Connect with us

Πολιτική

Καμπανάκι από τους Περιφερειάρχες για το μεταναστευτικό

Published

on


Άμεση λύση του μεταναστευτικού με δραστικές πρωτοβουλίες τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι άλλες συσκέψεις, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη παρουσία τοπικών φορέων. Το νησί της Λέσβου δοκιμάζεται αυτό το διάστημα από τα διαδοχικά κύματα μεταναστών που φτάνουν από τα παράλια της Τουρκίας και είναι χαρακτηριστικό πως ο Δήμαρχος, κ. Σπύρος Γαληνός, έχει ζητήσει να κηρυχτεί σε κάτάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΝΠΕ Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε τη σωρεία κινδύνων που πλέον είναι κάτι παραπάνω από ορατοί για την ελληνική κοινωνία όπως η εθνική ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή και η δημόσια υγεία, ενώ πρόσθεσε πως χρειάζεται άμεσα η ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού κύματος. Εξήγησε, επίσης, πως το μέγεθος και η σύνθεση του προβλήματος είναι τέτοια, που υποκρύπτουν και κινδύνους οι οποίοι θα εμφανίζονται σταδιακά καθώς θα φθάνουν σε βαθμό έκρηξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών επανέλαβε την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, όπου θα παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω το όραμα της ενιαίας Ευρώπης.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έλαβε ομόφωνα απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αγοραστός είπε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του:
“Το μεταναστευτικό είναι μία ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζονται λύσεις τώρα, άμεσα και όχι άλλες συσκέψεις.
Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Θαυμάζουμε ειλικρινά την υπομονή και την αντοχή των ανθρώπων που ζουν στα νησιά. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, άλλοι είναι ορατοί ήδη και άλλοι θα εμφανίζονται σταδιακά καθώς θα φθάνουν σε βαθμό έκρηξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι ο δημογραφικός κίνδυνος, ο κίνδυνος της εθνικής ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής, της δημόσιας υγείας αλλά και ο κίνδυνος που μεταφράζεται στην οικονομία και αφορά το τουριστικό προϊόν. Η λύση είναι η κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό για τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις των ανθρώπινων  κοινοτήτων που – ας μην έχουμε αυταπάτες – δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος και ροή των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και έδειξε αδυναμία στο θέμα της οργάνωσης, των υποδομών αλλά και του σχεδιασμού.
Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα, άμεσα, ενίσχυση σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές, υγεινομική υποστήριξη και πρωτοβουλίες για τη δραστική βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης καθώς και ενδυνάμωση της αστυνόμευσης με περισσότερο προσωπικό.
Σε επίπεδο Ευρώπης πρέπει να γίνει άμεσα Σύνοδος Κορυφής, όχι όμως για τους τύπους αλλά για να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις. Οφείλουμε να δράσουμε ραγδαία γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες ανθρώπινων ζωών. Πρέπει κατ’ αρχάς να αποσαφηνίσουμε τι ορίζεται άσυλο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και να διορθώσουμε – όπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω χθες και στη Σύνοδο των Περιφερειών της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο – τις αδυναμίες της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.
Πρέπει επιτέλους να φανεί έμπρακτα πως τα σύνορα της χώρας μας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας του Μαΐου του 2012 που αφορά το ρόλο της FRONTEX.
Γνωρίζοντας το ρευστό της πολιτικής κατάστασης μέχρι τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, είναι βέβαιο πως ορισμένοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή καθώς εκτιμάται πως θα ενταθούν δραματικά τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τα νησιά και προς κάθε πύλη εισόδου της χώρας μας τις επόμενες βδομάδες.
Οφείλουν τέλος να κατανοήσουν άπαντες πως αν δεν ομαλοποιηθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική το όραμα της ενιαίας Ευρώπης θα βρει μπροστά του  τεράστια εμπόδια από την ολοένα και αυξανόμενη ροή του μεταναστευτικού ρεύματος”.

Διαβάστε επίσης:

Τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ