηση
Οι προεδρικοί θεωρούν απαραίτητους τους πασοκογενείς σ’ αυτή την προσπάθεια, αλλά οι κομματικοί δεν τους θέλουν, με αποτέλεσμα το τοπίο να γίνεται εξαιρετικά θολό έως το συνέδριο.
O Νίκος Παππάς μάλιστα επιτέθηκε στην εσωκομματική αντιπολίτευση και τάχθηκε υπέρ των ανοιγμάτων επικρίνοντας με οξύ τρόπο όλους όσοι έχουν το «φόβο μην μολυνθούν».
Η συγκεκριμένη αναφορά θεωρείται αιχμή κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του μπλοκ των «53», που διαφωνούν με την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φοβούνται απώλεια της αριστερής ταυτότητας του κόμματος.
Συμβιβασμοί
Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος για το συνέδριο θα υποχρεώσει τον Α. Τσίπρα ακόμη και σε συμβιβασμούς για να ελέγξει τις εξελίξεις και να πετύχει το στόχο της διεύρυνσης.
Για την ώρα, άπαντες μιλούν για «πύρρειο νίκη» του κ. Τσίπρα, καθώς οι αντιθέσεις και οι διαφορετικές φωνές είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας:
- Ναι μεν διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό του κόμματος και η ηγεμονία δεν αμφισβητείται.
- Είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του τις παραδοσιακές αριστερές φωνές στη μετεξέλιξη κι διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέλη ή followers;
Το πόσο εύθραυστο είναι το εσωκομματικό τοπίο φάνηκε από το γεγονός ότι η πρόταση για τα νέα μέλη πέρασε με μόλις πέντε ψήφους, με τον κ. Τσίπρα να παίρνει πάνω του το όλο θέμα.
Η εισήγησή του για τα 22.000 μέλη που έχουν γραφτεί μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας isyriza και τα οποία θα μπορούν να ψηφίσουν για τους συνέδρους τον Απριλίου, μπορεί να πέρασε, αλλά το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Για τους κομματικούς, τα συγκεκριμένα μέλη αντιμετωπίζονται εδώ και πολύ καιρό με την υποτιμητική λέξη followers, ενώ όσοι επιχείρησαν να μπουν σε οργανώσεις αντιμετωπίστηκαν ως ξένοι παρά ως νέοι σύντροφοι.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ πράξη η διεύρυνση και προτιμήθηκαν ως επικεφαλής κομματικά στελέχη.
Ζητούμενο λοιπόν είναι εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει «ένα» και δεν θα λειτουργεί ως ομάδες και τάσεις, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ