Κοινωνία
Η τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306
Άρθρο της Ζ. Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών
Η αρχή της επίλυσης ενός προβλήματος είναι αφενός η παραδοχή ότι υπάρχει και αφετέρου η επικοινωνία με κάποιον που μπορεί να μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε. Και πριν απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα η covid-19 υπήρχε έντονη ανάγκη ψυχολογικής στήριξης τμήματος του πληθυσμού από το κράτος. Όμως, ειδικά τώρα, που η πανδημία τραυμάτισε και σωματικά και ψυχικά την κοινωνία μας αυτή η ανάγκη έγινε ακόμα πιο έντονη και είναι υποχρέωση της συντεταγμένης Πολιτείας να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες να επουλώσουν αυτές τις πληγές.
Οι υγειονομικές μονάδες της χώρας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εδώ και περίπου είκοσι μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας. Η επιστήμη έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα τα εμβόλια και τώρα προστίθενται στο «οπλοστάσιό» μας και τα φάρμακα εναντίον της covid-19. Όμως, ακόμα κι αυτά τα σπουδαία δώρα της επιστήμης δεν αρκούν για να προσφέρουν στους ανθρώπους όσα απαιτούνται για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας τους, την οποία κλόνισε η επέλαση της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη προετοιμάσει τον αγώνα για τη θωράκιση της Ψυχικής Υγείας των Ελλήνων, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας γι’ αυτό δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία και τις εξαρτήσεις.
Διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος προχωρήσαμε άμεσα στην ανάπτυξη τηλεφωνικών γραμμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας (10306). Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τη λειτουργία της Γραμμής 10306 διότι μπορούν να απευθυνθούν εκεί για να βρουν βοήθεια και για να λάβουν οδηγίες για το ξεπέρασμα προβλημάτων ψυχολογικών προβλημάτων που απασχολούν είτε τους ίδιους είτε τους οικείους τους.
Μόνο μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2021 ο συνολικός αριθμός κλήσεων που δέχτηκε η Γραμμή 10306-σε όλες τις επιλογές- είναι 183.200, εκ των οποίων απαντήθηκαν οι 107.360, με μέση διάρκεια κλήσης 18 λεπτά.
Οι ειδικοί που στελεχώνουν την Γραμμή 10306 δίνουν βοήθεια σε όσους νιώθουν μοναξιά κι έχουν ανάγκη για επικοινωνία και συντροφιά. Περαιτέρω υποστηρίζουν και όσους νιώθουν έντονο άγχος για διαφόρων ειδών ζητήματα, καθώς και σε όσους έχουν προβλήματα που προκύπτουν από τις διαπροσωπικές τους σχέσεις στο φιλικό, οικογενειακό και αισθηματικό τους περιβάλλον.
Η Γραμμή, αυτή λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Η πανδημία με τους αναπόφευκτους περιορισμούς μετακινήσεων και κοινωνικής δραστηριότητας προκάλεσε εντάσεις στο εσωτερικό των οικογενειών και των στενών συναναστροφών των ανθρώπων. Επομένως πολλά είναι τα τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια για τον χειρισμό εντάσεων ή για τη διαχείριση τσακωμού με άτομα του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Περαιτέρω, παρέχει υποστήριξη σε άτομα που ανησυχούν για τη διαχείριση της νόσου της σχιζοφρένειας και περιστατικών κρίσης πανικού. Καθώς και σε άτομα που πάσχουν από αϋπνίες, κατάθλιψη ή συναισθηματική αποφόρτιση αλλά και από τις συνέπειες του εγκλεισμού εξαιτίας της covid-19.
Οι κύριες υπηρεσίες που παρέχει η Γραμμή 10306 είναι η συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και η ενεργητική ακρόαση. Επίσης γίνεται διερεύνηση του αιτήματος, κάθε πολίτη, η προτροπή για επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό και παραπομπή σε κέντρα ψυχικής υγείας. Άλλες συχνές παρεμβάσεις είναι η συζήτηση και ο καθησυχασμός, η υπενθύμιση για λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η επεξεργασία και η αποφόρτιση συναισθημάτων, οι τεχνικές χαλάρωσης και οι τρόποι διαχείρισης του άγχους και της ανησυχίας, όπως η χρήση των αναπνοών. Επιπλέον δίνονται συμβουλές κοινωνικοποίησης και στοχοθεσίας, πλαισίωσης της σκέψης και προετοιμασίας για ύπνο.
Η Γραμμή 10306 συνεχίζει να δέχεται τηλεφωνήματα από πολίτες που χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια, στήριξη και κατανόηση. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και το αποδεικνύουμε καθημερινά με τις πράξεις μας. Κανείς δεν πρόκειται να μείνει μόνος του σε αυτή την μεγάλη δοκιμασία…