Ελεύθερο Βήμα
“Οι προκλήσεις της Φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας”, της Ζωής Ράπτη
Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη για την Ημέρα της Γυναίκας
Η παγκόσμια κοινότητα εξέρχεται σταδιακά από την μεγάλη περιπέτεια που βυθίστηκε για δυο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας.
Με προσεκτικά βήματα, προχωράμε στην πορεία προς την κανονικότητα, παρά τις αναταράξεις που δημιουργούν στο παγκόσμιο σκηνικό τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
Στην πορεία αυτή των δυο ετών, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, ανατράπηκε η καθημερινότητα μας, και υπήρχαν ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Σε αυτή τη μάχη με τον αόρατο εχθρό πολλές γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε ό,τι αφορούσε την στήριξη της οικογένειας, της εργασίας, αλλά και της ψυχολογικής υποστήριξης. Τις τιμούμε όλες, όπως και σεβόμαστε τη μνήμη όσων από αυτές χάθηκαν.
Οι γυναίκες στην πορεία, αυτή, κλήθηκαν να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους θυσιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις εργασιακά «κεκτημένα», θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο και προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα σε εξαντλητικά ωράρια μεταξύ των επαγγελματικών υποχρεώσεών τους και της φροντίδας του σπιτιού και της οικογένειάς τους.
Όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου γυναίκες αναγκάστηκαν να πάρουν άδεια ή να αφήσουν τις δουλειές τους για να φροντίσουν την οικογένειά τους.
Ιδιαίτερα με το κλείσιμο των σχολείων, πολλές γυναίκες – εργαζόμενες, προσάρμοσαν το ωράριο εργασίας τους, ώστε να είναι κοντά στα παιδιά τους, στηρίζοντας τα μαθησιακά βοηθώντας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά κυρίως ψυχολογικά τα παιδιά τους.
Παράλληλα αυτήν την περίοδο αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών.
Ήρθαμε αντιμέτωποι, ως κοινωνία με ένα διαχρονικό πρόβλημα. Να αντιληφθούμε ότι αυτό συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Και να τις σπάσουμε μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει. Γιατί το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας.
Με το κίνημα #MeToo, πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τους θύτες τους. Αρκετές, ωστόσο, ακόμα διστάζουν. Τις καλούμε να βρουν και αυτές το κουράγιο. Να απευθυνθούν στις αρχές. Να μην δέχονται βίαιες πράξεις και συμπεριφορές. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιήσαμε, ήδη, εδώ και δύο χρόνια 73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολυάριθμοι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την ορθή διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
Διασφαλίζουμε σε συνεχή και σε 24ωρη βάση πρόσβαση των θυμάτων στην εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.
Λειτουργούμε 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη. Και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γίνονται τα ασφαλή καταφύγιά τους. Χάρη σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ οι κακοποιημένες γυναίκες βρίσκουν και εργασιακή στήριξη.
Τέλος, εξοπλίσαμε τη Δικαιοσύνη με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο ώστε να τιμωρεί τους θύτες και να δικαιώνει τα θύματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει πια αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές για το έγκλημα.
Και είμαστε στην αρχή. Θα επιμείνουμε. Θα ενθαρρύνουμε. Θα δρούμε. Γιατί όσο κινδυνεύει η γυναίκα θα κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας φέτος αξίζει να λειτουργήσει ως πολλαπλή αφύπνιση της κοινωνίας.
Όπως είπε κι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης « Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν».
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της είναι απόλυτα προσηλωμένη στην επίτευξη αυτού του στόχου: να ενδυναμώσει τις γυναίκες, όσο περισσότερο γίνεται, σε όλα τα πεδία, όπως ακριβώς τους αξίζει.
Χρόνια πολλά σε όλες!