Κεντρικό Θέμα
Αντεπίθεση Μητσοτάκη: Η «δεξαμενή» για να κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές – Το πρόβλημα της ακρίβειας και η θετική ατζέντα
Στρατηγική έντασης επιλέγει ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αναχαιτίσει τους υψηλούς τόνους του ΣΥΡΙΖΑ που παίζει τα «ρέστα» του για να καλύψει τη δημοσκοπική διαφορά.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς τις κάλπες δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα και υπογραμμίζουν την ανάγκη για συσπείρωση των δυνάμεων που θέλουν μεταρρυθμίσεις για να κάνει η χώρα το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Ο μεγάλος φόβος στην περίπτωση που επικρατήσει το κυρίαρχο σενάριο που θέλει τις εκλογές να γίνονται έως τις 2 Οκτωβρίου, δεν είναι άλλος από της «χαλαρής» ψήφου λόγω της απλής αναλογικής.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η πρώτη κάλπη δεν θα αναδείξει κυβέρνηση και ένα χαμηλό ποσοστό της Ν.Δ. δεν θα δώσει την αναγκαία ώθηση για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.
«Γαλάζιοι» βουλευτές τονίζουν ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι η πλέον κρίσιμη και εξηγούν ότι σε αυτή θα φανεί η δυναμική που θα έχουν τα κόμματα για το τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί.
Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. στην παρούσα φάση δεν βρίσκεται κοντά στο όριο του 37,5% -38% που απαιτείται για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συσπείρωση που θα επιτευχθεί.
Ψυχολογικό όριο
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγείται και η στρατηγική πόλωσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιλέξει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Εάν για παράδειγμα προσεγγίσει το ψυχολογικό όριο του 36% στον α’ γύρο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να θέσει το δίλημμα της ακυβερνησίας, για να κερδίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.
Με την ίδια λογική εάν το ποσοστό της Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές είναι της τάξης του 30%-33% θα είναι δύσκολο να πείσει ψηφοφόρους να την ακολουθήσουν στις δεύτερες εκλογές για να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση.
Η… δεξαμενή
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τους επιτελείς του Μαξίμου, ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τα «δεξιά» της Ν.Δ. καθώς δημοσκοπικά τουλάχιστον δεν υπάρχει δυναμική σε κάποιο από τα κόμματα που κινούνται σε αυτό τον χώρο.
Με αυτό ως δεδομένο, η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να δοθεί έμφαση στη «δεξαμενή» των Κεντρώων ψηφοφόρων που δίνουν πάντα τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Δύσκολη μάχη
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το κυβερνών κόμμα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με τον πληθωρισμό στο 12%, την αμόλυβδη σχεδόν στα 2,5 ευρώ, το ρεύμα και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά στα ύψη, γίνεται σαφές, ότι η «μάχη» για την κατάκτηση του Κεντρώου ακροατηρίου είναι δύσκολη υπόθεση.
Το Μαξίμου έχει επιλέξει τη λύση των επιδομάτων, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «κάνει ότι μπορεί», είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι η απάντηση της δεν είναι επαρκής. Εάν προσθέσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη», γίνεται αντιληπτό, ότι η «μάχη του Κέντρου» είναι κομβικής σημασίας στο δρόμο προς τις κάλπες.
Η ιδέα για ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε πέσει στο τραπέζι, εγκαταλείφθηκε γρήγορα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος η Κουμουνδούρου να επιστρατεύσει το αντικυβερνητικό μέτωπο.
Το 2015
Στην παρούσα φάση, το Μαξίμου έχει επαναφέρει τη συζήτηση στα πεπραγμένα του 2015, με στόχο να αναδείξει ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουν «δυναμική» στο ακροατήριο που ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015, προκειμένου να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική απομόνωση.
Το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια» που χρησιμοποιεί στις ομιλίες του ο Κ. Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη απευθύνεται ως επί το πλείστον στο Κεντρώο κοινό που είχε ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015.
Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό κομμάτι του τότε ΠΑΣΟΚ, είχε επίσης ταχθεί υπέρ του «ναι», οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να το επαναπροσεγγίσουν και να κερδίσουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.
Κρίσιμος παράγοντας
Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι το εκλογικό συγκεκριμένο ακροατήριο επιθυμεί σταθερότητα και όχι μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι το «κλειδί» για την αυτοδυναμία.
Σ’ αυτό το κοινό κρύβεται το κρίσιμο εκείνο ποσοστό που θα δώσει την ώθηση που έχει ανάγκη ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. για να σπάσουν το φράγμα του 37,5% -38% και να παραμείνουν στο τιμόνι της χώρας.
Θετικές ειδήσεις
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξέρουν ότι για να κερδίσουν την αυτοδυναμία, θα πρέπει να έχουν ένα θετικό αφήγημα για την οικονομία που είναι το «αντίδοτο» απέναντι στην ακρίβεια.
Στο πλαίσιο αυτό εστιάζουν στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία που θα υλοποιηθεί και τυπικά μέσα στον Αύγουστο για να κερδίσουν τη «μάχη» του Κέντρου και της μεσαίας τάξης.
Έμφαση δίνεται επίσης στη θετική πορεία του τουρισμού, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας και στην αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
-
Ειδήσεις2 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Δήμοι Αττικής9 hours ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
-
Ειδήσεις16 hours ago
Καταγγελία των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική για την αύξηση των Δημοτικών Τελών
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις15 hours ago
“ΚΗΦΙ-SOS”: Εντοπίστηκε τρίτη υπόγεια λίμνη κάτω από την Εθνική Οδό
-
Ειδήσεις16 hours ago
Μεγάλη συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Πεντέλης
-
Κοινωνία16 hours ago
“Mozart! Παίζουμε!”: Μια μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά