Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Πικραμμένος: “Η ψηφιοποίηση στη Δικαιοσύνη, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ανάγκη επιταχύνσεως των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο ψηφιακό επιστημονικό φόρουμ του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με θέμα: «Κράτος Δικαίου, Παράγοντας Ευημερίας και Ανταγωνιστικότητας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, ο κ. Πικραμμένος σε μια εισαγωγική παρατήρησή του, επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση θέσπισε την Αρχή της Διαφάνειας για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και εκτίμησε ότι τα προσεχή χρόνια θα έχουμε μια διαφορετική εικόνα ως προς την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας στη χώρα μας.

Όσο αφορά στην ανταγωνιστικότητα και την ευημερία ως συσχετιζόμενες έννοιες με το κράτος Δικαίου, ο κ. Πικραμμένος υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της δική του προεδρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ψηφίστηκαν δύο νόμοι (ν. 3900/2010 και ν.4055/2012) που προωθούσαν την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, εισάγοντας τον θεσμό της λεγόμενης πιλοτικής δίκης.

Σχετικά με την επαναλαμβανόμενη επίκριση για την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, αφού υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις των δικαστών διακρίνονται για την ποιότητά τους, διευκρίνισε ότι οι καθυστερήσεις έχουν εσωτερικά αίτια που σχετίζονται κυρίως με το δικαστικό σύστημα και εξωτερικά αίτια που σχετίζονται περισσότερο με τις υποδομές, την ψηφιοποίηση και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί ως επί το πλείστον στο Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόνισε δε, ότι ως προς τα εξωτερικά αίτια η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικά βήματα μέσω σειράς μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το υπουργείο της Δικαιοσύνης.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Γιάννης Κυριακίδης, δικηγόρος, διαχειριστής της Κυριακίδης-Γεργόπουλος Δικηγορική Εταιρεία, σημείωσε ότι οι θεμελιώδεις αρχές ενός κράτους Δικαίου είναι η ισονομία, η σαφήνεια των νόμων, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η έγκαιρη απόδοση της, η διαφάνεια θέσπισης νόμων και η παροχή πόρων στο δικαστικό σύστημα. Επεσήμανε δε, ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, είναι χωρίς ρίσκο, λόγω χαμηλού κόστους και αυτό είναι ένα ακόμη αίτιο της βραδύτητας απόδοσης δικαιοσύνης.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ