Διονύσου
Λ. Μενδώνη: “Απαγορευτική η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων στο Πεντελικό όρος”
Νέο κατηγορηματικό όχι στο ενδεχόμενο αδειοδότησης λειτουργίας ή επαναλειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό Όρος από την Υπουργό Πολιτισμό Λίνα Μενδώνη.
Ακολουθεί η απάντηση της κ.Μενδώνη στο ερώτημα που υπέβαλλαν 4 Βουλευτές του ΚΚΕ.:
“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
& ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αν. Φ.: 74
ΠΡΟΣ:Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Αναφορών
ΚΟΙΝ:
1.Βουλευτή κ. Θανάση Παφίλη
2.Βουλευτή κ. Γιάννη Γκιόκα
3.Βουλευτή κα Λιάνα Κανέλλη
4.Βουλευτή κ. Χρήστο Κατσώτη
5.Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
6.Υπουργείο Εσωτερικών
Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 1766/11.3.2022 Αναφορά με θέμα: «Ανάκληση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για ίδρυση λατομείων στο Πεντελικό όρος»
Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1766/11.3.2022 Αναφοράς των Βουλευτών κ.κ. Θανάση Παφίλη, Γιάννη Γκιόκα, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστο Κατσώτη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον στο Πεντελικό Όρος αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, ενώ η εγγύτητα με την πρωτεύουσα καθιστούν την ανάδειξή του επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί σημαντικό πνεύμονα για την Αθήνα και συγχρόνως τόπο άθλησης και ψυχαγωγίας. Η Πεντέλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη των Αθηνών, στην μακρά ιστορική διάρκεια. Τα λατομεία από τα οποία προέρχεται το οικοδομικό υλικό εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον Παρθενώνα, αλλά και όλα τα τεκμήρια της λατόμευσης και της μεταφοράς των υλικών στο άστυ, καθώς και η ευρύτερη περιοχή τους διάστικτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να αναδείξει.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχω ήδη ρητά δηλώσει και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική.Διευκρινίζεται ότι, δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της δραστηριότητας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφανείας 243.810,90 τ.μ., από την Μεγαλιθική Α.Β.Ε., στη θέση «Βαθειά Χούνη» Άνω Ραπεντώσας, Δήμου Διονύσου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, «… διότι ο προτεινόμενος προς λατόμευση χώρος, καθώς και τα συνοδά έργα αυτού, βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση, και κατά περίπτωση σε οπτική επαφή, με κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μεμονωμένα μνημεία της περιοχής (αρχαιολογικός χώρος Διονύσου, αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Πεντέλης, αρχαίων λατομείων, Νυμφαίου, σπηλαίου Νταβέλη, βυζαντινά μνημεία). Ενδεχόμενη αδειοδότηση θα προκαλέσει άμεση και έμμεση βλάβη στους χώρους και τα μνημεία της περιοχής, καθώς και υποβάθμιση του
περιβάλλοντος χώρου αυτών (άρθρα 10 και 13 του Ν.4858/2021, 49 του Ν.4512/2018), ενώ επιπλέον η αιτούμενη δραστηριότητα αντίκειται στις διατάξεις του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου
Αθήνας-Αττικής (Ν.4277/2014)» (αρ. 297877/22.3.2022 Απόφαση, ΑΔΑ: ΩΑΧΥ4653Π4-ΝΜΓ).
Ως εκ τούτου, η συζήτηση για την αδειοδότηση λειτουργίας ή επαναλειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό όρος είναι άνευ αντικειμένου.
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ανάδειξη του Πεντελικού, με την Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/551271/15-11-2021, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ, εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Πεντέλης που υπεβλήθη δια του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ως προς την ανάπλαση του Πεντελικού όρους, με τίτλο «Masterplan Πεντελικού Όρους. Προγραμματική Μελέτη Ανάδειξης Τοπίου και Μνημείων Πεντελικού Όρους». Ο αιτούμενος προς λατόμευση χώρος Α, καθώς και οι όμοροι χώροι Β-Δ εκτείνονται μέσα στην προς ανάδειξη περιοχή. Η εν λόγω μελέτη αποσκοπεί στη συνολική αποκατάσταση – ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του όρους Πεντέλη, περιλαμβανομένων των αρχαίων μνημείων, όπως έχουν εντοπισθεί σε όλη την έκταση.
Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ”