Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Διπλωματικό μπρα ντε φερ: «Ήρεμα νερά» με Τουρκία συνεργασία με Β. Μακεδονία

Published

on

Νέο τοπίο στις σχέσεις της με την Άγκυρα και τα Σκόπια επιχειρεί να διαμορφώσει η Αθήνα, στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία της μετά -covid  εποχής.

Ο Ιούλιος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος μήνας και είναι βέβαιο ότι θα καθορίσει τους νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, όπου η Ελλάδα θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Παρά τα εμπόδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει, καθώς γνωρίζει ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη έχουν ως προϋπόθεση τις καλές σχέσεις γειτονίας.
Ουδείς ασφαλώς αμφισβητεί ότι η σχέση με την Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι υπάρχουν αγκάθια με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά από την άλλη πρέπει να γίνει πράξη και η φυγή προς τα εμπρός.
Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα κατέστησε σαφές ότι οι διαφορές με την Τουρκία παραμένουν, ενώ με τη Βόρεια Μακεδονία είναι η ώρα να μπει τέλος στην καχυποψία.

Ας δούμε αναλυτικά τις εξελίξεις που δρομολογούνται τον επόμενο μήνα.

  1. Στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
  2. Αρχές με μέσα Ιουλίου θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από την «Συμφωνία των Πρεσπών».

Συνεργασία- ανάπτυξη
Όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις και να περάσει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ γειτονικών χωρών.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο ιδίως στη σχέση με την Τουρκία, από τη στιγμή που ο  απρόβλεπτος Ταγίπ Ερντογάν, είναι ικανός να τινάξει τα πάντα στον αέρα από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ουδείς επίσης πρέπει να ξεχνάει ότι μια σημαντική μερίδα πληθυσμού δεν μπορεί να αποδεχτεί τη συμφωνία των Πρεσπών, λόγω του ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν, ξέρει όμως ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να διαμορφώσει ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον.
Άλλωστε, ο ρόλος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δείχνει να είναι καταλυτικός, γεγονός που υποχρεώνει την Τουρκία να κάνει βήματα πίσω σε μια δύσκολη συγκυρία για την οικονομία της.

Θετική ατζέντα
Κάνοντας κανείς μια αποτίμηση των επαφών του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια, αντιλαμβάνεται ότι στο επίκεντρο βρέθηκε η λεγόμενη θετική ατζέντα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές  προχώρησαν στη συμφωνία επί ενός καταλόγου 25 μέτρων που είχαν συντάξει οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid, που θα δώσει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία των δύο χωρών.
Στην ουσία, η συμφωνία προβλέπει ότι οι πολίτες από την Ελλάδα και την Τουρκία που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκέπτονται τις δύο χώρες.

Τετ- α- τετ
Στο Μαξίμου, γνωρίζουν ότι οι συμφωνίες σε χαμηλής έντασης θέματα δεν θα αλλάξουν το κλίμα με την Τουρκία, σημειώνουν όμως ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν τα ήμερα νερά στο Αιγαίο.
Στο πλαίσιο αυτό αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο τετ- α- τετ που θα έχουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στις 14 Ιουνίου για να αποφευχθούν εστίες έντασης που θα προκαλούσαν κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι.
Η μετά covid εποχή, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο και ουδείς μπορεί να ξεχάσει τα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου, που λίγο έλλειψε να οδηγήσουν σε «θερμό επεισόδιο».

Νέες αναταράξεις;
Βαρύνουσας σημασίας για το Μαξίμου θεωρείται και η ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών για διαφορετικούς όμως λόγους.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. έχει ήδη σημάνει συναγερμός και το μόνο βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου δεν επιθυμεί εσωκομματικές τριβές που ενδεχομένως θα προκαλέσουν ευρύτερες αναταράξεις.
Τα μνημόνια μπορεί να ψηφιστούν από το ΣΥΡΙΖΑ και θα περάσουν από τη Βουλή, αλλά το ερώτημα είναι τι θα κάνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώτος ναι μεν κατάγεται από τη Μακεδονία, αλλά από την άλλη δεν επιθυμεί να προκαλέσει πρόβλημα και να εμφανιστεί ως ένας εν δυνάμει εσωκομματικός πόλος.
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι είναι πολύ πιθανό να απουσιάζει από τη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι πάνω απ’ όλα βάζει την ενότητα της παράταξης.
Κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει εκφραστεί αρνητικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν έχει αλλάξει στάση.
Στο Μαξίμου πάντως δεν ανησυχούν και εκφράζουν την εκτίμηση ότι το νέο τοπίο θα είναι πιο ευνοϊκό και θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ