Κεντρικό Θέμα
Έντονες ζυμώσεις: Κάτι τρέχει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.
Έντονες είναι οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέσα στο φθινόπωρο.
Το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση ναι μεν επικεντρώνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, είναι όμως σαφές ότι οι ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πιθανό να αλλάξουν σύντομα τον πολιτικό χάρτη.
Αιχμή του δόρατος είναι σε κάθε περίπτωση το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. που θα γίνει το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου και θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων και ενδεχομένως και πολιτικών ανατροπών.
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την ηγεμονία της Ν.Δ. η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου, είναι ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί.
Όπως υποστηρίζουν, η πανδημία, όπως και κάθε μεγάλη κρίση οδηγεί στη συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από την κυβέρνηση, υπογραμμίζουν όμως ότι η χώρα εισέρχεται πλέον σε νέα φάση.
Το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αφετηρία το εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα βάλει τις βάσεις για νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.
Το στίγμα σε αυτή τη νέα φάση θα δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται έως τα τέλη του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπογραμμίσει την ανάγκη για μια νέα προοδευτική συμμαχία που να μπορέσει να αντιμετωπίσει, όπως θα υποστηρίξει, τη νέα φιλελεύθερη επέλαση του Κ. Μητσοτάκη.
Στην ουσία αυτό που θα επιδιώξει ο κ. Τσίπρας είναι η σύμπλευση όλων των αντιδεξιών δυνάμεων γύρω από την Προοδευτική Διακυβέρνηση που θα είναι και η πολιτική του πλατφόρμα όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη στηθεί γέφυρες επικοινωνίας με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τους Πράσινους, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΚΙΝ.ΑΛ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, οι διαβουλεύσεις είναι πιο έντονες από ποτέ και τα βλέμματα όλων στρέφονται στο συνέδριο που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία και θα διαμορφώσει την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις, καθώς γνωρίζουν ότι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών θα δείξει εάν το ΚΙΝ.ΑΛ θα βγάλει «δεξιό» ή «αριστερό» φλας.
Στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. ως εξής:
- Εάν νικητής αναδειχτεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, περιθώρια συνεργασίας δεν θα υπάρξουν και θα απευθυνθούν στα αντιδεξιά στελέχη με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
- Εάν εκλεγεί στέλεχος με αντιδεξιά χαρακτηριστικά, θα προταθεί στο ΚΙΝ.ΑΛ. η συμμετοχή του στην προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να μείνει «ζωντανή» η απλή αναλογική.
«Κλειδί» εξελίξεων
Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε έναν από τους ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο -παρά το χαμηλό εκλογικό ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ.-, υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Συνέδριο και την εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη της ηγεσίας.
Όσοι ξέρουν τις ισορροπίες στη Χ. Τρικούπη, λένε ότι επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων και ήδη θεωρείται βέβαιο ότι υποψηφιότητα θα θέσουν η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις υποψηφιότητες που δίνουν διαφορετικές προοπτικές για το μέλλον του κεντροαριστερού χώρου και τις συνεργασίες που θα επιδιώξουν είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Η Φώφη Γεννηματά δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων απέναντι στον «νεοφιλελευθερισμό» της Ν.Δ. και τον «λαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ.
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τάσσεται υπέρ της επιστροφής στον ιστορικό τίτλο του ΠΑΣΟΚ.
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει την ανάγκη να περάσει η ηγεσία στη νεότερη γενιά, με έναν πολιτικό λόγο που θα απευθύνεται στο αύριο και όχι στο χθες.
Όλοι τους όμως πρέπει να εξηγήσουν πώς μπορούν να ξανακάνουν μεγάλο ένα κόμμα που βιώνει εδώ και χρόνια μικρά ποσοστά που δεν συνάδουν με το ένδοξο παρελθόν του.
Παπανδρεϊκή παράδοση
Το γεγονός μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να θέσουν υποψηφιότητα στελέχη με αναφορές στην παπανδρεϊκή παράδοση, κάνει καθοριστικό το ερώτημα της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κινήματος.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος επίσης έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής στο ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ.
Ηγεμονία
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών θα δείξει εάν θα υπάρξει στροφή είτε προς τη Ν.Δ. είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Κουμουνδούρου έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς συνειδητοποιεί ότι τόσο η εκλογική ανάκαμψη όσο και η πολιτική ηγεμονία περνάει και μέσα από το ΚΙΝ.ΑΛ..