Κεντρικό Θέμα
Κ. Μητσοτάκης: Τετ α τετ με Τραμπ, Ερντογάν, Ζαεφ και Ράμα στη Ν. Υόρκη
Εξαιρετικά κρίσιμες συναντήσεις τόσο για την οικονομία όσο και για τα εθνικά θέματα, θα έχει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η συνέλευση αρχίζει το προσεχές Σάββατο και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ηγέτες γειτονικών χωρών, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Έντι Ράμα.
Οι επαφές του πρωθυπουργού είναι βαρύνουσας σημασίας και αποσκοπούν στο να αναδείξουν τη χώρα μας ως πόλο σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η συνάντηση με τον κ. Τραμπ, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 24 Σεπτεμβρίου, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της οικονομίας.
Η συγκυρία άλλωστε είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, καθώς ο βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να εδραιώσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και γυρίζει σελίδα.
Η Αθήνα επιδιώκει μια δήλωση από τον κ. Τραμπ η οποία:
- θα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία,
- θα δίνει το πράσινο φως για επενδύσεις που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Αξιοπιστία
Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι μέσω του κ. Τραμπ, θα περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά μια χώρα που ανακτά την αξιοπιστία της.
Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στο να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2.5%, που θα βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας που είναι προς το συμφέρον και των δανειστών.
Επενδύσεις
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να έχει στη Νέα Υόρκη, γεύμα με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε την Αθήνα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα στη συνάντηση θα παραστούν και επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας για επενδύσεις.
Αιγαίο, Κυπριακό
Οι προετοιμασίες στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον κ. Τραμπ, είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στο τραπέζι εκτός από την οικονομία, θα «πέσουν» τα ενεργειακά, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Ο πρωθυπουργός θα θέσει τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και θα υπογραμμίσει τους κινδύνους που υπάρχουν.
F-35, άμυνα
Ζητούμενο είναι τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία στο «τραπέζι» των συζητήσεων μπει θέμα αγοράς F-35, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη υπογραμμίσει τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για το θέμα.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να επισφραγιστεί με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.
25η Σεπτεμβρίου
Την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ατζέντα της συνάντησης ναι μεν δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, αλλά είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα μεταναστευτικών ροών και θα καλέσει τον κ. Ερντογάν να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ.
Θα ζητήσει επίσης από τον κ. Ερντογάν να μπει τέλος στις παράνομες ενέργειες της χώρας του σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.
Συνεργάτες του επαναλαμβάνουν όσα είπε πρόσφατα στη ΔΕΘ, ότι «μόνο όταν συνομιλείς παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση τις θέσεις της χώρας, ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές
Ως προς το Κυπριακό, θα ζητήσει, να συμβάλουν όλοι στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος προκειμένου:
- να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις,
- να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων ΟΗΕ και των κανόνων της ΕΕ.
Βόρεια Μακεδονία
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ομόλογο του από τη Βόρεια Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, καθώς η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η Συμφωνία έχει κυρωθεί από τη Βουλή και δεν αλλάζει, σημειώνοντας όμως ότι ελαττώματά της μπορούν αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Στον κ. Ζάεφ πάντως αναμένεται να τονίσει ότι η Αθήνα θα είναι πολύ αυστηρή ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας, με στόχο να κερδίσει σε επικοινωνιακό επίπεδο τη μάχη του brand Μακεδονία.
Αλβανία
Κρίσιμης σημασίας θεωρείται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, καθώς στη γειτονική χώρα η ελληνική είναι η μόνη εθνική μειονότητα που είναι αναγνωρισμένη.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.