Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους έχει οριστεί, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας». Δεν είναι μια γιορτή μέσα στις πολλές, που αρχίζει και τελειώνει στην εθιμοτυπία. Είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις, μέσα στις τοπικές κοινωνίες, τα κράτη μεταξύ τους και ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο για να αγωνιστούμε για την Ψυχική Υγεία των ανθρώπων.

Με την πανδημία της covid-19 το αίτημα προστασίας και ενίσχυσης της ψυχικής υγείας των πολιτών είναι επιτακτικό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει απόλυτα αυτή την ανάγκη. Άλλωστε είναι πρωτοβουλία του ιδίου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργηθεί υφυπουργείο Υγείας με αρμοδιότητες στην Ψυχική Υγεία.

Θέλοντας να τιμήσω αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα θα αναφερθώ στα πεπραγμένα μας. Άλλωστε, πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρακτική εφαρμογή ιδεών προς όφελος της κοινωνίας.

Μερικές τις δικές μας πράξεις και πρωτοβουλίες ήταν η ανάπτυξη τηλεφωνικών γραμμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας (10306), για τους ογκολογικούς ασθενείς και για τους καπνιστές (2152152121) σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και για το Αλτσχάιμερ και την Άνοια (1102). Παράλληλα με τα παραπάνω, παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών Covid-19, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, των οικογενειών τους και του υγειονομικού προσωπικού σε συνεργασία με 24 Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το Yπουργείο Yγείας.

Επιπλέον σχεδιάσαμε και προωθήσαμε προς ψήφιση τη νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων για τη νέα μορφή Μονάδων Ψυχικής Υγείας, τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση – και αυτό φιλοδοξούμε να συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική υγεία των πολιτών, προλαμβάνοντας καταστάσεις πριν αυτές εξελιχθούν δυσάρεστα.

Μαζί με τα προαναφερθέντα, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα σε Σχολές και Τμήματα των Α.Ε.Ι. της χώρας, να ιδρύονται Κέντρα Ημέρας για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους φοιτητές. Στα πεπραγμένα, επίσης, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του δικτύου Τηλεψυχιατρικής, υπό τη μορφή ολοκληρωμένου ψηφιακού εξωτερικού ιατρείου (υπηρεσίες συνταγογράφησης, γνωματεύσεις, έκδοση πιστοποιητικών) για την εξ’ αποστάσεως υποστήριξη ενήλικων και ανήλικων κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.

Επίσης, η διεθνής συνεργασία για την Ψυχική Υγεία προωθήθηκε από την χώρα μας με τη συμμετοχή σε δύο διεθνή συνέδρια, που προώθησαν αποφασιστικά την υπόθεση της ενίσχυσης της Ψυχικής Υγείας των πολιτών. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης στις Βρυξέλλες, όπου είχα την χαρά και την τιμή να συμμετέχω εκπροσωπώντας την χώρα μας στην εναρκτήρια εκδήλωση της Πανευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ψυχική Υγεία, υπό την αιγίδα της Α.Μ. Βασίλισσας του Βελγίου Ματθίλδης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης, υπό την ηγεσία του Περιφερειακού Διευθυντή του Π.O.Y. Ευρώπης, Dr. Hans Kluge.

Αυτό το συνέδριο είναι η φυσική συνέχεια της του high-level summit που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 και23 Ιουλίου 2021, με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας». Αυτό το συνέδριο, που διοργάνωσε με επιτυχία το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας είναι μέρος μιας διαδοχικής διαβούλευσης μεταξύ των 53 χωρών που υπάγονται στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης και έχει ως σκοπό την εκπόνηση ενός κοινού πλαισίου δράσης μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και τον σχηματισμό του «European Mental Health Coalition», μετά την υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών».

Η διεθνής συνεργασία για την Ψυχική Υγεία που δοκιμάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας ισχυροποιήθηκε και στην παγκόσμια διάσκεψη για την ψυχική υγεία στο Παρίσι στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2021. Εκεί, ο Γάλλος υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας, Ολιβιέ Βεράν φιλοξένησε τις εργασίες της διάσκεψης «Mind Our Rights, Now!», όπου συμμετείχα. Εκεί είχα την χαρά να συνομιλήσω για ζητήματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία με ομόλογούς μου υπουργούς, εκπροσώπους φορέων διεθνών οργανισμών, επαγγελματίες υγείας, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και με εκπροσώπους ιδρυμάτων και ακαδημαϊκούς.

Αυτή είναι η αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας των πολιτών. Αδιάκοπη δράση, κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας και συντονισμός με χώρες, φορείς και πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν.

Όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ