Βουλή
Βουλή: Εγκρίθηκε η προμήθεια των Rafale -Πώς ψήφισαν τα κόμματα
Ως εκπομπή ισχυρού μηνύματος εθνικής ομοψυχίας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της αποφασιστικότητάς της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής, χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία υπερψηφίστηκε η σύμβαση προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
«ΝΑΙ» στη σύμβαση εκτός από την κυβερνώσα πλειοψηφία της ΝΔ, είπαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
«Το Σώμα εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα. Όλοι – όχι ως προς την τελική στάση – αλλά ως προς τη διάθεση όλοι διακείμεθα θετικά στην προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι: «από το ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο, θα έρθουν να πετάξουν και θα σκεπάσουν –πληρέστερα – μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους».
Ως δράση που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε νέα εποχή, χαρακτήρισε την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, υποστηρίζοντας ότι θα αναβαθμίσουν την στρατιωτική ισχύ τους και θα εδραιώσουν με εμφατικό τρόπο το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται και η αποδοχή εκ μέρους του Υπουργού, της τροπολογίας του Κινήματος Αλλαγής, για την αξιολόγηση ανά 6 μήνες της ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής μέσω της παρουσίασης των στοιχείων από τον ίδιο. Δια αυτού του τρόπου άλλωστε ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε και στις επιφυλάξεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο των τριών συμβάσεων και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Για την επίτευξη της ευρύτερης διακομματικής συναίνεσης απαιτήθηκε νωρίτερα η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις του, αποφάσισε να πει τελικά το «ΝΑΙ», προειδοποιώντας ωστόσο την κυβέρνηση πως η όποια μελλοντική ζημία για το δημόσιο εξαιτίας των συμφωνηθέντων θα βαρύνει αποκλειστικά την ίδια.
«Το «ναι» στα Rafale είναι «ναι» στην πατριωτική ευθύνη, «ναι» στην εθνική άμυνα, «ναι» στην ακεραιότητά μας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
Ξεκάθαρο «ΝΑΙ» στη σύμβαση είπε και το Κίνημα Αλλαγής, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, να χαρακτηρίζει τη στάση του κόμματος «εθνική» – μακριά από «διχαστικά εσείς ή εμείς», επισημαίνοντας ότι η προμήθεια των Rafale συνιστά σημαντική ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.
Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε εξ αρχής και η Ελληνική Λύση, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Βελόπουλο να υπενθυμίζει ότι είχε επισημάνει εδώ και καιρό τη σπουδαιότητα αγοράς των υπερσύγχρονων μαχητικών.
«Το “ΟΧΙ” δεν αφορά στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας και των συνόρων μας. Μίλησα για τη μονομέρεια τη ΝΑΤΟϊκή των εξοπλισμών, που κοστίζει πανάκριβα. Οι εξοπλισμοί πρέπει να είναι πολυδιάστατοι. Να έχεις εφεδρείες. Να μην εξαρτάσαι για τα ανταλλακτικά από κάποιον που έχει δικά του συμφέροντα. Άρα εμείς κάνουμε μία πολιτική που συμφέρει το λαό», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την καταψήφιση της σύμβασης από τον Περισσό.
«Τα κόμματα καλούνται να κρίνουν την αρτιότητα της σύμβασης και όχι να αποδείξουν την επιθυμία τους για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε η Σοφία Σακοράφα, αποσαφηνίζοντας το «ΟΧΙ» του ΜέΡΑ25, που έκρινε ότι η σύμβαση ενέχει πλήθος προβληματικών στοιχείων που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα.