Πολιτική
Βγήκαν οι «σκελετοί» από τη ντουλάπα της ραδιοφωνίας
Το προβληματικό παρελθόν, το ζοφερό παρόν και το αβέβαιο μέλλον της δημοτικής ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που έγινε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου Είχαν προηγηθεί οι πρώτες αποφάσεις της διοίκησης στο πλαίσιο επιχείρηση εξορθολογισμού της λειτουργίας του Επικοινωνία FΜ, ενός σταθμού που λειτουργεί από το 1988, επί δημοτικής αρχής Γρηγοριάδη, και είναι το ένα από τα τρία δημοτικά ραδιόφωνα που έχουν απομείνει στην Αττική (στους δήμους Αθηναίων και Πειραιά τα άλλα δύο). Η απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ήταν η απόλυση 5 εργαζομένων της ραδιοφωνίας με την αντιπολίτευση να ζητάει από τη δημοτική αρχή την ανάκλησή τους. Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως το θέμα της δημοτικής ραδιοφωνίας συζητήθηκε έπειτα από αίτημα 12 Συμβούλων της μειοψηφίας.
Αίτημα ανάκλησης των απολύσεων
Τα Σωματεία Εργαζομένων του ραδιοφώνου αλλά και του Δήμου, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων των εργαζομένων ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ αλλά και οι (οι περισσότερες) παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ανακληθούν οι εν λόγω απολύσεις και να μην υπάρξει νέο κύμα (όπως ακούγεται), να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι με απόφαση δημάρχου στο Δήμο και να γίνει ένας διάλογος για το μέλλον και την ανάπτυξη του μέσου. Το Σωματείο Εργαζομένων του ραδιοφώνου ζήτησε να υπάρξει και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για όσους επιθυμούν να αποχωρήσουν. Το γεγονός πως ο Δήμαρχος είχε υποσχεθεί να γίνει διάλογος για το θέμα υπογράμμισε ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Παντελής Βλασσόπουλος. Για αιφνιδιασμό και αντιδημοκρατική συμπεριφορά μίλησε η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου («Δίκτυο Πολιτών») που τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη για τα δεινά του ραδιοφώνου αλλά ούτε και για το υπέρογκο χρέος που το βαρύνει . Στο θέμα του χρέους αναφέρθηκε και ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης (Πνοη) που ενημέρωσε πως αφορά κυρίως πρόστιμα για τη μη καταβοιλή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών μέχρι το 2002. Ο κ. Κουτρούλης θύμισε στον Δήμαρχο πως προεκλογικά υποσχόταν στους εργαζόμενους της ραδιοφωνίας πως δεν θα γίνει καμία απόλυση. Κατηγόρησε δε τη διοίκηση πως προχωράει και σε αυτό το θέμα και σε άλλα χωρίς διάλογο. Την ανάκληση των απολύσεων για να υπάρξει διάλογος έθεσε ως προαπαιτούμενο ο επικεφαλής της παράταξης «Ρήξη και Ανατροπή» κ. Δημήτρης Ταβουλάρης. Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βασίλης Λυκούρας που ζήτησε να σταματήσει η διαπόμπευση των εργαζομένων. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, με αρκετή δόση αυτοκριτικής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δικής του διοίκησης να βάλει τάξη σημειώνοντας πως λειτούργησε περισσότερο με το συναίσθημα συντηρώντας μια υπάρχουσα κατάσταση αντί να κάνει την ανατροπή.
Πέρα από την κριτική υπήρξαν και κάποιες προτάσεις όπως η συμμετοχή και όμορων δήμων και η δημιουργία ενός προγράμματος ανοιχτού στην κοινωνία (Κατσινοπούλου) και η επανασύσταση του διαφημιστικού τμήματος (Κουτρούλης). Παρεμβάσεις έγιναν από τον Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, κ. Γιώργο Γιουκάκη και τον Πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ, κ. Θέμη Μπερεδήμα. Ο κ. Γιουκάκης είπε πως η απόλυση των εργαζομένων είναι αιτία πολέμου για την ΕΣΗΕΑ και ενημέρωσε για την απαρχή συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στον Επικοινωνία. Να στηρίξει ο δήμος τη δημόσια περιουσία που έχει στα χέρια του ζήτησε ο κ. Μπερεδήμας που επεσήμανε πως υπάρχουν προτάσεις όπως η μεταφορά κεραίας του ραδιοφώνου στον Υμηττό (σήμερα βρίσκεται στο Ποικίλο Όρος). Σύντομες τοποθετήσεις είχαμε ακόμα από τη Λαϊκή Επιτροπή Ηρακλείου Αττικής αλλά και την Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κα Κική Καραγεώργου, ενώ μια συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση έκανε ένας εκ των απολυμένων ο κ. Κώστας Τατούλης.
Δήμαρχος: «Έχουμε ευθύνη απέναντι στο σύνολο των κατοίκων»
Η απόφαση της διοίκησης πάντως δεν άλλαξε. Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Μπάμπαλος, είπε πως δεν θα ήθελε ποτέ να είναι σε αυτή τη θέση και η απόφαση για την απόλυση των εργαζομένων είναι αντίθετη στα πιστεύω του. Ο κ. Μπάμπαλος συμφώνησε και αυτός πως η απαξίωση του μέσου είναι διαχρονική και πως οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται αλλά είναι ουσιαστικά όμηροι. Και είπε πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά ούτε και για το σύνολο των 85.000 κατοίκων της πόλης. Ο Δήμαρχος είπε πως η διοίκηση δεν θέλει να κλείσει το ραδιόφωνο αλλά την ίδια στιγμή τόνισε πως ο δήμος δεν μπορεί να δώσει περίπου 4 εκ. ευρώ την επόμενη πενταετία για να το λειτουργήσει (όπως έχει υπολογιστεί το λειτουργικό κόστος του) και ενώ την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις της επιχείρησης φτάνουν το 1,7 εκ. ευρώ με μηδενικό έσοδα. Και σε μια χρονική συγκυρία που δεν υπάρχουν “πολυτέλειες” του παρελθόντος όπως η μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς. Συνεχίζοντας ανέφερε πως μεταφέρονται στο δήμο έξι εργαζόμενοι ΑμΕΑ και ίσως να μεταφερθούν και κάποιοι ακόμα αλλά ενημέρωσε πως ο δήμος δεν μπορεί να τους καλύψει όλους . Πάντως φάνηκε ανοιχτός να συζητήσει την πρόταση για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. «Δεν θέλουμε ένα ραδιόφωνο που να έχει κέρδος. Θέλουμε να έχουμε ένα ραδιόφωνο που να μην ζημιώνει το Δήμο, που να μπορεί να πληρώνει τους εργαζόμενους» είπε και κλείνοντας κάλεσε την αντιπολίτευση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και όχι να μιλάει με γενικολογίες και ωραία λόγια.
Πυρά Κατσινοπούλου κατά Μαστοράκου
Η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου στη δευτερολογία της σημείωσε, μεταξύ άλλων, την απουσία του πρώην Δημάρχου (1991-2006) κ. Γιώργου Μαστοράκου τονίζοντας πως δεν είναι τυχαία και αποτελεί «απόδειξη ενοχής» σχετικά με τις ευθύνες των διοικήσεων του Δήμου εκείνη την περίοδο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ραδιοφωνία. Βέβαια σημείωσε και τις ευθύνες του κ. Μπάμπαλου ως πρωτοκλασσάτου στελέχους της διοίκησης Μαστοράκου (ως το 2002). «Πολλοί σκελετοί βγήκαν σήμερα από τις ντουλάπες» ήταν ένα άλλο αιχμηρό σχόλιο της για τη συζήτηση.
Κόντρα Μπάμπαλου-Κουτρούλη
Ο Δήμαρχος σε κάποια στιγμή της τοποθέτησής του μίλησε για αθρόες προσλήψεις (22 συγκεκριμένα) στη ραδιοφωνία το 2003 όταν στη διοίκηση της επιχείρησης (ως Αντιπρόεδρος) ήταν ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης. Ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή, αφού θύμισε στον Δήμαρχο πως ήταν και αυτός στη διοίκηση του Δήμου από το 1990 έως το 2002, είπε πως το 2003 όταν βρέθηκε στη διοίκηση της ραδιοφωνίας (μαζί με την κα Λυτζεράκου) βρληκε εργαζόμενους πως πληρώνονταν με δελτία επαγγελματικής δαπάνης χωρίς ασφάλιση, μια κατάσταση στην οποία η τότε διοίκηση έδωσε λύση αλλά ακόμα κυνηγάει το ραδιόφωνο που πληρώνει πρόστιμα για τη μη καταβολή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
…Και Κόντρα Μπάμπαλου-Βλασσόπουλου
Οι τόνοι ανέβηκαν στην αίθουσα όταν ο κ. Μπάμπαλος παρουσίασε τη μελέτη βιωσιμότητας για το ραδιόφωνο που ανέθεσε και υλοποίησε η προηγούμενη διοίκηση καταγγέλλοντας πως ουδέποτε τη δημοσιοποίησε και ενώ σε αυτή μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για περικοπή λειτουργικών εξόδων και μείωση προσωπικού. «Κάποιοι δεν είχαν την τόλμη να το κάνουν και παρακαλούσαν τον Μιχελάκη το 2012 να κλείσει το ραδιόφωνο» δήλωσε προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βλασσόπουλο ο οποίος τον κατηγόρησε πως ψεύδεται. Ο πρώην Δήμαρχος διευκρίνησε πως η διοίκησή του πήρε την απόφαση να μην κάνει απολύσεις και αυτός ήταν ο λόγος που η μελέτη δεν παρουσιάστηκε και επισήμως . Ο κ. Βλασσόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια της προηγούμενη δημοτικής αρχής για τον περιορισμό των εξόδων της ραδιοφωνίας (από 1 εκ. ευρώ έπεσαν στις 500.000), τις πιέσεις για νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπάρξει μεταφορά των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Ψηφοφορία
Η μη ανάκληση των απολύσεων δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση που επέμεινε στη θέση της και έθεσε εν τέλει το θέμα σε ψηφοφορία με την πρόταση να είναι να γυρίσουν πίσω στις εργασίες τους οι εργαζόμενοι και να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον της δημοτικής ραδιοφωνίας. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε όμως μόνο από τους παριστάμενους Συμβούλους της αντιπολίτευσης (απών από την αρχή ήταν ο κ. Μαστοράκος ενώ αποχώρησε πριν την ψηφοφορία ο κ. Γεωργόπουλος) ενώ απορρίφτηκε από τους Συμβούλους της διοίκησης.
Διαβάστε επίσης: