Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις


Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η παραδοχή του. Μια επιβεβλημένη παραδοχή, σε ό,τι αφορά το κράτος, είναι πως έπεται της κοινωνίας σε ταχύτητα και προσαρμοστικότητα στις διαμορφούμενες συνθήκες.

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προ πολλού «ανακαλύψει» και κατανοήσει θεσμούς όπως η τηλε-εργασία, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι τηλεδιασκέψεις, το κράτος έπρεπε να περιμένει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο
Μητσοτάκη για να προσαρμοστεί –υπό την πιεστική περίσταση της πανδημίας του covid19- για να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής. Αν και αρκετοί πολίτες έχουν εξοικειωθεί με την ψηφιακή τεχνολογία υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά μας για την πλήρη αξιοποίησή της.

Όπως αναφέρεται και στην «Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025», που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, το οποίο αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, «οι πολίτες πλέον επιθυμούν την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών υγείας εξατομικευμένων και προσαρμοσμένων στις προσωπικές τους ανάγκες».

Στο Υπουργείο Υγείας, εφαρμόζεται πιστά το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για μετάβαση προς την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, έχουμε θέσει ως επιτακτική ανάγκη την περαιτέρω επέκταση  του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και άλλα σημαντικά έργα όπως την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία καθώς και την επέκταση των Μητρώων Ασθενών. Έργα που δρομολογούνται να ολοκληρωθούν μέσα στο προσεχές έτος.

Ειδικότερα, στον τομέα της ψυχικής υγείας έχουμε εκπονήσει μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, τα οποία ήδη βαίνουν προς υλοποίηση, με σκοπό την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλων των πολιτών. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις αφορά στην ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό, και στην επαναλειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, δωρεάν σε 24ωρη βάση. Πρόκειται για ένα δίαυλο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Επίσης, υλοποιούμε προγράμματα ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής για τους ασθενείς με covid -19, ή για τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό καθώς και για το υγειονομικό προσωπικό των κλινικών των Νοσοκομείων, και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, προωθείται η ανάπτυξη προγραμμάτων εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης των παιδιών και των εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και των οικογενειών τους. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η ψηφιακή στρατηγική για την υγεία έχει ως επίκεντρο τον πολίτη. Τα ψηφιακά εργαλεία υπάρχουν, η τεχνολογία είναι εδώ, οι πολίτες είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να στηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και, ευτυχώς για όλους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει την γνώση, την ικανότητα και την πολιτική βούληση να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας για την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες, ώστε να καταπολεμηθούν οριστικά η γραφειοκρατία, οι άσκοπες μετακινήσεις των ασθενών και να προαχθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και προγραμματισμός καθώς και η διαφάνεια.

 

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ