Ελεύθερο Βήμα
“Εθνική Ευχέρεια στις Οικονομικές Επιλογές”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο
Ο Αύγουστος που μόλις τελείωσε ήταν ένας θερμός μήνας τουλάχιστον στο πολιτικό σκηνικό, παρ’ ότι θεωρείται ο μήνας για τα μπάνια του λαού. Τέλος στο καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας–Κατάρ, ΕΥΠ και παρακολουθήσεις. Αύγουστος που η κλιματική κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της σε όλη την υφήλιο.
Στις 20 Αυγούστου του 2022 πραγματοποιήθηκε η ιστορική έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, κλείνοντας έτσι ένα δωδεκαετή κύκλο οικονομικής κρίσης με σοβαρές συνέπειες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας, της κοινωνίας γενικότερα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και των επίπονων μέτρων που πάρθηκαν εξαιτίας τους, γονατίζοντας πολλές φορές τους πολίτες αυτής της χώρας. Παρά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που πλήττει κυρίως την Ευρώπη και κατ’ επέκταση τη χώρα μας, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, με μείωση αυτής κατά 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019. Οι πολίτες αρχίζουν να νιώθουν τις μειώσεις στους φόρους που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και οι περισσότεροι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Μετά από πολλά χρόνια υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω αύξηση αυτού. Βλέπουμε την Ελλάδα να αλλάζει, να μετατρέπεται σε εργοτάξιο με μικρά ή μεγάλα έργα. Ταυτόχρονα μπήκε στη ζωή μας η ψηφιοποίηση του κράτους διευκολύνοντας σημαντικά τη καθημερινότητά μας με το gov.gr, μέσω του οποίου μπορούμε να διαχειριστούμε πλέον σημαντικό αριθμό ενεργειών μέσω του υπολογιστή μας, χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε μετακίνησή μας. Ενέργειες με επίκεντρο τη διευκόλυνση του πολίτη, άλλοτε ξεχασμένου και παραμελημένου.
Τι σημαίνει όμως απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία; Επιστροφή στα λάθη που μας οδήγησαν στην οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια ή μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές επιλογές; Η απάντηση βρίσκεται στα χέρια μας, στο ποιον ψηφίζουμε. Αν θέλουμε πρακτικές του «δώστα όλα» ή «λεφτά υπάρχουν», ή επιλέγουμε με υπευθυνότητα σοβαρούς, με σχέδιο και όραμα ηγέτες. Ηγέτες που θυμούνται τα λάθη του παρελθόντος και δεν τα επαναλαμβάνουν. Δεν προσπαθούν να γεμίσουν τα ταμεία μέσω της φορολογίας και του στραγγαλισμού των νοικοκυριών και των επενδύσεων. Είναι πλέον γνωστό ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε νέες δουλειές. Νέες δουλειές αξιοπρεπείς και αμειβόμενες αντίστοιχα με αυτές του εξωτερικού, ώστε τα παιδιά μας να μην αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον εκτός Ελλάδος, ώστε να μη ξαναζήσουμε ένα νέο brain drain. Τα αυτονόητα δικαιώματα να είναι και κατοχυρωμένα, όπως οι γυναίκες να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και ισοτιμία, τα άτομα με αναπηρία και κάθε αδύναμος να νιώθουν τη φροντίδα του κράτους που θα τους εξασφαλίζει την αξιοπρέπειά τους.
Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι πρώτος σταθμός είναι η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας με υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ώστε να οικοδομηθεί μία σύγχρονη, ισχυρή Ελλάδα που θα έχει την απόλυτη ευχέρεια των οικονομικών της επιλογών.