Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Κασσελάκης VS Τσακαλώτος: Η 11η Νοεμβρίου του ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά από ποτέ

Published

on

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έχει χαρακτηριστεί ως η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο, λόγω του χτυπήματος από ισλαμιστές τρομοκράτες στους Δίδυμους Πύργους, στην καρδιά δηλαδή του Παγκόσμιου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Εκείνη την εποχή βέβαια, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι ένα μικρό, αριστερό κόμμα στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γινόταν κάποια αργότερα κυβέρνηση και θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι αλλεπάλληλες ήττες όμως είχαν ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει ο “καπετάνιος” Αλέξης Τσίπρας και το… σκάφος που έφτιαξε και να μην έχει προσανατολισμό και να κινδυνεύει να πέσει στα βράχια.

Υπ’ αυτή την έννοια, η 11η Νοεμβρίου του 2023, που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, ίσως να αποδειχτεί ότι για τις ΗΠΑ η 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η ημέρα δηλαδή που άλλαξε τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, χαρακτηρίζουν ορόσημο τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραμμίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, χωρίς να αποκλείσουν και το σενάριο της σύγκρουσης που θα φέρει τη διάσπαση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης που έχει αναλάβει τα ηνία του σκάφους, μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές θα συγκρουστεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την εσωκομματική αντιπολίτευση.

 

Αφορμή και αιτία

Αφορμή της νέας σύγκρουσης είναι οι τέσσερις πρόσφατες διαγραφές, των τριών ιστορικών στελεχών του κόμματος, Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη και μιας μεταγραφής του Στέφανου Τζουμάκα.

Η αιτία της σύγκρουσης όμως είναι βαθύτερη και σχετίζεται άμεσα με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή και στην αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος.

Οι νεοπροεδρικοί του Κασσελάκη τάσσονται υπέρ της κεντροαριστερής στροφής, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να ανακτήσει τις κοινωνικές του αναφορές και να επιστρέψει στην εξουσία.

Οι “Ομπρελίστας” του Τσακαλώτου θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει καθαρά αριστερό προφίλ, κάτι που σημαίνει επιστροφή στις ιδεολογικές του ρίζες, πριν καν γίνει κυβέρνηση.

 

Μπρα ντε φερ

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το μπρα ντε φερ Κασσελάκη -Τσακαλώτου και ενδεχομένως και το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Στην παρούσα φάση οι δύο πλευρές έχουν επιλέξει για τους δικούς τους λόγους να ρίξουν τους τόνους, παρά την εκτόξευση σποραδικών πυρών, όπως για παράδειγμα του Θοδωρή Δρίτσα προς τον κ. Κασσελάκη.

Η απάντηση όμως που έλαβε από τον νεοπροεδρικό Πολάκη που του καταλόγισε ότι “προσκύνησε τη διαπλοκή για λίγη δημοσιότητα”, καθιστά σαφές ότι το μπρα ντε φερ είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Από την επόμενη εβδομάδα οι ιαχές θα ενταθούν και το βέβαιο είναι ότι η 11η Νοεμβρίου θα είναι ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, εάν θα αποχωρήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Εάν δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός – που τα έως τώρα δεδομένα δείχνει απίθανος-, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι τα δύο στρατόπεδα θα τραβήξουν χωριστούς δρόμους και θα δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας.

 

Restart & δημοσκοπήσεις

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί restart, μέσω της φυγής προς τα εμπρός, κάτι που έγινε σαφές και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη.

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να επικεντρώσει τα βέλη του στην κυβέρνηση και να μη σηκώσει το γάντι στις εσωκομματικές προκλήσεις, κάτι που θα κάνει όμως στην Κεντρική Επιτροπή.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι τις διαγραφές δεν πρόκειται να τις πάρει πίσω και οι συσχετισμοί στη συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις σχέσεις του με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η συγκεκριμένη στρατηγική του κ. Κασσελάκη έχει σχέση με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καθιστούν σαφές ότι ο κόσμος αδιαφορεί για τις ίντριγκες και τις εσωτερικές αντιπαλότητες.

 

Το πρόβλημα της Ομπρέλας

Στελέχη που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν κρύβουν ότι το μεγάλο τους πρόβλημα είναι εάν θα έχει επιτυχία το εγχείρημα ενός νέου κόμματος, στην περίπτωση που φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι στελέχη που έφυγαν συντεταγμένα όπως η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη δεν κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο στη Βουλή και αυτό είναι κάτι που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

 

Νέα πρόσωπα

Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Τσακαλώτος και η “Ομπρέλα” το βέβαιο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης θα δώσει ενεργότερο ρόλο σε νέα πρόσωπα που θα έχουν κομβικό ρόλο στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής.

Στελέχη που πρωταγωνιστούσαν έως τώρα, όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Τσίπρας βγαίνουν από το “κάδρο”, καθώς εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχουν στελέχη όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης που μπορεί να συνομιλεί με όλες τις τάσεις, ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Μπάμπης Παπαδάκης και ασφαλώς η Δώρα Αυγέρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ