Κεντρικό Θέμα
Μεταναστευτικό παζάρι: Παγίδες Ερντογάν σε Αθήνα, Λευκωσία με θεατή την Ε.Ε.
Τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν με όπλο τις μεταναστευτικές ροές που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τα τουρκικά παράλια.
Το γεγονός ότι μπαίνει ο Δεκέμβριος και τα κύματα στο Αιγαίο δεν είναι ικανά να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν στη χώρα μας, καθιστά σαφές ότι η Τουρκία έχει ανοίγει για τα καλά την κάνουλα.
Η Ευρώπη παρακολουθεί με αμηχανία τις παγίδες που στήνει ο κ. Ερντογάν μέσω του μεταναστευτικού στην Ελλάδα και την Κύπρο και δεν μπορεί να χαράξει κοινή γραμμή πλεύσης.
Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχουν ως αποτέλεσμα η ΕΕ να εξελίσσεται σε θεατή των πρωτοβουλιών του Τούρκου Προέδρου.
Ειδικότερα:
- Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, έχει προσχωρήσει στη λογική της χορήγησης οικονομικών κινήτρων στις χώρες του Βίσεγκραντ, που δεν επιθυμούν τη μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα.
- Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν δείχνει να υιοθετεί τη στρατηγική των αυστηρών κυρώσεων στις χώρες που απορρίπτουν την ευρωπαϊκή στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.
Η σύγκρουση στο εσωτερικό της ΕΕ έχει ως αποτέλεσμα την αποθράσυνση του κ. Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ακολουθεί μια σκληρή πολιτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η αδυναμία της ΕΕ να δώσει λύση, έχει ως αποτέλεσμα το μεταναστευτικό να γίνεται εργαλείο πίεσης από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου, για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει τις ροές μεταναστών ως το όχημα μέσω του οποίου θα πιέσει την Ευρώπη για να παζαρέψει μαζί της.
Στην παρούσα φάση τρεις φαίνεται να είναι οι πραγματικές στοχεύσεις του Προέδρου της Τουρκίας:
- Ζεστό χρήμα από την ΕΕ: Η Άγκυρα επιθυμεί μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη σε νέα οικονομική βάση. Το γεγονός ότι στο έδαφός της βρίσκονται πάνω από 2 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες, της δίνει τη δυνατότητα να πιέζει με κάθε μέσο. Η αλματώδης αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια αποτελεί ένα μήνυμα προς την ΕΕ, ότι το μεταναστευτικό θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
- Επιστροφή 8 Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα: Η υπόθεση είχε προκαλέσει όξυνση στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη δικαστική απόφαση, που απέρριψε την απέλαση των 8 τούρκων, το θέμα «πάγωσε», αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει. Η πίεση μέσω του μεταναστευτικού θα συνεχιστεί και δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Ουδείς άλλωστε αποκλείει το ενδεχόμενο, ο κ. Ερντογάν να ανεβάσει τους τόνους με αιχμή το θέμα αυτό, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα υποθάλπει Γκιουλενιστές, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. Μόνο τυχαίο δεν είναι επίσης το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι Έλληνες πυροβολούν τις βάρκες μεταναστών και μεταναστών. Η δήλωση αυτή έχει και συνέχεια στον Τουρκικό Τύπο και εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική της Άγκυρας για την απομόνωση της χώρας μας.
- Κυπριακή ΑΟΖ: Μόνο απαρατήρητο δεν έχει περάσει το γεγονός ότι η κάνουλα των μεταναστευτικών ροών άνοιξε από τη στιγμή που η Ε.Ε. άρχισε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Από εκείνη τη στιγμή, η Άγκυρα, άρχισε να γίνεται πιο επιθετική στη ρητορική της, με τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί… Θεούς και… δαίμονες, ιδίως μετά την απόφασή του για επέμβαση στη Συρία που είχε ως πρόσχημα το μεταναστευτικό.
Διμερές ζήτημα
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι εάν η Ευρώπη συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως θεατής, οι μεταναστευτικές ροές δεν θα κοπάσουν.
Ο Ερντογάν ασφαλώς και δεν θα φτάσει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους, καθώς θέλει το ζεστό χρήμα, αλλά έως τη στιγμή που θα πετύχει το στόχο του θα πιέζει την Αθήνα.
Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι επιχειρεί να μετατρέψει το μεταναστευτικό σε διμερές ζήτημα Ελλάδας Τουρκίας, επιχειρώντας να βγάλει από το κάδρο την ΕΕ.
Σκληρή γλώσσα
Η Αθήνα έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό το παιχνίδι που παίζει ο Τούρκος Πρόεδρος και επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες, κάτι που αρχίζει να πράττει ο πρωθυπουργός με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη.
Η σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια γύρω από τα μεταναστευτικό.
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έχουν και συνέχεια, προκειμένου το μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό θέμα, ενώ πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και στο ΝΑΤΟ.